Ο.Κ.Π.Α Βριλησσίων και Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ

2016-01-28 17:20

Πριν περίπου ένα μήνα (τι πάω και θυμάμαι!). Έγινε αρκετός ντόρος σχετικά με μια καταψήφιση ένός θέματος από το Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α. Βριλησσίων.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, διαβάστε την αρχική εισήγηση προς το Δ.Σ. :

Σημείωση οι υπογραμμίσεις δικές μας, για τη συνέχεια του άρθρου.

«Η Κοινωνική Υπηρεσία του ΟΚΠΑ έχει γίνει δέκτης ολοένα αυξανόμενων αιτημάτων για ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και υποστήριξης των οικογενειών τους, ο Ο.Κ.Π.Α., αντιλαμβανόμενος πλήρως την ανάγκη στήριξης των συμπολιτών μας, προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων... και που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης...»

«Τα Μέρη έχουν συμφωνήσει τη λειτουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου με την επωνυμία «ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΝΟΗ», ...το οποίο είναι «δομή ψυχοπαιδαγωγικής υγείας και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους με δυσκολίες μάθησης και σε γονείς, μέσα από προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παιδαγωγικά, κ.λ.π θεραπευτικά. Oι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν θα έχουν κόστος συμμετοχής στους έχοντες οικονομική αδυναμία που θα υποδεικνύονται από τον ΟΚΠΑ. Το ποσοστό αυτών των περιπτώσεων ορίζεται αρχικά σε 10% του συνόλου των παιδιών, τα οποία παρακολουθούνται μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, με δυνατότητα επαύξησης του ποσοστού αυτού μέσα στο έτος. Το όποιο κόστος συμμετοχής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όλων των υπολοίπων που θα προσέρχονται θα καλύπτεται μέσω ασφαλιστικών ταμείων, επίσης οι γονείς θα είναι δυνατόν να προκαταβάλουν ένα μέρος του κόστους το οποίο θα τους επιστρέφεται όταν εισπράξουν τα χρήματα του ταμείου τους.

Ο ΟΚΠΑ αναλαμβάνει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμού του κέντρου (έπιπλα, κλιματιστικά, Η/Υ, εκτυπωτή, οικιακά είδη κ.α). Ο φορέας «ΕΔΡΑ», αναλαμβάνει να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα της κτιριακής εγκατάστασης καθώς επίσης και τα έξοδα του προσωπικού, το οποίο θα αποτελείται από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και άλλους ειδικούς θεραπευτές, ειδικούς εμψυχωτές, γυμναστές κ.λ.π. Ο φορέας ΕΔΡΑ, δεσμεύεται για όποιες προσλήψεις πραγματοποιήσει να γίνεται επιλογή αποκλειστικά από άνεργους επιστήμονες του Δήμου Βριλησσίων εκτός του Κοινωνικού Λειτουργού ή άλλου προσώπου που θα οριστεί ως διαχειριστής του κέντρου και θα εκπροσωπεί τον φορέα τοπικά.

 Δύναται να γίνει επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των 2 μερών με προγράμματα προς όφελος των παιδιών και των γονέων αυτών, όπως ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, Κέντρα Ημέρας, Διημέρευσης, Πρώιμης Παρέμβασης κ.λ.π. με απόφαση των αρμοδίων νομίμων εκπροσώπων των φορέων».

Ερώτηση πρώτη είναι δωρεάν ναι ή όχι και γιατί πρέπει οι γονείς να προκαταβάλουν κάποιο ποσό τη στιγμή που η εταιρεία θα πληρωθεί από τα ταμεία;

Ερώτηση δεύτερη, τα παιδιά που έχουν πρόβλημα και καλύπτονται ασφαλιστικά από τα ταμεία των γονέων τους, δεν περιθάλπονται μέχρι σήμερα από άλλους φορείς; Αυτό δεν κατευθύνει «πελατεία» στη συγκεκριμένη εταιρεία;

Η τελευταία παράγραφος, ανοίγει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών σε δομές του δήμου, όπως το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Κρίκος, λογικό λοιπόν να έχουν αντίρρηση οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους.

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α. Βριλησσίων η εισήγηση καταψηφίστηκε με 3 κατά, 3 παρών (το ένα από μέλος της συμπολίτευσης) και 5 υπέρ.

Μετά την καταψήφιση, βγήκε η παρακάτω ανακοίνωση από την διοίκηση του ΟΚΠΑ : Και πάλι οι υπογραμμίσεις δικές μας.

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του αποτελέσματος μιας στείρας πολιτικής των παρατάξεων της συντήρησης ( η Δράση και η σύμβουλος της συμπολίτευσης ανήκουν στην συντήρηση;)οι οποίες στην προσπάθειά τους να καλύψουν την ανυπαρξία τους σε προτάσεις και πολιτικές, δεν διστάζουν να απορρίπτουν κάθε προοδευτική πρόταση, μόνο και μόνο για να μη καταχωρηθεί αυτή στα θετικά των άλλων.

Ο λόγος για τις κομματικά εξαρτώμενες παρατάξεις της αντιπολίτευσης των οποίων στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Ο.Κ.Π.Α στις 21/12/15, οι εκπρόσωποι τους με τη συμπαράσταση του εκπροσώπου των εργαζομένων, ( ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ)καταψήφισαν την πρόταση της Προέδρου του ΟΚΠΑ που αφορούσε την ίδρυση Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου με δωρεάν παροχή ιατρικής φροντίδας σε παιδιά συμπολιτών μας με προβλήματα όπως:

• Μαθησιακές δυσκολίες

• Διαταραχές λόγου

• Διαταραχές συμπεριφοράς

• Σχολική φοβία

• Αγχώδεις διαταραχές

Όλοι πολύ καλά γνωρίζουν ότι η Διοίκηση αυτή του ΟΚΠΑ, σέβεται και τηρεί απαρέγκλιτα τις δημοκρατικές αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Στο πλαίσιο των αρχών αυτών αφού επιλήφθηκε του συγκεκριμένου θέματος έπραξε ως ακολούθως:

Συγκεκριμένα αφού διερεύνησε σχετικά αιτήματα Δημοτών μας,(που διατυπώνονται με αυξανόμενη συχνότητα στη πάροδο του χρόνου)διαπίστωσε την άμεση ανάγκη εξειδικευμένης ιατρικής υποστήριξης, σε παιδιά 6 έως 16 ετών, ανάμεσα στις 150 οικογένειες του Δήμου μας ευρισκόμενες σε οικονομική δυσπραγία. Πέραν όμως των οικογενειών αυτών, ο ΟΚΠΑ έπρεπε να καλύψει μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων και κάθε άλλη οικογένεια συνδημοτών μας των οποίων τα παιδιά τους παρουσιάζουν τέτοιου είδους προβλήματα .

Οι ανάγκες αυτές οι οποίες θα έπρεπε να παρασχεθούν τελείως δωρεάν, εστιάζονται στην ψυχολογική υποστήριξη ,τη λογοθεραπεία , την εργοθεραπεία, την ειδική διαπαιδαγώγηση και βέβαια σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις οικογένειες αυτές.

Δεδομένου ότι οι υπάρχουσες κρατικές δομές απέχουν πολύ από το να μπορέσουν να καλύψουν αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες και έχοντας υπόψη την έλλειψη σχετικών υποδομών μέχρι σήμερα στο Δήμο μας αλλά κύρια την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ο ΟΚΠΑ έπρεπε επίσης να διερευνήσει το πώς οι άλλοι Δήμοι προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές στους Δημότες τους.

Έτσι μετά από σχετικές επαφές που είχε ο ΟΚΠΑ με άλλους Δήμους, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλους νομούς της χώρας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες αυτές για να παρασχεθούν δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, ήταν εφικτό αποκλειστικά και μόνο από διαπιστευμένη και ελεγχόμενη από το Κράτος, μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Στη λογική αυτή ο ΟΚΠΑ σε επικοινωνία με τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, αφού ενημερώθηκε για τους φορείς που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, ήλθε σε συνεννόηση μαζί τους και συνέταξε τη σχετική εισήγηση .

Προϋπόθεση συνεργασίας με τον σχετικό φορέα ήταν :

Όλοι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου , της κάρτας σίτισης αντιμετώπισης της φτώχειας, οι ανασφάλιστοι και οι ενταγμένοι στο επισιτιστικό πρόγραμμα καθώς και τα άτομα του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, όλοι αυτοί λοιπόν οι συμπολίτες μας να έχουν απολύτως δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές

Ο ΟΚΠΑ και ο Δήμος να μην επιβαρυνθούν με λειτουργικά έξοδα και ενοίκια των σχετικών χώρων λειτουργίας των μονάδων αυτών, αυτά θα αποτελούσαν απαράβατο όρο και υποχρέωση του φορέα.

Στους ασφαλισμένους συμπολίτες μας θα παρείχοντο οι ίδιες υπηρεσίες με τη χρήση του ασφαλιστικού τους βιβλιαρίου (άνευ συμμετοχής αυτών). (Ναι αλλά στην εισήγηση αναφέρονταν τα εξής : «Το όποιο κόστος συμμετοχής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όλων των υπολοίπων που θα προσέρχονται θα καλύπτεται μέσω ασφαλιστικών ταμείων, επίσης οι γονείς θα είναι δυνατόν να προκαταβάλουν ένα μέρος του κόστους το οποίο θα τους επιστρέφεται όταν εισπράξουν τα χρήματα του ταμείου τους.»)

Όποιες αναγκαίες προσλήψεις χρειασθεί να πραγματοποιηθούν, αυτές θα γίνονταν από τον φορέα και μόνο, για άνεργους επιστήμονες δημότες-κατοίκους των Βριλησσίων.

Παρόλα αυτά όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια τους να ακυρώσουν ακόμα και αυτή την κοινωφελή δράση του ΟΚΠΑ που έτσι και αυτή όπως άλλες δράσεις μας, δημιουργούν δυστυχώς για αυτούς εικόνες σύγκρισης με το παρελθόν και ανεβάζουν τον πήχη για το μέλλον, χρησιμοποίησαν ως επιχειρήματα τα ακόλουθα :

-Απειλούνται οι δομές του ΟΚΠΑ με την εισαγωγή ΜΚΟ που οδηγούν σε ιδιωτικοποιήσεις των δομών του Δήμου.

– Παρέχουμε το δικαίωμα πρόσληψης προσωπικού άσχετα αν αυτό θα εξυπηρετείται από πόρους του φορέα ή ακόμα και αν ο φορέας αυτός, δεσμεύεται να προσλαμβάνει το προσωπικό αυτό από τους άνεργους συμπολίτες μας και βέβαια προβάλλοντας το γνωστό επιχείρημα συγκεκριμένου κόμματος – ότι όλα αυτά θα πρέπει να αναλαμβάνονται αποκλειστικά από το κράτος.

Σίγουρα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην υγεία είναι αναφαίρετο και φυσικά οι ανάγκες του στην υγεία θα πρέπει να καλύπτονται δωρεάν από ένα κράτος πρόνοιας.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρατά σε ομηρία αυτούς του πολίτες που τους «καίει» άμεσα το πρόβλημα των παιδιών τους ,για να φανεί τάχα ότι έτσι πιέζεται περισσότερο η πολιτεία να τους αναλάβει όπως έχει την υποχρέωση και βέβαια να φανεί τάχα ότι δικαιώνεται η αντιπολιτευτική τους αυτή τακτική .

Σε μια τέτοια όμως λογική, οι κομματικές παρωπίδες πολλές φορές φθάνουν και στα άκρα, αφήνοντας τα παιδιά αυτά στην τύχη τους να παλεύουν μόνα τους μέρα με τη μέρα, για όσο διάστημα η πολιτεία αδυνατεί να παρέχει τη σχετική πρόνοια, τότε όμως το θέμα είναι καθαρά ηθικής τάξης και οι ευθύνες τεράστιες για όλους αυτούς.

Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε στο 21ο αιώνα, και η χώρα μας βρίσκεται σε έναν οικονομικό πόλεμο διαφορετικό από τους άλλους.

Τον πόλεμο αυτό δεν τον κερδίζεις με συνθήματα και τσιτάτα, τον κερδίζεις με σοβαρές τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις θέτοντας αυτές στον κόσμο και απαντώντας στα ερωτήματα, του «πως», του «γιατί», του «πότε» του «πόσο», και τότε μόνο δείχνεις τη σοβαρότητά σου και την έμπρακτη αλληλεγγύη .

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους».

 

Λοιπόν εμείς κάναμε μια μικρή έρευνα σχετικά με την Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ και ανακαλύψαμε τα εξής :

1. Από τους 66 δήμους της Αττικής, η ΕΔΡΑ συνεργάζεται με μόνο 9, δηλαδή με τον δήμο Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Φυλής, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και τώρα τελευταία με τον δήμο Κηφισιάς και με κανέναν δήμο της επαρχίας.

2. Περιστέρι: Δυναμική παρέμβαση απλήρωτων 5μηνιτών εργαζομένων στη ΜΚΟ «ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ».

3. Συντονισμός Εργαζομένων - Απολυμένων Ψυχικής Υγείας, Ειδικής Αγωγής & Κατά των Εξαρτήσεων : Η ΕΔΡΑ νοικιάζει εργαζόμενους στο Δήμο Κηφισιάς;

Ας δούμε όμως άλλους δήμους πως λειτουργούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο :

1. Κοινωνική υπηρεσία δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης : www.elliniko-argyroupoli.gr/article.php?cat=157

2. Δήμος Αγίου Δημητρίου Κοινωνική μέριμνα : www.dad.gr/index.php/social-services

3. Δήμος Αθηναίων, δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη : tvxs.gr/news/ygeia/dorean-psyxologiki-ypostiriksi-apo-ton-dimo-athinaion

4. Δήμος Αθηναίων, Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες : www.cityofathens.gr/node/139

Παραδείγματα χωρίς την μεσολάβηση Μ.Κ.Ο. υπάρχουν και άλλα πολλά σε όλη την Ελλάδα, απλά είναι θέμα βούλησης και πόρων φυσικά.

Λεωνίδας Μάρκογλου κατά κόσμον Ανωβριλησσιώτης