Βριλήσσια-Cine Δράση Οικογένεια Μπελιέ η τελευταία χειμερινή προβολή

2016-06-18 08:22

Cine Δράση, Τετάρτη 22 Ιουνίου, 8:15μμ, στο ΤΥΠΕΤ

Η ταινία «Ή οικογένεια Μπελιέ» είναι η τελευταία της χειμερινής περιόδου που θα προβληθεί στην κλειστή αίθουσα του ΤΥΠΕΤ. Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές προβολές, οι οποίες, όπως και πέρσι, θα πραγματοποιούνται στο φιλόξενο προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων (Ταϋγέτου & Ροδόπης, είσοδος από Ταϋγέτου), με την έγκριση της διευθύντριας του Σχολείου και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βριλησσίων, τους οποίους, για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Μια συγκινητική ιστορία οικογενειακής ενηλικίωσης, πρωτότυπη και πνευματώδης που ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, την αμεσότητα, την τρυφερότητα, τη δροσιά και τη συγκίνηση. Μικρή, σεμνή, ήρεμη, διακριτική, γενναία, και συναισθηματικά ευχάριστη, προσφέρει ισόποσες δόσεις γέλιου και συγκίνησης. Αυθεντική νότα αισιοδοξίας για τη ζωή και σπουδή για τις αξίες της αγάπης, της πρόκλησης, της τόλμης, της θέλησης και κυρίως της οικογενειακής δικαιοσύνης.

Οι Μπελιέ είναι μια τυπική γαλλική οικογένεια που ζει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, δραστήρια και πληθωρικά τη ζωή της. Διαθέτει μια σύγχρονη κτηνοτροφική φάρμα, πουλάει τα προϊόντα της στις τοπικές αγορές με μεγάλη επιτυχία, ο πατέρας, με την υποστήριξη της υπερκινητικής και πρώην εστεμμένης σε καλλιστεία μητέρας, είναι υποψήφιος δήμαρχος, ο μικρός γιος είναι ερωτευμένος με την καλύτερη φίλη της 16χρονης αδελφής του Πολά. Η Πολά εκτός από τα τυπικά προβλήματα της ηλικίας της, την αναστάτωση και την ανασφάλεια της εφηβείας, έχει να διαχειριστεί ολομόναχη την οικογένειά της, αφού όλοι εκτός από αυτήν είναι κωφοί. Η καθημερινή ζωή στη φάρμα, οι αναγκαίες και απαιτητικές συνεννοήσεις στην αγορά, το δημόσιο, τις τράπεζες, τους γιατρούς και η συνολική επικοινωνία αυτής της τόσο αυτάρκους, κατά τα άλλα και κλειστής προς τον έξω κόσμο οικογενειακής μονάδας, βασίζεται στη συμμετοχή και τη διερμηνεία της, την οποία η Πολά τους προσφέρει απεριόριστα και με ευχαρίστηση.

Η ηρωίδα μας προσπαθεί, παράλληλα, να είναι συνεπής στις μαθητικές της υποχρεώσεις, παρότι είναι σχεδόν πάντα κουρασμένη και έχει να διανύσει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις από και προς το σχολείο. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο δάσκαλός της μουσικής αντιλαμβάνεται ότι το κορίτσι διαθέτει σπάνια φωνή και εντυπωσιακό ταλέντο στο τραγούδι, γεγονός που ούτε η ίδια υποψιάζεται. Την καλεί στη χορωδία, την υποστηρίζει με επιμονή και κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού στο Παρίσι, ένα θετικό αποτέλεσμα στον οποίο θα της δώσει τη δυνατότητα για μια λαμπρή καριέρα στο χώρο. Η Πολά θα θελήσει να κυνηγήσει αυτή την ευκαιρία, αλλά δεν είναι έτοιμη να αποχωριστεί τους τρυφερούς και τρελάρες συγγενείς της. Από την άλλη ούτε η οικογένεια κατανοεί την φιλοδοξία της και πολύ περισσότερο δεν μπορεί ακόμα να στερηθεί την ίδια και τις υπηρεσίες της.

Το βασικό προνόμιο της ταινίας είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν εκμεταλλεύεται, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοια θέματα, άκομψα την ιδιαιτερότητα αυτής της τόσο διαφορετικής οικογένειας, ούτε περιορίζεται στο σχολιασμό της «αναπηρίας» της. Τοποθετεί τα μέλη της σε μια ενεργή και δυναμική στάση ζωής, με ενδιαφέροντα, σπαρταριστή σεξουαλική ζωή και φιλοδοξίες. Χειρίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια τους χαρακτήρες, την πλοκή και την εκφραστική δύναμη της νοηματικής. Φτιάχνει μια ζωντανή κωμωδία, σατιρίζει τις καταστάσεις, χωρίς όμως να γίνεται ποτέ προσβλητικός.

Οι ερμηνείες των δύσκολων ρόλων από τους ηθοποιούς είναι εξαιρετικές. Παίζοντας μόνο στη νοηματική, με εκπληκτική έμπνευση και μεγάλο κέφι, η Καρίν Βιάρ (υποψήφια στην κατηγορία καλύτερου πρώτου γυναικείου ρόλου ως Ζιζί Μπελιέ) και ο Φρανσουά Νταμιέν είναι απολαυστικοί ως παρορμητικοί γονείς. Η χαριτωμένη Λουάν Εμερά, κλέβει την παράσταση στο ρόλο της αμήχανης, αδέξιας, ερωτεύσιμης, και ταυτόχρονα ευαίσθητης Πολά. Η ταλαντούχα ηθοποιός ξεπήδησε από το γαλλικό The Voice και κατέκτησε το Σεζάρ πιο ελπιδοφόρας ηθοποιού το 2014. Τα τραγούδια του Μισέλ Σαρντού συνοδεύουν πότε διακριτικά και πότε με ένταση τις σκηνές της ταινίας και αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ευαισθησία και το χιούμορ της.


Γαλλία, Βέλγιο, 2014. Διάρκεια: 106′. Σκηνοθεσία: Eric Lartigau. Σενάριο: Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg, Eric Lartigau. Πρωταγωνιστούν: Louane Emera, Eric Elmosnino, François Damiens, Karin Viard.