Πεζογραφία-Μπάμπης Αργυρίου: «Άλμπουμ διασκευών»

2020-09-10 18:14

Μπάμπης Αργυρίου: «Άλμπουμ διασκευών»

Έχω γνωρίσει στη ζωή μου ανθρώπους που ο κύριος, αν όχι ο μοναδικός, τρόπος επικοινωνίας τους με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους ήταν μέσα από τους στίχους και τους τίτλους τραγουδιών, μέσα από τίτλους άλμπουμ και ονόματα συγκροτημάτων.

Ανθρώπους που μετέτρεπαν τις μουσικές που εξακοντίζονταν και τις εικόνες που ξεπηδούσαν από τα αγαπημένα τους τραγούδια και άλμπουμ σε γλωσσικό κώδικα και εκφραστική αργκό και, με τον τρόπο αυτό, διά μέσου δηλαδή των «ηρώων» τους, μπορούσαν να εκφραστούν κι οι ίδιοι. Μερικές φορές το κάνω κι εγώ. Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι υποθέτουν, κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλουμε να πούμε…

 

 

Με αναφορές στο ροκ

Υπάρχει όμως εκεί στη Θεσσαλονίκη ένας μάστορας του είδους, ένας λογοτέχνης που εδώ και μια επταετία, από την εποχή που μας συστήθηκε ως συγγραφέας, δουλεύει με υπομονή και μεράκι, με ευλαβική προσήλωση και χειρουργική ακρίβεια πάνω στον ατελείωτο καμβά της μυθολογίας του ροκ και στέλνει προς όσους έχουν την επιθυμία και τη δυνατότητα να τον αντιληφθούν, κωδικοποιημένα αλλά ευανάγνωστα μηνύματα.

Ο Μπάμπης Αργυρίου κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες το τρίτο λογοτεχνικό βιβλίο του, το οποίο –όπως και τα προηγούμενα δύο, Έχω όλους τους δίσκους τους (2013) και Προτιμώ τα παλιά τους (2015)– έχει αναφορές στο ροκ, εδώ ίσως πιο έντονες απ’ ό,τι στα δύο πρώτα (βλ. κριτική εδώ και εδώ).

Ο Μπάμπης Αργυρίου είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού underground: μουσικοκριτικός, εκδότης, παραγωγός και (εσχάτως) λογοτέχνης. Για τους νεότερους αποτελεί ένα ορόσημο, καθώς είναι ο πρώτος μιας γενιάς γραφιάδων για μουσικά θέματα που «εκδημοκράτισε» τη σχέση αναγνωστικού κοινού και ροκ δημοσιογραφίας και πυροδότησε τα μυαλά, τις ψυχές και τις πένες πολλών νεότερων – μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο υπογράφων αυτό το κείμενο. Σε μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών δημιούργησε τα Ράδιο Free (1980-87), Rollin Under fanzine (1985-91), Lazy Dog Records (1985-2005), MiC Books (2013-) και είναι συνδημιουργός του MiC.gr (2000-).

Όλη η ιστορία της αγγλοσαξονικής μουσικής φωτοβολεί μπροστά μας.

Το Άλμπουμ διασκευών είναι μια συλλογή μικρών διηγημάτων, καθένα από τα οποία έχει ως τίτλο το όνομα ενός αγαπημένου καλλιτέχνη ή συγκροτήματος. Γραμμένα σε διαφορετικό πρόσωπο και με διάφορες αφηγηματικές τεχνικές (κάποιο από αυτά είναι η παράθεση μιας αλληλογραφίας, σε κάποιο άλλο διαβάζουμε τα γράμματα θαυμαστών ενός συγκροτήματος), τα διηγήματα αυτά συντίθενται αριστοτεχνικά από «υλικά» που προσφέρουν απλόχερα στον συγγραφέα τα ίδια τα συγκροτήματα.

Υπέροχο μουσικό-γλωσσικό παζλ

Τίτλοι τραγουδιών και άλμπουμ, ονόματα από υπαρκτά ή φανταστικά πρόσωπα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από μπάντες και συνθέτες/στιχουργούς για να γράψουν τραγούδια, βιογραφικά στοιχεία μουσικών, τοπωνύμια, ιστορικά γεγονότα, μύθοι και θρύλοι από τον μικρόκοσμο της δισκογραφικής βιομηχανίας κ.ά., ένα πολυφωνικό, υπέροχο παζλ δουλεύεται με υπομονή στα χέρια του συγγραφέα και μετατρέπεται σε συναρπαστική λογοτεχνία.

Αλλόκοτες ιστορίες, noir ατμόσφαιρα, road movie αισθητική, beat συμπεριφορές και πανκ διάλογοι εναλλάσσονται με φρενήρεις ρυθμούς, μετατρέποντας τα διηγήματα του Μπάμπη Αργυρίου σε ένα απολαυστικό λογοτεχνικό τζουκ μποξ: ανοίγεις σε όποια σελίδα θες και διαβάζεις, πηγαίνεις μπρος και πίσω, περνάς από τα μπλουζ και το ροκ στο πανκ κι από το φολκ στο νιου γουέιβ: Όλη η ιστορία της αγγλοσαξονικής μουσικής φωτοβολεί μπροστά μας.

Η σύντομη κι ευέλικτη μορφή του διηγήματος και το απίστευτα πλούσιο υλικό που αξιοποιεί ο συγγραφέας από μια μουσική χωρίς σύνορα, του επιτρέπει να γράψει σε αυτό το βιβλίο τις πιο όμορφες σελίδες μέχρι σήμερα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών, για να απολαύσει τα διηγήματα του Μπάμπη Αργυρίου. Οι ροκάδες θα το απολαύσουν ακόμα περισσότερο, μιας και πίσω από τους διαλόγους και τις περιγραφές ξεπηδάει ο κόσμος του ροκ, οι συμβολισμοί και τα σημαινόμενα των δεκαετιών που κουβαλάει η μουσική αλλά και ο συγγραφέας.

margΤο διήγημα «Bob Dylan» είναι ένα από τα ομορφότερα του τόμου: ένας μικροπαραβατικός μουσικός μπαίνει στη φυλακή για να εκτίσει μια ολιγοήμερη ποινή. Εκεί γνωρίζει μια σειρά διάσημους κατάδικους με τους οποίους πιάνει αμέσως κουβέντα, γοητεύεται και τους αποχαιρετάει υποσχόμενος πως όταν θα βγει από τη στενή, θα τους τιμήσει γράφοντάς τους από ένα τραγούδι. Οι κατάδικοι αυτοί είναι ο Rubin «Hurricane» Carter, διάσημος Αφροαμερικανός πυγμάχος που κατηγορήθηκε για δολοφονίες που δεν διέπραξε, ο Lenny Bruce, ο γνωστός «βρομόστομος» κωμικός με τα πολλά προβλήματα με τον νόμο, ο διαβόητος πιστολέρο John Wesley Hardin(g) και ο επίσης ανάλγητος πιστολέρο Billy the Kid – οι δύο τελευταίοι, καταδικασμένοι για πολλές δολοφονίες πολιτών. Όλοι τους υπαρκτά πρόσωπα, που κάποια στιγμή τραγουδήθηκαν από τον μεγάλο νομπελίστα συνθέτη και τραγουδιστή. Ωραία πράγματα.

 

Άλμπουμ διασκευών
Μπάμπης Αργυρίου
MiC Books
336 σελ.
ISBN 978-618-81820-2-8
Τιμή €12,00
001 patakis eshop

 

 

 

πηγή : diastixo.gr