Πράσινη Αριστερά // Η Εύβοια χρειάζεται Σχέδιο Αποκατάστασης

2021-09-01 23:14

(Η φωτογραφία είναι από την "βοήθεια" που παρασχέθηκε στους πυρόπληκτους και βρέθηκε σε χωράφι στον οικισμό Αγριοβότανο)


Δελτίο Τύπου

Ημερ.: 24/8/21
Ώρα:    13:00


Η Εύβοια χρειάζεται σχέδιο αποκατάστασης
 
Στη Βόρειο Εύβοια συντελέστηκε ένα τεράστιο έγκλημα του οποίου οι επιπτώσεις θα φανούν στο μέλλον και θα είναι πολλές (οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές, μορφολογικές του εδάφους).
Δυστυχώς υπάρχει σοβαρότατο έλλειμα πολιτικών προσώπων με αξιοπιστία και γνώσεις, που επιπλέον είναι και φερέφωνα κομματικής ταυτότητας.
Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επικοινωνιακό πόλεμο με όσους γνωρίζουν την αλήθεια και προσπαθούν να καταγράψουν την ζοφερή καθημερινότητα. Είναι τόσο λυπηρή η κατάσταση, που μέσα από παλαιού τύπου κομματάρχες προσπαθούν με ντουντούκες εκτόνωσης, να συντηρήσουν την εκλογική τους πελατεία.
 
Οι παραγωγοί των περιοχών της Β. Εύβοιας (κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρετσινάδες) είναι απαραίτητο να μείνουν στην περιοχή τους.
 
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει μέτρα για το Σχέδιο αποκατάστασης:
  1. Με κατ’ επείγοντα διαγωνισμό (όχι με ανάθεση) να προχωρήσουν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα ρέματα στις περιοχές Λίμνης, Ροβιών, Κοτσικιά και Αχλάδι.
  2. Άμεση μελέτη διαχείρισης αποκατάστασης, από τα Δασαρχεία για το μέλλον των καμένων Δασών.
  3. Απαγόρευση υλοτόμησης από ιδιώτες. Απαγόρευση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.
  4. Απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.
  5. 100% αποζημίωση για το καμένο κεφάλαιο (ζωικό-φυτικό). Χωροθέτηση σταβλισμού του ζωϊκού κεφαλαίου
  6. Διάθεση προνοιακών δανείων προς οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν και επιδοτούμενα Στεγαστικά. Επιδότηση 100%  στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για όλα τα ακίνητα.
  7. Αναπτυξιακά προγράμματα που ευνοούν το άνοιγμα Βιοτεχνικών μονάδων και επιχειρήσεων μικρής όχλησης (όχι βιομηχανική ζώνη).
  8. Κατά προτεραιότητα προσλήψεις όλων των πολιτών, των πληττόμενων περιοχών, που θα το ζητήσουν, στα έργα υποδομών, δασικής αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ. με κανονικά πλήρη ημερομίσθια και ασφάλιση. Επιπλέον κίνητρα σε οικογένειες ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους.
  9. Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης. Άμεση νομοθετική ρύθμιση όπου αυτό απαιτείται. Ανάκληση των αδειών για ανεμογεννήτριες στα καμένα εδάφη και διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών για Ενεργειακές Κοινότητες.
  10. Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στα εναπομείνοντα δάση.
Οι εγκληματικές ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτε απολύτως για να περιορίσει τις καταστροφές τουναντίον εμφανίστηκε ανοργάνωτη, ασυντόνιστη, με έλλειψη προσωπικού και μέσων, καθώς επίσης και η ανικανότητά της σε συνδυασμό με τους στόχους της για παραχώρηση όλων σε ιδιώτες, δημιούργησε το επικίνδυνο αίσθημα των ανοχύρωτων πόλεων και των απροστάτευτων πολιτών.
Απαιτείται να το αποκαταστήσουμε πλήρως.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις.
 
Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
 

Περισσότερα: https://www.prasini-aristera.gr/dasi-perivallon-oikologiki-ethniki-politiki/