Συνεδρίαση ΣΟΠΠ Βορείου Τομέα για την αντιπυρική περίοδο 2019 και την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό

2019-04-11 18:01

Ο συντονισμός φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων για την αντιπυρική περίοδο 2019 καθώς και ο σχεδιασμός και οι δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Βόρειου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε σήμερα, 11/04/2019, υπό την προεδρία της  Αντιπεριφερειάρχη, Σοφίας Κορωναίου.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε εξειδίκευση επικίνδυνων σημείων ανά περιοχή, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές υπαίθρου. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για την πυροπροστασία περιοχών όπου φιλοξενούνται κατασκηνώσεις, τον καθαρισμό των δικτύων δασοπυρόσβεσης στο Πεντελικό και τον Υμηττό, τον έλεγχο πληρότητας υδατοδεξαμενών. Επισημάνθηκε η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

«Καταγράψαμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις, αξιολογήσαμε το βαθμό ετοιμότητας φορέων και υπηρεσιών, ενώ επισημάναμε την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, την μετατροπή των ΚΑΠ πυρασφαλείας σε πολιτικής προστασίας, καθώς και την έγκαιρη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων από την Πολιτεία» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «Αρμοδιότητα και ευθύνη της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι η πρόληψη και όχι η πυρόσβεση. Αποψιλώσεις περιαστικών- δασικών περιοχών και δημόσιων χώρων (πάρκα-άλση), καθαρισμοί ιδιωτικών οικοπέδων και δικτύων δασοπυρόσβεσης, έλεγχοι πυροφυλακίων και κρουνών, συντήρηση και αποκατάσταση φθαρμένων δικτύων ρεύματος είναι προσδιορισμένες αρμοδιότητες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν σωστή προετοιμασία, οργάνωση και ετοιμότητα και όλοι να αναλάβουμε τον ρόλο και τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν, ώστε να περιορίσουμε αρνητικές συνέπειες».

2019 04 11 ΦΩΤΟ ΠΕΒΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΟΠΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΕΙΣΜΟΥ

Επιπλέον τη συνεδρίαση απασχόλησε το σχέδιο δράσης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου με έμφαση στην οργάνωση των χώρων καταφυγής και καταυλισμού των πολιτών, την μετεγκατάσταση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, την καταγραφή τόσο των υποδομών ζωτικής σημασίας, όσο και των διαθέσιμων πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Τέλος, επικαιροποιήθηκε η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές όταν είναι υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν: Ο Δήμαρχος Πεντέλης και εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ, Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, ο αντιδήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, Αθανάσιος Αυγουρόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Καλλιόπη Βέττα, ο Εκπρόσωπος του ΟΑΣΠ, Πλούταρχος Κερπελής, ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυβάς, ο Δασάρχης Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσης Σιώμος.

Συμμετείχαν, επίσης, οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Σταθμών στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, Συνδέσμων Πυροπροστασίας, Εθελοντικών Οργανώσεων, Ραδιοερασιτεχνών και Ομάδων Διάσωσης, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Χαλανδρίου, Πεντέλης, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεύκης- Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου- Χολαργού, Ψυχικού- Φιλοθέης και Αγίας Παρασκευής.

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο οδηγίες προστασίας πολιτών από δασικές πυρκαγιές: 

https://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7963:o&catid=337&Itemid=375