Βριλήσσια-Ημερίδα το Καλό σκουπίδι

2017-07-03 09:07

Με έναν παραγωγικό  διάλογο και έντονο ενδιαφέρον έκλεισε η ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων, την Τετάρτη 28/6, στο πλαίσιο της δράσης «ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) κ. Αριστείδης Βρούστης και κα. Σοφία Κορωναίου, ο συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βασίλης Λιόγκας και η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κα Μαρία Λοϊζίδου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων με έργο ή αντικείμενο επί της διαχείρισης αποβλήτων, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις πολιτών.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης τόνισε ότι «με δεδομένο τον κορεσμό των περιθωρίων ταφής στο νόμο μας, έχουμε την ανάγκη μετάβασης σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων και ο δήμος μας διαθέτει το επεξεργασμένο σχέδιο και τη κυρίως τη βούληση να θωρακίσει το μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης-κομποστοποίησης και μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με πρόληψη και επαναχρησιμοποίηση».

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αλέξης Μαυραγάνης «Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (Φυσικό Λίπασμα), ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχων έτος. Για τη δημοτική αρχή, το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα γενιά, γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος».

Την ίδια μέρα, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, παιδιά από το Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Ο Δήμος Βριλησσίων λειτουργεί ήδη αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πεύκης Τ.Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Σκύρου Μ.Χατζηγιαννάκης, από τον Δήμο Βριλησσίων ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κ.Βαφειάδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σ.Χαντζάρα και από τον Δήμο Παλλήνης η Αντιδήμαρχος Υγείας Κ.Ζινέλη.

Τα πρώτα τεχνικά βήματα και τις προβλέψεις για την εφαρμογή του προγράμματος LIFE PAYT - Πληρώνω όσο Πετάω παρουσίασε η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κα Μαρία Λοϊζίδου στην ημερίδα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» του Δήμου Βριλησσίων.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου θα τοποθετηθούν πιλοτικά κλειδωμένοι κάδοι που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους κατοίκους οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης για την εναλλακτική διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων των νοικοκυριών και τη μετατροπή τους με δική τους μέριμνα σε κόμποστ. Συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης δήλωσε ότι η ευαισθητοποίηση των δημοτών ευελπιστεί πως θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή και στήριξη τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Πληρώνω όσο Πετάω, καθώς παράλληλα με τη συλλογική ανταπόδοση μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών κατά 5% από τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή, οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους και μεθόδους και για την ατομική επιβράβευση όσων συνδράμουν περισσότερο στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση και στη μείωση των προς ταφή απορριμμάτων.

Επικοινωνία

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.