Ποιος είναι ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου

2015-11-30 17:42

aspirine 2

Η ασπιρίνη ενδεχομένως να μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Huntsman» πραγματοποίησαν μελέτη για την καλύτερη κατανόηση της συμβολής της ασπιρίνης σε μικρές δόσεις στην πρόληψη του καρκίνου. Όπως υποστηρίζουν, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, μια χημικής ουσία που πιστεύεται ότι προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου και του σχηματισμού των καρκινικών όγκων. Αυξημένα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης εντοπίζονται σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του αίματος και του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν το μεταβολικό προφίλ δειγμάτων αίματος 40 ατόμων που λάμβαναν ασπιρίνη για 60 ημέρες. Αφού ανέλυσαν συνολικά περισσότερους από 360 μεταβολίτες ή μικρά μόρια, παρατήρησαν, ότι η η 2-υδροξυγλουταράτη ήταν μειωμένη κατά 12%.

Προς επιβεβαίωση του ευρήματος, οι επιστήμονες σε εργαστηριακές συνθήκες μελέτησαν τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης σε καρκινικά κύτταρα στα οποία είχε προστεθεί ασπιρίνη. Παράλληλα, τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου είχαν συνεχείς μειώσεις στα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, οι οποίες άγγιζαν και το 34%.

Η μελέτη αναδεικνύει την σημασία της ασπιρίνης στο στάδιο πρόληψης του καρκίνου και φέρνει στο φως νέους δρόμους περαιτέρω εξερεύνησης των ωφελειών της. Οι ερευνητές τονίσουν πως θα χρειαστούν επιπλέον μελέτες για να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές στα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης στον ιστό του παχέος εντέρου.

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com