«Radiohead – A moon shaped pool» της Πέρσας Σούκα

2016-08-23 03:26
«Radiohead – A moon shaped pool» της Πέρσας Σούκα

Αποφεύγουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να φωτογραφίζονται και σπάνια δίνουν συνεντεύξεις. Τα πέντε μέλη της διάσημης art rock μπάντας θεωρούν ότι δεν γίνονται συνήθως κατανοητοί από τους δημοσιογράφους. «Είμαστε από την Οξφόρδη και οι άνθρωποι των media μας θεωρούν ιδιότροπους μεσοαστούς. Όμως ο τόπος αυτός είναι γεμάτος από φαρισαϊκούς αντιπαθητικούς τύπους, που μόνο μεσοαστοί δεν είναι. Ένας κόσμος που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πίνει στις pub μέχρι τις 5 το πρωί και μετά σέρνονται ο ένας με τον άλλο στο δρόμο για το σπίτι. Εμείς θέλαμε να ξεφύγουμε απ’ όλο αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο frontman των Radiohead Thom Yorke.

Το ένατο κατά σειρά άλμπουμ του αντισυμβατικού βρετανικού γκρουπ κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου από το website τους και στα δισκοπωλεία στις αρχές Ιουνίου από την XL Recordings. Το cd περιέχει 11 track, τα οποία άρχισαν να ηχογραφούν στα τέλη του 2012 στο στούντιο La Fabrique της Γαλλίας. Μερικά από αυτά όμως ανασύρθηκαν από το παρελθόν, όπως το «True love waits» το οποίο γράφτηκε το 1995, το «Burn the witch» το 2000 και το «Present sense» το 2008.

Τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τη λύπη, τη συγχώρεση, το φόβο και την αμφιβολία, τη ζωή των ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο, το οποίο έχει εξελιχθεί πια σε μια μεγάλη κλειδαρότρυπα. (Σε κάποιους στίχους υφέρπει η απογοήτευση και η μελαγχολία του Yorke μετά το χωρισμό του από την επί 23 χρόνια σύντροφό του.)

Οι μελωδίες όπως πάντα άρτιες, λυπητερά νανουρίσματα, στο γνωστό πειραματικό τους ύφος, γεμάτες συναίσθημα, σκοτεινές ενίοτε, δίνοντας στον ακροατή άπλετες εικόνες για να ταξιδέψει από το ένα ονειρικό σκηνικό στο άλλο, από το φως στο έρεβος, από τον ήλιο στη σελήνη, από την αισιοδοξία στο κενό και πάλι από την αρχή.

Οι μελωδίες όπως πάντα άρτιες, λυπητερά νανουρίσματα, στο γνωστό πειραματικό τους ύφος, γεμάτες συναίσθημα, σκοτεινές ενίοτε, δίνοντας στον ακροατή άπλετες εικόνες για να ταξιδέψει από το ένα ονειρικό σκηνικό στο άλλο, από το φως στο έρεβος, από τον ήλιο στη σελήνη, από την αισιοδοξία στο κενό και πάλι από την αρχή. (Ένα από τα πέντε μονόλεπτα βιντεοκλίπ που έχουν ανεβάσει στο instagram της μπάντας το έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Λάνθιμος.) Η φωνή του Yorke ιδιαίτερα χαρακτηριστική όπως παντα, αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τραγούδια, ερμηνεύοντας από ψυχής χωρίς ίχνος υπερβολής.

Το «A Moon Shaped Pool» είναι ένα άκρως μυστηριακό άλμπουμ που θα αγαπήσουν αμέσως οι θαυμαστές του συγκροτήματος. Οι πέντε σχολικοί φίλοι δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ. Ίσως και οι ίδιοι όταν ξεκινούσαν τα πρώτα τους μουσικά βήματα σαν γκρουπ το 1986 να μην πίστευαν τη σημερινή τους κατάληξη. Πιστοί ο ένας στον άλλον, μα πάνω απ’ όλα στον εαυτό τους, προχώρησαν και έγραψαν τη δική τους σελίδα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Με άξονα τον τραγουδιστή τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους στίγμα και να ξεχωρίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθένας από αυτούς με τη δική του προσωπική ιστορία, μα εδώ και πάλι ο Thom Yorke κατέχει τα πρωτεία, αφού γεννήθηκε με παράλυτο το αριστερό του μάτι. (Μετά από πέντε εγχειρήσεις ως την ηλικία των έξι, κατάφερε να ανοίξει το βλέφαρο του. Το σχολικό bullying που δέχτηκε τον έκανε να απομονωθεί από τα άλλα παιδιά και να στραφεί στη μουσική, το μοναδικό του καταφύγιο.) Προσωπικές ιστορίες που ειπώθηκαν με νότες και στίχους κι άγγιξαν εκατομμύρια ακροατές.

Κάποια στιγμή τους ρώτησαν πως αισθάνονται ως ροκ σταρ κι εκείνοι απάντησαν: «Ροκ σταρ; Εντάξει, οι Radiohead είναι διάσημοι ως συγκρότημα. Αυτό είναι καλό. Τα πρόσωπά μας όμως κανένας δεν τα γνωρίζει. Αυτό είναι ακόμα πιο καλό!».

https://www.youtube.com/watch?v=TTAU7lLDZYU

https://www.youtube.com/watch?v=yI2oS2hoL0k