Υπ. Υγείας - ECDC (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους πρόσφυγες)

2016-04-13 13:03
newego_LARGE_t_1101_54648324.JPG
Τρεις επιδημιολόγους πεδίου θα στείλει το επόμενο διάστημα  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι ανάγκες επιδημιολογικής επιτήρησης των δομών φιλοξενίας προσφύγων καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλάζει και ο τρόπος υγειονομικής προσέγγισης των προσφύγων.
 
Τα παραπάνω  ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε κλιμάκιο του ECDC  επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τους 25 καταυλισμούς προσφύγων  που θα δώσει αναλυτικό report αξιολόγησης στο Υπουργείο.

Σε συνάντηση πάντως που είχε τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Ξανθός με τον επικεφαλής του κλιμακίου τον Γάλλο επιδημιολόγο  Δρ .Ντένις Κουλουμπιέρ διαπιστώθηκε σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας η  αμοιβαία ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - ΕΕ ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους πρόσφυγες. 

Στην κατεύθυνση αυτή το ECDC θα αποστείλει άμεσα τρεις επιδημιολόγους πεδίου που θα παραμείνουν για έναν μήνα στη χώρα μας, και στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από άλλους συναδέλφους τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης των προσφυγικών πληθυσμών. 

 «Από χώρα διέλευσης προσφύγων έχουμε πια μετατραπεί σε χώρα μονιμότερης παραμονής. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περίπου 53.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε 25 περίπου καταυλισμούς ανά την Ελλάδα. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και προφανώς αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες μιας μεμονωμένης χώρας. Ακόμα και τα πιο οργανωμένα κράτη θα είχαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Επίσης ανέφερε ότι έχουμε την διαβεβαίωση των ευρωπαίων εταίρων μας ότι θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε το οικονομικό κόστος. Ήδη έχουμε λάβει 3,3 εκατομμύρια ευρώ που μεταξύ άλλων θα καλύψει και την πρόσληψη προσωπικού που αφορά δομές υγείας. Ενώ το θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης  θα θέσει εκ νέου ο κ. Ξανθός στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Άμστερνταμ το προσεχές Σαββατοκύριακο .

«Το βέβαιον είναι ότι δεν έχουμε επιδημία,» επεσήμανε ο υπουργός, «αλλά πολλοί πρόσφυγες, έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές (οι μικρότερες ηλικίες) ενώ οι μεγαλύτερες, εμφανίζουν κάποιες κακώσεις» επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε κάθε περίπτωση η υγεία τους είναι σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Από την πλευρά  του Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει σύντομα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα είναι τα μεταδιδόμενα από έντομα -όπως τα κουνούπια- λοιμώδη νοσήματα καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, καθώς και τα αλλοιωμένα τρόφιμα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Ο κ. Μπασκόζος ανέφερε  ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός και έχει διανεμηθεί το σχετικό έντυπο, ενώ επανέλαβε πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση αυτή, ως ευκαιρία και θετική πρόκληση προκειμένου να βελτιωθούν οι δομές υγείας της χώρας. «Εκτιμούμε τις εθελοντικές δράσεις, αλλά χρειάζεται επιδημιολογική καταγραφή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας»  σημείωσε.

Στο  σχέδιο του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνετε ο  καθολικός εμβολιασμός των προσφυγόπουλων – 20.000 περίπου- ο οποίος αφορά σε εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, πολυεμμυελίτιδας και κοκκύτη. 

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Ξανθός, επεσήμανε ότι γενικότερα ψάχνουμε για εμβόλια, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν έτοιμο στοκ προς διάθεση. Υπάρχουν επίσης διαγνωστικά τεστ για τον ενοτπισμό λοιμωδών νοσημάτων τα οποία θα διατεθούν.

«Οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν προβλήματα υγείας, και δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα »  επισήμανε για άλλη μια φορά ο Υπουργός, προσθέτοντας όμως, «ότι μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα από τις δύσκολες συνθήκες υγιεινής και τον συγχρωτισμό.»

« Η κατάσταση δεν είναι επιθυμητή, αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε, από τότε που έκλεισαν τα σύνορα. Επιπλέον, οι πρόσφυγες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην νέα φάση, θα πρέπει να ενταχθούν σε οργανωμένες δομές για περισσότερο χρόνο.» τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι  «για αυτό  τον λόγο, δημιουργούνται βίαιες συμπεριφορές, από τη μεριά των προσφύγων. Δεν πρέπει όμως να πυροδοτήσουμε ξενοφοβικά αισθήματα.»

Πηγή : www.stogiatro.gr

 

Ώρα σε Βριλήσσια:

hit counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com