Βριλήσσια-H ΔΡΑΣΗ για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών

2019-05-31 12:28

Ανακοίνωση του Συντονιστικού της Δημοτικής Κίνησης

https://external.fath3-4.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQDqwpDBYRl7ogrr&w=476&h=249&url=http%3A%2F%2Fdrasivrilissia.gr%2Fdb%2FUploadedPics%2F20190530103501IMG_0072%2520%281%29.jpg&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQAkroj3yzjdeS0Q Στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου επαληθεύτηκε η διαπίστωση πως το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το γενικότερο πολιτικό κλίμα της περιόδου και όχι απλώς από τα πεπραγμένα του κάθε συνδυασμού. Ότι ένα αόρατο νήμα δένει πάντα τις τοπικές προσπάθειες με όσα συμβαίνουν γύρω τους, αφού κάθε φορά η κομματοκρατία επιχειρεί να μεταφέρει τα διλήμματά της μέχρι τη γειτονιά και την πόρτα μας.

Αυτό συνέβη και την περασμένη Κυριακή. Μόλις διαμορφώθηκε ένα ρεύμα αντίδρασης απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό παρέσυρε τα πάντα, επηρέασε κάθε συνδυασμό που καταχωρούνταν στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Τα μικρότερα αυτοδιοικητικά σχήματα εξαϋλώθηκαν. Και κάθε τι που θύμιζε «αριστερά», υπέστη μεγάλες απώλειες.

Την ίδια ώρα το άθροισμα των δύο συνδυασμών της Ν.Δ. στα Βριλήσσια υπερέβη το 53% του εκλογικού σώματος, και 18 από τους 33 νέους δημοτικούς συμβούλους ανήκουν διακηρυγμένα στον χώρο της Ν.Δ., ανεξάρτητα από το αν αυτοί τελικά θα συνεργαστούν ή όχι μεταξύ τους.

Κάπως έτσι και η ΔΡΑΣΗ βρέθηκε από τις 2.051 ψήφους του 2014 στις 1.243 ψήφους το 2019, διακρατώντας ωστόσο, λόγω απλής αναλογικής, τις τρεις έδρες που διαθέτει και σήμερα και παραμένοντας ένα από τα ελάχιστα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα σε όλη τη χώρα, που συγκράτησαν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό και επιρροή στο χώρο τους.

Τώρα, μας τίθενται τα γνωστά ερωτήματα σε ότι αφορά τη στάση μας στον δεύτερο γύρο των εκλογών...

Αν και δεν μας αρμόζουν οι ανακοινώσεις προς τρίτους, ούτε οι μικρομεγαλισμοί, αφού οι πολίτες πάντα κρίνουν και αποφασίζουν, οφείλουμε να επισημάνουμε πως, σε ότι μας αφορά, τα ίδια αυτά «διλήμματα» επέδρασαν στο χαμηλό εκλογικό μας ποσοστό της πρώτης Κυριακής! Αυτό εξάλλου κάνει η κομματοκρατία. Να αναγορεύει σε κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής τη νομή της εξουσίας, για να διαιρεί κάθε φορά τους ανθρώπους σε στρατόπεδα και να τους εγκλωβίζει.

Δεν θα συμπράξουμε στην εδραίωση πολιτικών λογικών που όχι μόνο δεν μας αντιπροσωπεύουν, αλλά και επιχειρούμε να υπερβούμε, καταθέτοντας μια ριζικά διαφορετική πρόταση προς στους συμπολίτες μας. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε αντίθεση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, η ΔΡΑΣΗ δεν πορεύθηκε με καταγγελίες και κριτικές, αλλά επιχειρώντας να θέσει τη δική της οπτική για την ζωή στον δήμο μας.

Δεν μιλάμε λοιπόν όλοι την ίδια γλώσσα. Είτε γίνεται κατανοητό, είτε όχι, η προσέγγισή μας οδηγεί σε διαφορετική ανάγνωση του «τοπικού» από αυτήν των κατεστημένων παρατάξεων και σε αμφισβήτηση του προκατασκευασμένου άξονα αξιολογήσεων στη βάση κάποιων πολιτικών «συγγενειών». Στο κάτω-κάτω, και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα βρεθούμε σε διαφορετική όχθη και με τους συνδυασμούς που μετέχουν στις επαναληπτικές εκλογές.

Δεν αλλάζουμε θέση ανά εβδομάδα. Ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε όσους, μόλις πριν λίγες ημέρες, μας ψήφισαν, υπερβαίνοντας τα ίδια αυτά διλήμματα που τώρα μας τίθενται και εν όψει δεύτερης Κυριακής.

Δεν εξισώνουμε τίποτα, δεν υπεκφεύγουμε, διατηρούμε τη δική μας οπτική.

Μπροστά στη νέα αφετηρία, και παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, παραμένουμε αισιόδοξοι. Η αποδοχή, η εκτίμηση και η αναγνώριση της προσπάθειάς μας, ξεπερνάει το εκλογικό μας ποσοστό. Οι φίλοι με τους οποίους συναντηθήκαμε αυτές τις εβδομάδες, αποτελούν εγγύηση ότι η προσπάθεια για την αναγέννηση του Δήμου θα συνεχιστεί. Πιο ανοιχτά, πιο μαζικά, πιο πειστικά και πάντα έξω από το σκηνικό της παρακμής.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε έναν - έναν τους 1.243 δημότες των Βριλησσίων που μας εμπιστεύτηκαν αλλά και όσους εκτίμησαν τον αγώνα μας, παρά τη διαφορετική τους επιλογή στις κάλπες. Αυτοί παραμένουν η αναφορά μας, ο λόγος που επιμένουμε.


Συνεχίζουμε, με τους πολίτες στο προσκήνιο.




Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη
Συντονιστικό 29ης Μαΐου 2019