Βριλησσός και Σύλλογος Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου θα περπατήσουν στην Ρεματιά Πεντέλης

2016-05-31 12:26

Την Κυριακή 5/6 ζωντανεύουμε την Ρεματιά Πεντέλης Χαλανδρίου.
Λεπτομέρειες για την 1η διασχιση της Ρεματιας

Την Κυριακή 5/6 – παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με εκκίνηση την σπηλιά Νταβέλη θα γίνει πεζοπορική διάσχιση όλης της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου. Η πεζοπορία μαζί με τις ξεναγήσεις θα ξεπερνά τις 5 ώρες (διαβάστε παρακάτω για μικρότερη διαδρομή).
Στη διαδρομή θα υπάρχουν ενημερώσεις καθώς και οργανωμένες εκδηλώσεις για το περιβάλλον.
Για τη συμμετοχή στη μικρή ή μεγάλη πεζοπορία απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής σε μια από τις ομάδες – συλλόγους που συμμετέχουν.
Για την συμμετοχή στην πεζοπορία απαραίτητος είναι ο πεζοπορικός εξοπλισμός (πεζοπορικά μποτάκια, μικρό σακίδιο, παγούρι, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, φακός)

το πρόγραμμα
Όσοι θα πεζοπορήσουν στη μεγάλη διαδρομή από την σπηλιά Νταβέλη, θα φτάσουν ως εκεί με λεωφορεία των συλλόγων που συμμετέχουν. Το λεωφορείο του Βριλησσού θα ξεκινήσει από το μετρό Δουκίσης Πλακεντίας στις 7:30.
Στον Βριλησσό μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή την Τετάρτη 1/6 και την Παρασκευή 3/6 από τις 19:00 έως τις 20:30 στα γραφεία του συλλόγου, Πάρνηθος 73, Βριλήσσια – τηλ 2108105665.
Για τη σπηλιά Νταβέλη τα λεωφορεία θα σταθμεύσουν κοντά στη Μονή Παντελεήμονος και από εκεί μέχρι τη σπηλιά θα χρειαστούν 20 λεπτά πεζοπορίας.
Στις 9:00 θα αρχίσουν στη σπηλιά Νταβέλη οι ομιλίες για το Πεντελικό από τον Δήμαρχο Πεντέλης- Μελισσίων, Δημήτρη Στεργίου και τους συνοδοιπόρους μας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, βιολόγο-Msc Οικολογίας και Βασίλη Κωνσταντινίδη, γεωλόγο-MSc Ωκεανογραφίας.
H πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 9:30 για να φτάσουμε μέχρι τις 10:30 στη Νέα Πεντέλη, όπου το μονοπάτι είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του σκιερό.
Όλη η διαδρομή από την σπηλιά Νταβέλη και μέχρι το Χαλάνδρι είναι σηματοδοτημένη.
Στην αρχή αλλά και στο τέλος της ομάδας των πεζοπόρων θα βρίσκονται αρχηγοί αναβάσεων του Βριλησσού καθώς και αρχηγοί των συλλόγων που συμμετέχουν.
Οι ομάδες θα επικοινωνούν με ασυρμάτους στην συχνότητα 146,500.
Φορητά φαρμακεία θα έχουν μαζί τους όλες οι ομάδες και θα υπάρχουν και στις οργανωμένες στάσεις .

Εκτός από την σπηλιά Νταβέλη θα υπάρχουν ακόμα 3 σημεία ενημέρωσης:
στο γεφυράκι της οδού Ασκληπιού (φυτώριο),
στην πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δούκισσης της Πλακεντίας στα Μελίσσια,
στην παραρεμάτιο Βριλησσίων- στο τέλος της οδού Πάριδος.

μικρότερη διαδρομή
Αν κάποιος επιθυμεί πεζοπορία μικρότερης διάρκειας μπορεί να παρακάμψει το περπάτημα από τη σπηλιά Νταβέλη μέχρι τη Νέα Πεντέλη.
Σε αυτή την περίπτωση θα φτάσει με δικό του μέσον στη Νέα Πεντέλη και θα μας συναντήσει στην είσοδο της Ρεματιάς στο γεφυράκι της οδού Παναγούλη, 200 μέτρα από την πλατεία Νέα Πεντέλης.
Εδώ θα είμαστε μέχρι τις 10:45 το πρωί της Κυριακής.
Στο σημείο φτάνει και η λεωφορειακή γραμμή 451 που ξεκινά κάθε 30 λεπτά από τον σταθμό μετρό Χαλάνδριου και περνά από Δουκίσης Πλακεντίας – Ηρακλείτου – Αναπαύσεως – λεωφόρο Πεντέλης.
Από το σημείο αυτό μέχρι τα Βριλήσσια η διαρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου δύο ώρες με τις στάσεις για ενημέρωση .

Λίγα λόγια για την διαδρομή
Η καθαρή πεζοπορική διαδρομή είναι περίπου 3,5 ώρες, αλλά μαζί με τις ξεναγήσεις, ομιλίες και στάσεις θα ξεπεράσουμε τις 5,5.
Θα ξεκινήσουμε από υψόμετρο 720 μέτρα και θα κατέβουμε στο Χαλάνδρι στα 208 μέτρα.
Το μήκος της διαδρομής μας είναι περίπου 11χλμ.
Από τη σπηλιά Νταβέλη θα φτάσουμε σε 1 περίπου ώρα από βατό μονοπάτι στη Νέα Πεντέλη (κοντά στην πλατεία) όπου θα μπούμε στο κυρίως τμήμα της ρεματιάς. Στη συνέχεια θα κινηθούμε σε μονοπάτι και αμέσως μετά θα περπατήσουμε μέσα στην κοίτη της Ρεματιάς μέχρι την Αγία Μαρίνα Μελισσιών.
Θα κινηθούμε για λίγο στην παραρεμάτιο Μελισσίων και στη συνέχεια για 400 μέτρα σε δρόμο μέχρι το γεφυράκι της Δουκίσσης Πλακεντίας, οπότε θα μπούμε και πάλι στη Ρεματιά μέχρι τα Βριλήσσια.
Στο τέρμα της οδού Πάριδος ο δήμος Βριλησσίων θα υποδεχτεί τους πεζοπόρους με μικρή γιορτή και θα προσφέρει φρέσκα φρούτα και νερό. Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο σημείο θα προηγηθεί στις 11:00 ενημέρωση από τον δήμο που αφορά σε προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Μετά τη στάση στα Βριλήσσια θα συνεχίσουμε μέσα στην κοίτη μέχρι την Αττική οδό, την οποία θα περάσουμε από κάτω (υπόγεια σήραγγα 300 μέτρων). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ είναι ένας φακός.
Θα συνεχίσουμε στην κοίτη μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο (Πολύδροσο Αμαρουσίου) και στην τελευταία μισή ώρα θα περπατήσουμε στην πολύ όμορφη διαμορφωμένη παραρεμάτιο διαδρομή στη ρεματιά Χαλανδρίου.
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι οι δραστηριότητες στη φύση ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος.
Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 3/6 σε έναν από τους συλλόγους που συμμετέχουν.

στη ρεματιά Χαλανδρίου
Αν κάποιος θέλει να μας βρει μετά 14.30 το μεσημέρι στο τέλος της πεζοπορικής διαδρομής, θα έρθει στο Χαλάνδρι και από τη λεωφόρο Πεντέλης θα στρίψει στην οδό Νυμφών και θα μας βρει κοντά στο γεφυράκι μέσα στη Ρεματιά.

Στο ξέφωτο του Χαλανδρίου δίπλα στο νερό, κάτω από τον Προφήτη Ηλία (πρώην Αίθριο) σύλλογοι και συλλογικότητες θα ξαποστάσουμε, θα φάμε, θα πιούμε κι ένα τραγούδι μπορεί να πούμε!
Και όπου πάει…
Για το φαγητό στη Ρεματιά Χαλανδρίου θα χρειαστεί μικρό στρωσίδι.
Αν κάποιος δεν εχει μαζί του φαγητό , θα βρει εύκολα γιατί θα είμαστε κοντά στην λεωφόρο Πεντέλης.