Βριλήσσια Κοινωνία των Πολιτών-Δελτίο τύπου από την εκδήλωση 10/12/2017

2017-12-12 15:18

 Με μια συγκινητική και ζεστή εκδήλωση η «Κοινωνία Πολιτών Βριλησσίων» σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων, τίμησαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα για τους αγώνες της για τα εργασιακά δικαιώματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες  (Κυριακή,  10/12/2017) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά και τα εννιά χρόνια από την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Βούλγαρου σκηνοθέτη Ιβάν Νίτσεφ «Η εξομολόγηση της», το οποίο περιγράφει τη χρονικό της βίαιης επίθεσης που δέχτηκε η Κ. Κούνεβα το Δεκέμβριο του 2008 ως γυναίκα, μετανάστρια και εργαζόμενη – συνδικαλίστρια για την τήρηση του εργατικού δικαίου.

Στη συνέχεια μίλησαν οι δημοσιογράφοι  της «Εφημερίδας των Συντακτών» Ντίνα Δασκαλοπούλου και Αφροδίτη Τζιαντζή οι οποίες -ως δημοσιογράφοι της «Ελευθεροτυπίας» τότε- είχαν καλύψει με έρευνα και ρεπορτάζ την επίθεση από την πρώτη στιγμή. Αναφέρθηκαν στη προσπάθεια των συστημικών μέσων ενημέρωσης τότε να αποκρύψουν ότι οι αιτίες της επίθεσης κατά της Κωνσταντίνας είχαν σχέση με τη συνδικαλιστική της ιδιότητα και το σκλαβοπάζαρο εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας καθώς και την βιασύνη των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών να "κλείσουν" τον φάκελο της υπόθεσης χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρεθεί οι ένοχοι. Ωστόσο, όπως υπενθύμισαν, την προσπάθεια αυτή ανέτρεψε το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης  στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, το  οποίο έφερε στο φως τις  συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης στον κλάδο.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε πριν από την επίθεση, μαζί με τις συναδέλφους της από την Παναττική Ένωση Καθαριστριών (Π.Ε.Κ.Ο.Π), για να αποκαλυφθούν  οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργολάβους και  να σπάσει η τρομοκρατία που ασκούσαν στις καθαρίστριες, στην πλειοψηφία τους μετανάστριες. Εξέφρασε  την ευγνωμοσύνη της στην κοινωνία  για  την αλληλεγγύη που έδειξε, χάρη στην  οποία έκανε τις απαραίτητες εγχειρήσεις και θεραπείες, αλλά και αναδείχτηκε στη θέση της  ευρωβουλευτή, και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαίτερα την επικεφαλής της «Κοινωνίας των Πολιτών Βριλησσίων» Μαρία  Ντούμα, για την τιμή και την εξαιρετική διοργάνωση.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Φωτεινή Κούβελα αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πολιτικές της Γραμματείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς και στην επερχόμενη κύρωση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης και  ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Μαυραγάνης Αλέξης.  Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης.