Πάνος Χρυσοστόμου σε α' πρόσωπο

2020-07-16 18:02

Πάνος Χρυσοστόμου

Είναι πολλές φορές που σκέφτομαι πως ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου το έχω περάσει βλέποντας ταινίες. Αμέτρητες, ατελείωτες ώρες. Μέρες και νύχτες. Για να καταλάβετε, υπάρχουν ας πούμε ταινίες που τις έχω δει 12 ή και 15 φορές, κυνηγώντας τες στην αρχή στο σινεμά, μετά στην τηλεόραση, αργότερα στο video, στο dvd, μετά στο διαδίκτυο κ.λπ. κ.λπ. Είτε για λόγους ψυχαγωγίας από μικρό παιδί, είτε αργότερα επαγγελματικά γράφοντας και μιλώντας γι’ αυτές σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, είναι βέβαιο πως έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου βλέποντας ταινίες.

Αλλά εγώ μέσα εκεί μπήκα από τη μουσική!

Διάλεξα μερικές από αυτές τις συνεντεύξεις που έκανα αυτή την τελευταία τριακονταετία κρίνοντας τις –για διάφορους λόγους– χαρακτηριστικές. Έτσι ώστε τα εκτενή αποσπάσματά τους που παρατίθενται, να περιγράψουν στο τέλος αυτής της έκδοσης, στον ειδικευμένο θεατή-ακροατή αλλά και στον αδαή ή αδιάφορο στις λεπτομέρειες, αυτό το ενιαίο και αδιαίρετο «παζλ» που αποτελεί η μουσική του κινηματογράφου. Σε όλες τις εκφάνσεις της και μέσα από τα λόγια αυτών που τη δημιουργούν. Όχι κάποιων θεωρητικών του χώρου, αλλά μέσα από τα μάτια των ίδιων των δημιουργών της. Κι όχι ερήμην αυτών, αλλά με την «παρουσία» τους ακόμα κι όταν, όπως προκύπτει και θα διαβάσετε, μερικοί από αυτούς διαφωνούν εντελώς μεταξύ τους. Ενίοτε συμφωνούν κιόλας, γι’ αυτό θα δείτε κάποιες «τεχνικές» παραπομπές που θα σας βοηθήσουν καλύτερα σε αυτές τις συνδέσεις.

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιους συσχετισμούς με αναφορές από το ένα πρόσωπο στο άλλο, και μάλιστα με διαφορά πολλών ετών κατά περίπτωση. Αν δεν κάνω λάθος δε, αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική αντίστοιχη έκδοση, όπου μια πλειάδα κορυφαίων συνθετών του κινηματογράφου διεθνούς ακτινοβολίας, μαζί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες συναδέλφους τους, βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε αυτή τη θεματική μουσικής και κινηματογράφου, με πρωτογενές δικό τους υλικό.

 Νομίζω είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιους συσχετισμούς με αναφορές από το ένα πρόσωπο στο άλλο, και μάλιστα με διαφορά πολλών ετών κατά περίπτωση.

Γλαφυρές διηγήσεις, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα μαζί με κάποιες εξομολογήσεις, πολλά Όσκαρ, άλλα βραβεία, διακρίσεις, ταλέντο, σκληρή δουλειά, αλλά το κυριότερο, δημιουργικότητα στο έπακρο, είναι επίσης συγκεντρωμένα σε αυτή την έκδοση, με την παρουσία και μόνον όλων αυτών των προσωπικοτήτων ανάμεσα σε όλα τα πρόσωπα που μίλησα μέσα στα χρόνια. Δύο από αυτούς δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας κι ελπίζω από τη μεγάλη εκείνη ορχήστρα του Παραδείσου που μας κοιτούν, να ετοιμάζουν και νέα «soundtrack».

To Soundtrack, τέλος, όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί, έχει και μια ευθεία σύνδεση με την καθημερινή ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Δεύτερο, «Ροκ Συναναστροφές», που κάθε Πέμπτη εδώ και τρεις δεκαετίες «φλερτάρει εντόνως τον κινηματογράφο».

Οι συνθέτες των οποίων συνεντεύξεις βρίσκονται σε αυτή την έκδοση είναι οι εξής: Trevor Jones, Alan Menken, James Newton Howard, Γιάννος Αιόλου, Hans Zimmer, Michael Kamen, Νίκος Κυπουργός, Nicola Piovani, Alexandre Desplat, Μίκης Θεοδωράκης, Elliot Goldenthal, Νίκος Μαμαγκάκης, Philip Glass, Goran Bregovic, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Yann Tiersen, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Gabriel Yared, David Arnold, Mychael Danna, Wim Mertens, Ευανθία Ρεμπούτσικα.

 

Soundtrack
Κουβέντα με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων
Πάνος Χρυσοστόμου
Φίλντισι
302 σελ.
ISBN 978-618-5101-84-8
Τιμή €15,00
001 patakis eshop

 

 

 

 

πηγή : diastixo.gr