"Ο αξέχαστος μήνας" από το Cine - Δράση Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, 8:15΄μμ, στο ΤΥΠΕΤ

2018-03-30 17:57

To Cine-Δράση εύχεται σε όλους Καλή Ανάσταση!

Την Μεγάλη Πέμπτη 5/4 δεν θα γίνει προβολή ταινίας.

Οι προβολές θα συνεχιστούν κανονικά από την Πέμπτη 12 Απριλίου με την ταινία «Ο Αξέχαστος μήνας» (The grand seduction)



Μία γοητευτική και απολαυστικά ευχάριστη σάτιρα, γεμάτη ανθρωπιά και ευαισθησία. Ένα χαριτωμένο σχόλιο, με πολλαπλά μηνύματα, πάνω στη δύναμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Ένα φιλμ εμπνευσμένο από την τωρινή απελπιστική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανεργία που βασανίζει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, που όμως διαφέρει από τα υπόλοιπα του είδους του, γιατί επιλέγει όχι το δρόμο της μιζέριας και της κατήφειας αλλά εκείνον του χιούμορ και της αισιοδοξίας.

Το μέλλον του Τικλ Χεντ, μιας ονειρικής αλλά ξεχασμένης μικρής κοινότητας σε μια απομακρυσμένη ακτή της Νέας Γης του Καναδά -θα μπορούσε άνετα να είναι ένα ελληνικό νησί, ας πούμε το Αγαθονήσι- εξαρτάται από την παραμονή εκεί ενός γενικού γιατρού. Αυτός είναι ο απαράβατος όρος, που έχει θέσει στους κατοίκους μια πολυεθνική εταιρία πετροχημικών προκειμένου να κατασκευάσει εκεί το εργοστάσιο της. Οι ντόπιοι, είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι εξ αιτίας της χρόνιας ανεργίας. Με πληγωμένο εγωισμό και υπερηφάνεια δύσκολα τα βγάζουν πέρα με μόνο εισόδημα τα επιδόματα της πρόνοιας. Στην κατασκευή του εργοστασίου βλέπουν την τελευταία ελπίδα να ξαναβρούν δουλειές, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους.

Έτσι όταν ένας κοσμοπολίτης νεαρός γιατρός δέχεται να μετακομίσει κοντά τους δοκιμαστικά για ένα μήνα, ολόκληρο το χωριό με επικεφαλής τον αντικαταστάτη του δημάρχου, θα βάλουν σε εφαρμογή ένα ευρηματικό σχέδιο για να δελεάσουν τον νεοφερμένο επισκέπτη και να τον πείσουν ότι ο τόπος τους είναι ο ιδανικότερος για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του. Και επειδή αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η εικόνα που ο νεαρός γιατρός, έχει για το δικό του «ιδανικό» τόπο, απέχει παρασάγγας από το χωριό τους και τις συνήθειες του, ολόκληρο το ψαροχώρι θα καταφύγει στο ψέμα.

Αρρωσταίνουν ομαδικά για να έχει περισσότερους πελάτες. Αφήνουν λεφτά στο διάβα του για να τα βρίσκει στις βόλτες. Στο γιατρό αρέσει το κρίκετ; Το χωριό θα αποκτήσει ακαριαία και γήπεδο και δύο αντιμαχόμενες ομάδες. Η παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του λέει ότι νοσταλγεί την αγαπημένη που άφησε στην πόλη; Θα προσπαθήσουν να τον κάνουν να αγαπήσει τη μόνη κάτοικο του τόπου τους που του αναλογεί ηλικιακά, παρόλο που αυτή αρνείται να συμμετάσχει στην αποπλάνηση. Θέλει να ζει σε πολυπληθές μέρος; Ο πληθυσμός του Τικλ Χεντ θα πολλαπλασιάζεται αυτόματα με ευρηματικό τρόπο, όποτε ο γιατρουδάκος θέλει κόσμο στα μέρη που συχνάζει. Έχει χόμπι το ψάρεμα; Ο βυθός θα αποκτήσει άπειρα μεν, πρώην κατεψυγμένα δε, ψάρια, τα οποία αυτοσχέδιοι δύτες τον βοηθούν να ψαρεύει. Το απονήρευτο παιδί της πόλης σκύβει με ειλικρίνεια, από την πρώτη στιγμή, στα προβλήματα των ανθρώπων, εκπλήσσεται και γοητεύεται από την αγνή κοινωνία, αλλά άγνωστο αν θα μπορέσει να παραμείνει, για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα επαναφέρει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας και το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων.

Η πλοκή δομημένη πάνω σε κωμικά επεισόδια, μας συστήνει μια σειρά από αξιαγάπητους, συμπαθητικούς χαρακτήρες που, κάτω από τις οδηγίες του δημάρχου, επιχειρούν να «αποπλανήσουν» το νεαρό γιατρό. Το σενάριο αναπαράγει με κομψότητα τις κλασσικές συνταγές της φάρσας και τις εμπλουτίζει με φρέσκα στοιχεία. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και η ομάδα των ηθοποιών απόλυτα συντονισμένη, οπότε η κωμωδία λειτουργεί στο ακέραιο.

Οι συγκινητικές προσπάθειές των ηρώων υποστηρίζονται στο ακέραιο από τις άψογες ερμηνείες, όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών. Εκτός από τον χαρισματικό Ιρλανδό Brendan Gleeson, που η ερμηνεία του, στο ρόλο του αντικαταστάτη του δημάρχου, θα ήταν από μόνη της ικανός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος την ταινία, συμπρωταγωνιστεί ένα υπέροχο καστ Καναδών ηθοποιών όπως ο γοητευτικός Taylor Kitsch, η Liana Balaban, μία από τις σοβαρότερες γυναίκες ηθοποιούς του Καναδικού σινεμά, ο Mark Critch, ένας από τους πλέον καταξιωμένους και αγαπητούς κωμικούς στη μακρινή αυτή χώρα, κ.ο.κ. Το σύνολο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο η υπέροχη φωτογραφία του ιδιαίτερου καναδικού τοπίου.

Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Don Mc Kellar γεννήθηκε στο Τορόντο. Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, συμμετείχε στις ταινίες του Atom Egoyan «The Adjuster» και «Exotica». Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Last Night» (Η τελευταία νύχτα του κόσμου) κέρδισε το Βραβείο Νεότητας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, και θεωρείται σήμερα μια από της πιο σημαντικές ταινίες του Καναδικού σινεμά.

Βρέθηκε στην Αθήνα για τις «Νύχτες Πρεμιέρας» και μίλησε για την κρίση και την κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει από τις συνέπειες της: «...Δεν ήθελα να κάνω ένα καταθλιπτικό φιλμ για το τι σημαίνει να χάνεις τη δουλειά σου. Αυτό που ήθελα ήταν να κάνω μια κλασική «εργατική» κωμωδία που μιλάει για την οργάνωση και την κοινότητα. Το πως όλοι μαζί μπορούμε να αντιδράσουμε στο σύστημα. Ακόμη και αν υπάρξουν συμβιβασμοί, μπορείς πάντα να πετύχεις αυτό που πιστεύεις ότι μπορεί να σε σώσει, αν στηριχθείς σε αξίες όπως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Είναι εύκολο να είσαι ιδεαλιστής, αλλά το σύστημα των μεγάλων επιχειρήσεων συνθλίβει την ατομικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι χαρακτήρες της ταινίας μαθαίνουν να δουλεύουν όλοι μαζί και να εκμεταλλευτούν και αυτοί με τη σειρά τους το σύστημα. Υπάρχει κάτι τραγικό στο γεγονός πως η λύση για το μικρό ψαροχώρι είναι μια διεφθαρμένη επιχείρηση....αλλά η ανάγκη για επιβίωση δεν μπορεί παρά να είναι μια κωμωδία...»

Ο «Αξέχαστος Μήνας» έκανε την παγκόσμια του πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2013 και στη χώρας μας πρωτοπαίχτηκε στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»(2014), όπου καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Στα Καναδικά κινηματογραφικά βραβεία Canadian Screen Awards (2014), βραβεύτηκε με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου (Gordon Pinsent) και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Brendan Gleeson), Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Καναδάς, 2013. Διάρκεια: 113'. Σκηνοθεσία: Don McKellar. Σενάριο: Michael Dowse, Ken Scott. Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Gordon Pinsent, Liane Balaban, Mark Critch, Rhonda Rogers, Peter Keleghan.


Οι χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 8.15 το βράδυ στην αίθουσα "Ν. Εγγονόπουλος" του πάρκου "Μ. Θεοδωράκης" (ΤΥΠΕΤ), Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια.