Σοβαρό επεισόδιο μεταφοράς σκόνης 22 Μαρτίου 2018

2018-03-23 12:45

Εκτός από τις μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει σχεδόν όλη τη χώρα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. Η μέγιστη τιμή της συγκέντρωσης των σωματιδίων PM10 ξεπέρασε για αρκετή ώρα τα 500 μg/m^3 και ως αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος ήταν περιορισμένη. Στην Εικόνα 1 βλέπετε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράψαμε την Πέμπτη 22 Μαρτίου. Στην Εικόνα 2α παρουσιάζεται η πορεία της συγκέντρωσης σκόνης όπως την κατάγραψε ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Χανιά της Κρήτης και στην Εικόνα 2β η "γλώσσα" της σκόνης που κάλυψε την Κρήτη και μεγάλο μέρος της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, όπως προβλέφθηκε από το μοντέλο πρόγνωσης σκόνης του EAA/meteo.gr.

Εικόνα 1. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας την Πέμπτη 22 Μαρτίου καταγράφηκαν στην Κρήτη. Δείτε όλους τους σταθμούς εδώ.

Εικόνα 2α. Η πορεία της συγκέντρωσης σκόνης στα Χανιά της Κρήτης μεταξύ 16:00 στις 21 Μαρτίου και 16:00 22 Μαρτίου 2018, όπως την κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εικόνα 2β. Πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης για το μεσημέρι της Πέμπτης 22/3.

Εντυπωσιακές είναι και οι τιμές των ριπών ανέμου που κατέγραψαν οι σταθμοί μας, κυρίως στην Κρήτη:

Πηγή : www.meteo.gr

Θα υπάρξει ένα διάλλειμα από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23 Μαρτίου έως τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 25 Μαρτίου και η Αφρικανική σκόνη θα επανέλθει με την ίδια ένταση. Δυστυχώς ο αεροχείμαρρος παραμένει στάσιμος και το φαινόμενο θα παραμείνει για αρκετές ημέρες στη χώρα μας, αφού ο άνεμος θα είναι από νότιες διευθύνσεις. Οπότε χρειάζεται προσοχή από αυτούς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε την Αφρικανική σκόνη το απόγευμα της 25ης Μαρτίου