To Cine-Δράση καλωσορίζει τον καινούριο χρόνο

2017-12-29 13:28

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, 8.15μμ, ΤΥΠΕΤ

To Cine-Δράση καλωσορίζει τον καινούριο χρόνο την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 στο ΤΥΠΕΤ από τις 8:15΄μμ, με μια εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Γλυκό φασόλι», κόψιμο πίτας, φαγητό, ποτό και χορό συνοδεία παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής από τους Βασίλη Μιχαηλίδη μπουζούκι και Κώστα Γκελέσο τσαμπούνα, λίρα.

Το "Γλυκό φασόλι" προβλήθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017. Ίσως το πιο ταιριαστό που έχει γραφεί γι' αυτή την ταινία είναι πως «η κομψότητά της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βιαιότητα της κοινωνίας, όπως υπογραμμίζεται στην ταινία. Μια υπόκωφη βία σ' έναν ντελικάτο κόσμο...».

Το φιλμ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015. Όποιος απλά θέλει να δει μία καταπληκτική πραγματικά ταινία, ένα κινηματογράφο που χωρίς να αποκρύπτει τα όποια προβλήματα, ωστόσο αντιμετωπίζει τη θλίψη και την οδύνη με συμπόνια, έναν κινηματογράφο που αναδεικνύει την κομψότητα και την ομορφιά, ακόμη κι όταν καταπιάνεται με τα πιο σκοτεινά θέματα, τότε εδώ θα βρει μια ταινία που ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία.

Η Ναόμι Καβάσε, από την Ιαπωνία, κατορθώνει μέσα από τις ιστορίες των τριών ηρώων της, να μας μεταφέρει στη σύγχρονη Ιαπωνία των προκαταλήψεων, της γνώσης, του φόβου και της γεύσης.

Ο Σεντάρο είναι ένας μοναχικός μεσήλικας, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου ντοραγιάκι. Το ντοραγιάκι, μια ιαπωνική τηγανίτα με ζύμη από κόκκινα φασόλια που σερβίρεται σαν γλυκό σάντουιτς, είναι τρομερά δημοφιλές στη χώρα. Η Τόκου, μια 80χρονη γυναίκα, του ζητάει να την αφήσει να του μαγειρέψει τη δική της συνταγή ντοραγιάκι. Ο Σεντάρο αρχικά την απορρίπτει από πεποίθηση πως λόγω ηλικίας και με τα ήδη παραμορφωμένα της χέρια δεν πρόκειται να έχει σημαντική βοήθεια. Όταν όμως δοκιμάζει τη συνταγή της για ζύμη από κόκκινα φασόλια καταρρέει από την υπέροχη γεύση. Η συνεργασία τους τον κάνει ευτυχισμένο. Ωστόσο, η ηλικιωμένη γυναίκα θα του μάθει πολύ περισσότερα από μία συνταγή και όχι πάντα με γλυκό τρόπο. Η ταλαίπωρη Τόκου έκρυβε ένα μεγάλο, σκοτεινό μυστικό, αλλά δεν ήταν η μόνη.

Ο ιαπωνικός κινηματογράφος ακόμη και όταν αφορά τη λεγόμενη «pink eiga» (γιαπωνέζικη, underground ερωτική φιλμογραφία) κατορθώνει να διαπεράσει τη δυτική, γραμμική θεώρηση της Ιστορίας και να μας μεταδώσει έστω κάτι λίγο από τη φιλοσοφία της Ανατολής.

Συνεπής σε αυτή, η σκηνοθέτις Ναόμι Καβάσε διασκευάζει το μυθιστόρημα του Ντούριαν Σουκεγκάουα για να αφηγηθεί μια φαινομενικά γαστρονομική ιστορία. Η αφήγηση είναι γλυκιά, μα όχι γλυκερή. Η δομή είναι στιβαρή, μα όχι βαριά. Το σενάριο είναι απλό, μα όχι απλοϊκό. Ένα φιλμ σαν μια ευγενική χειρονομία...
(Κριτική Νόρα Ράλλη, Εφημερίδα των Συντακτών)


Iαπωνία, 2015. Διάρκεια:113΄. Σκηνοθεσία: Naomi Kawase. Σενάριο: Durian Sukegawa (μυθιστόρημα), Naomi Kawase. Πρωταγωνιστούν: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida. Φωτογραφία: Shigeki Akiyama. Μουσική: David Hadjadj.


*Οι χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 8.15 το βράδυ στην αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.