Θηλασμός: Ωφελεί βρέφη, μητέρες, αλλά και τα συστήματα υγείας

2016-11-03 15:50

babe.ets.jpg

Aναφαίρετο δικαίωμα και την καλύτερη αρχή για το ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού, αλλά και «κλειδί» για τη βελτίωση της παιδικής επιβίωσης, αποτελεί ο μητρικός θηλασμός. Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) "ακτινογραφούμε" τα κυριότερα οφέλη του.  

Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή των βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους μειώνει σημαντικά την παιδική θνησιμότητα και θωρακίζει την υγεία του παιδιού. Παράλληλα, ευεργετείται η υγεία των μητέρων και ισχυροποιείται ο δεσμός μητέρας - παιδιού. Αντίθετα, η διατροφή με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «νεκρή τροφή» έχει συνδεθεί με υψηλότερη βρεφική θνησιμότητα. Συγκρινόμενα με τα παιδιά που διατρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, όσα τρέφονται με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος δεν αναπτύσσονται ομαλά, έχουν χειρότερη υγεία και χαμηλότερη νοημοσύνη.
Πέρα από το παιδί από το θηλασμό ωφελούνται πολύ και οι μητέρες. Ο καρκίνος του μαστού είναι περισσότερο κοινός στις μητέρες που δεν έχουν θηλάσει, ή θήλασαν για μικρό χρονικό διάστημα. Στις μητέρες που δεν θηλάζουν επιστρέφει γρηγορότερα κι η έμμηνος ρύση, με συχνότερη συνέπεια μια νέα εγκυμοσύνη.
Έρευνες από όλο τον κόσμο επαναβεβαιώνουν διαρκώς τη μεγάλη αξία του μητρικού θηλασμού, ωστόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα διαμορφώνονται τα ποσοστά σε πολλές βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στις χώρες αυτές, ενώ οι γυναίκες ξεκινούν να θηλάζουν, εγκαταλείπουν πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο και δίνουν στο παιδί υποκατάστατα γάλακτος.

Υποστήριξη
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η εκπαίδευση του κοινού και η υποστήριξη στις μητέρες παρατείνει σημαντικά τον αριθμό των μηνών του θηλασμού και αυξάνει τον αριθμό των μητέρων που ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.
Ιδιαίτερη στήριξη για να μπορέσουν να θηλάζουν για το διάστημα που πρέπει χρειάζονται οι εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες, λόγω κούρασης και ανελαστικού ωραρίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταφύγουν πρόωρα στα υποκατάστατα γάλακτος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι γυναίκες που επιστρέφουν σε πλήρη απασχόληση μετά τη γέννα, έχουν δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το θηλασμό, πριν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο της ζωής του, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν δουλεύουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι γυναίκες που επιστρέφουν σε μερική ή περιστασιακή απασχόληση έχουν τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες «εγκατάλειψης» του θηλασμού, με τις γυναίκες που δουλεύουν full-time.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού
- Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αντιλαμβάνονται καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού, γι’ αυτό και έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδική παχυσαρκία και διαβήτη τύπου ΙΙ στην παιδική τους ηλικία (έρευνα του Πανεπιστημίου του Τεμπλ).
- Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους προστατεύονται από την οστεοπόρωση και έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Έρευνα του Κέντρου Ερεύνης του Καρκίνου «Fred Hutchinson» των ΗΠΑ σε δείγμα 1.023 γυναικών έδειξε ότι ο θηλασμός για διάρκεια έξι μηνών μετά τον τοκετό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες της μητέρας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.
- Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες
- Όσο πολύ θηλάζει ένα παιδί, τόσο καλύτερη είναι η φυσική και η νοητική του ανάπτυξη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε ω-3 λιπαρά οξέα (έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Στάτενς Σέρουμ της Κοπεγχάγης). Άλλη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο McGill σε δείγμα 14.000 παιδιών, έδειξε ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη, μεγαλύτερο IQ και καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
- Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά
- Το γάλα της μητέρας προσφέρει αντισώματα στο παιδί και προστασία ενάντια στις λοιμώδεις νόσους και τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Κέντρου Παιδιού του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κορίτσια που έχουν θηλάσει προστατεύονται πολύ περισσότερο από τα αγόρια και ανακάμπτουν ταχύτερα σε περίπτωση που υποστούν μια τέτοια λοίμωξη.

Τι προκαλεί η έλλειψη του θηλασμού
Η έλλειψη μητρικού θηλασμού επηρεάζει το παιδί, τη μητέρα, την κοινότητα και τα συστήματα υγείας.
Μωρά και παιδιά που δε θηλάζουν/σαν εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά:
• παιδικής θνησιμότητας
• λοιμώξεων του αναπνευστικού, ωτίτιδων
• διάρροιας και άλλων λοιμώξεων
• παχυσαρκίας
• διαβήτη
• άσθματος και άλλων αναπνευστικών δυσχερειών
• αλλεργιών και εκζέματος
• παιδικού καρκίνου
• χαμηλού δείκτη νοημοσύνης
• μη φυσιολογικής ανάπτυξης

Μητέρες που δε θηλάζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες για:
• καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
• διαβήτη τύπου ΙΙ
• πρόωρη επιστροφή εμμήνου ρύσης
• μια νέα εγκυμοσύνη
• οικονομική επιβάρυνση για την αγορά υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και λοιπών εφοδίων

Οι κοινότητες και τα συστήματα υγείας επιβαρύνονται με:
• αυξημένα έξοδα θεραπείας μολύνσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων
• αυξημένα έξοδα για τις άδειες μητέρων με άρρωστα παιδιά
• περισσότερα σκουπίδια από κουτιά και συσκευασίες γάλακτος
• πολλαπλό κόστος για την αγορά υποκατάστατων μητρικού γάλακτος

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

hit counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com