Ο καιρός στα Βριλήσσια από Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου έως Σάββατο 2 Ιανουαρίου

2015-12-30 02:09

Αργήσαμε λίγο παραπάνω αλλά όπως γράψαμε, τα δύο κύρια αριθμητικά μοντέλα δεν είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, για το τι πρόκειται να γίνει με τον καιρό στην Ελλάδα.

Το ένα από αυτά το GFS το οποίο πάντα δείχνει να υπερβάλει, έχει ονομαστεί από όσους ασχολούμαστε με τον καιρό επαγγελματίες και ερασιτέχνες σαν «Τζίφος» παίζοντας με τα αρχικά του, γιατί τις περισσότερες φορές πέφτει έξω. Έτσι και τώρα έδειχνε μεγάλη ποσότητα υετού (υγρασίας) και κατά συνέπεια πολύ χιόνι. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί και πάμε να το δούμε αναλυτικά.

Την Τετάρτη θα αρχίσει η ψυχρή εισβολή από τα βορειοανατολικά της χώρας και μέχρι το βράδυ θα έχει φτάσει και στην Αττική, το πρώτο πράγμα που θα καταλάβετε είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή των Βριλησσίων η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 7 βαθμούς και όσο θα βαδίζουμε προς τη νύχτα θα πέφτει ολοένα και περισσότερο. Από πλευράς φαινομένων, από το μεσημέρι θα έχουμε ασθενή βροχή η οποία προς το βράδυ θα μετατραπεί σε χιονόνερο. Οι άνεμοι στην αρχή της ημέρας θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι, αλλά προς το βράδυ θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ με ριπές 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις πρώτες νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία θα κατέβει κάτω από το μηδέν ένα με δύο βαθμούς και το χιονόνερο θα μετατραπεί σε ασθενή χιονόπτωση, λόγω του παγετού, ότι χιόνι θα πέφτει θα το στρώνει αλλά όχι σε ύψος που να δημιουργεί προβλήματα. Η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ημέρας, αλλά με διαστήματα ύφεσης και ανοίγματος του καιρού και ξαφνικές εξάρσεις. Οι άνεμοι από το μεσημέρι και μετά θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Μεγάλη προσοχή τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης λόγω παγετού.

Την Πρωτοχρονιά, με την αλλαγή του χρόνου θα έχουμε και πάλι ασθενή χιονόπτωση και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κι άλλο και η θερμοκρασία από το μεσημέρι και μετά θα σημειώσει μικρή άνοδο ένα με δύο βαθμούς, οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά.  

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και οι άνεμοι θα εξασθενήσουνε ακόμα περισσότερο, θα έχουμε συννεφιά αλλά και διαστήματα με ήλιο.

Από την Κυριακή αναμένεται και πάλι αλλαγή του καιρού, αλλά γιαυτό θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.

Τελειώνοντας να επισημάνουμε κάτι, πολλές φορές οι προγνώσει μας έχουν πέσει έξω όσον αφορά την ποσότητα και την διάρκεια των χιονοπτώσεων, εξαιτίας του Aegean Effect (Φαινόμενο του Αιγαίου). Τι είναι αυτό;

Όταν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες διασχίζουν το Αιγαίο, τα κατώτερα στρώματά τους εμπλουτίζονται με υγρασία και θερμότητα από τα νερά της θάλασσας και ο αέρας, καθώς γίνεται ελαφρύτερος, ανέρχεται και ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών και την δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας του.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα, δημιουργούνται πάνω από τα νερά νέφη που με την βοήθεια του ανέμου ταξιδεύουν  προς τις ακτές. Όταν υπάρχουν κατάλληλες θερμοκρασίες και επαρκής υγρασία,  σημειώνονται χιονοπτώσεις στις προσήνεμες περιοχές των νησιών και της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κατά συνέπεια εκεί που υπάρχει πρόβλεψη για λίγες χιονοπτώσεις, έχουμε ισχυρές και παράταση της κακοκαιρίας, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί και το βάζουμε σαν μια άλλη παράμετρο του καιρού που έρχεται. Μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι.

Αλλά όπως έγραψε και ο Γιώργος Μάρκογλου (ένας από εμάς) : Μακάρι να έχουμε θετικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής και να έχουμε περισσότερα φαινόμενα, αλλά από την άλλη, ας μην ξεχνάμε όμως και τους συνανθρώπους μας που μέσα σε αυτό το κρύο και το χιόνι δεν έχουν θέρμανση, ηλεκτρικό ή είναι άστεγοι.. Καμιά φορά θέλει προσοχή τι εύχεσαι.. Η χαρά η δική σου μπορεί να είναι δράμα για τον συνάνθρωπό σου. 

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, γεμάτη υγεία, ευτυχία, αγάπη και πολλή τύχη !

Λεωνίδας Μάρκογλου