Moby: «Porcelain» κριτική του Σιδέρη Ντιούδη

2016-11-01 19:25
Porcelain Μια αυτοβιογραφία Moby Ροπή


Ο Moby είναι ένας μουσικός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, τόσο από τα άλμπουμ του όσο και από τα πολύ δυνατά live που έχει πραγματοποιήσει, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από ευρεία γκάμα μουσικόφιλων. Αρκεί κανείς να κάνει ζάπινγκ στα εγχώρια ραδιόφωνα και θα διαπιστώσει ότι τα τραγούδια του βρίσκονται στο καθημερινό playlist, ενώ και οι συναυλίες του είναι συνήθως sold out, ενδείξεις που μαρτυρούν τη δημοφίλια του, και όχι αδικαιολόγητα.

Έπειτα από μια σχεδόν εικοσιπενταετή καριέρα, ο Moby αποφάσισε να γράψει την αυτοβιογραφία του, εν έτει 2016, η οποία φέρει τον τίτλο Porcelain και αναφέρεται κυρίως στο χρονικό διάστημα από το 1989 έως το 1999. Για τη συγγραφή των 400 και πλέον σελίδων του βιβλίου του δεν δέχθηκε καμιά συγγραφική βοήθεια, αλλά ως μακρινός απόγονος του Herman Melville –εξού και το όνομα Moby– ξεδίπλωσε και άλλο ένα χάρισμα, πέραν του μουσικού, αυτό της συναρπαστικής και ζωντανής γραφής του.

«Πράγματι, το να είσαι απόγονος του Herman Melville και να μην προσπαθήσεις καν να γράψεις την ίδια σου την αυτοβιογραφία είναι κάπως σαν να προσβάλεις τις ρίζες σου. Αποδέχθηκα πως δεν θα έγραφε άλλος τη δική μου αυτοβιογραφία, άναψα το λάπτοπ μου και ξεκίνησα. Ευτυχώς αποδείχθηκε πως μου αρέσει πολύ να γράφω. Καθόμουν και έγραφα με τις ώρες, οι ώρες έγιναν μήνες. Το να ξαναζώ το παρελθόν μου και να γράφω γι’ αυτό ήταν παράδεισος για μένα, σαν ναρκισσιστικό ταξίδι στο χρόνο». Ο Moby κάνει μια νοητή βουτιά στο παρελθόν και γράφει απλά, με ζωντάνια, χιούμορ και πάθος για τη μουσική και για το πώς ξεκίνησε, το 1989 στη Νέα Υόρκη, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να παίζει και να δημιουργεί μουσική, αναλαμβάνοντας το κόστος και ξεπερνώντας πάντα τις οποιεσδήποτε δυσκολίες.

Ο Moby κάνει μια νοητή βουτιά στο παρελθόν και γράφει απλά, με ζωντάνια, χιούμορ και πάθος για τη μουσική και για το πώς ξεκίνησε, το 1989 στη Νέα Υόρκη, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το βιβλίο ξεκινάει με την αναπόληση ευτυχισμένων στιγμών το 1976, όταν ο Moby, μικρός ακόμη, ακούγοντας μουσική στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου της μητέρας του κολλάει το μουσικό μικρόβιο: «Ο σπόρος είχε ήδη φυτευτεί στο DNA μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι στάσεις της ζωής του κατόπιν είναι πολλές: η διαμονή του σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο το 1989 συνθέτοντας ηλεκτρονική μουσική, η πρώτη του δουλειά ως dj στα 23 του χρόνια σε μεγάλο club, η τάση του για αλκοολισμό και η vegan στροφή, η αναζήτηση βινυλίων σε δισκάδικα της Νέας Υόρκης, οι εμπειρίες από Dj set και το πρώτο του live ως dj, η διοργάνωση του πρώτου προσωπικού του πάρτι, το πρώτο single και η μεταπήδηση στη Mute Records, οι περιοδείες, η ηχογράφηση των μουσικών κομματιών, η εμφάνιση σε μεγάλα φεστιβάλ, οι φιλοσοφικές συζητήσεις μεταξύ φίλων, οι σχέσεις με τις γυναίκες, το σεξ, η αρρώστια και ο θάνατος της μητέρας του είναι ορισμένες από τις θεματικές στις οποίες αναφέρεται ο Αμερικανός μουσικός και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πολλά είναι και τα μουσικά ονόματα που παρελαύνουν από το Porcelain: David Bowie, Red Hot Chilli Peppers, Iggy Pop, Sonic Youth, Helmet, Beastie Boys, Prodigy είναι μόνο ορισμένα από αυτά, ενώ, όπως είναι φυσικό, το βιβλίο στην κυριολεξία ξεχειλίζει από ποικίλα είδη μουσικής, από electronica, techno και rave έως rock και punk.
Porcelain Μια αυτοβιογραφία Moby Ροπή

To Porcelain όχι μόνο διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά για όσους είναι πολυσυλλεκτικοί θα έλεγα ότι ακούγεται κιόλας. Πανταχού παρούσα εντός του κειμένου βρίσκεται η μουσική του Moby, που αγαπά να συνθέτει και που ευτυχώς για όλους εμάς είχε την απήχηση που περίμενε για να συνεχίσει να υπάρχει στα μουσικά δρώμενα. Το 1999, η χρονιά που κυκλοφόρησε το «Play», ίσως το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της χρονιάς εκείνης, μεταμόρφωσε τον Moby από έναν μουσικό που ετοιμαζόταν για το κύκνειο άσμα του, σε έναν μουσικό παγκόσμιας κλάσης.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, μουσικούς όρους, αρκεί να πατήσετε play στο Porcelain και είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε την εξιστόρηση του Moby.

Porcelain
Μια αυτοβιογραφία
Moby
Μετάφραση: Αφροδίτη Γεωργάλιου
Ροπή
432 σελ.
ISBN 978-618-82424-5-6
Τιμή: €19,00
001 patakis eshop

 

Πηγή : diastixo.gr