Μετεωρολογική βόμβα; Καλά είστε σοβαροί;

2019-11-12 17:34

Πολλά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την επερχόμενη κακοκαιρία σαν «Μετεωρολογική βόμβα», φοβίζοντας τους πολίτες άνευ λόγου και αιτίας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή, η ατμοσφαιρική πίεση μετριέται με Hectopascal (hPa), μίλιμπαρ (mb) και μικρομπάρ (μb).

Για να χαρακτηριστεί ένα βαρομετρικό χαμηλό σαν μετεωρολογική βόμβα, πρέπει σε διάστημα 24 ωρών η ατμοσφαιρική πίεση να πέφτει με ρυθμό ένα mb ανά ώρα, δηλαδή 24mb.

Για την Αττική έχει ορισθεί το 0,71 mb ανά ώρα, δηλαδή η ατμοσφαιρική πίεση στην Αττική πρέπει να πέσει κατά 17,04 mb σε διάστημα 24 ωρών για να έχουμε μετεωρολογική βόμβα, που όπως θα σας δείξουμε παρακάτω δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον με αυτό το βαρομετρικό χαμηλό.

 

Σύμφωνα με όλα τα καιρικά μοντέλα, το βαρομετρικό χαμηλό «Βικτώρια» (αμερικανίζουμε κανονικά, ζω για την στιγμή που θα ονομάσουν ένα χαμηλό Μήτσο), δεν θα μας κάνει την τιμή να περάσει πάνω από την Ελλάδα, από την περιοχή της Σικελίας που βρίσκεται τώρα θα κινηθεί βόρεια-βορειοανατολικά και θα «σβήσει» στην βόρεια Ιταλία.

Η χώρα μας θα επηρεαστεί από τις παρυφές του χαμηλού, οι οποίες θα φέρουν πολύ έντονες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους.

Για την Αττική οι βροχές θα αρχίσουν από το βράδυ και την νύχτα προς Τετάρτη θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται μετά το απόγευμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η Πέμπτη θα έχει αίθριο καιρό και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην μέγιστη τιμή της.

Μην ξεχνάτε ότι ο Νοέμβρης είναι ο ποιο βροχερός μήνας του χρόνου.

Δείτε στις φωτογραφίες την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς την βόρεια Ιταλία, η ώρα που αναγράφεται πάνω αριστερά είναι ώρα Γαλλίας.

Όπως βλέπετε στις ισοβαρείς καμπύλες (οι άσπρες γραμμές με αριθμούς) η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από τη χώρα μας δεν θα πέσει δραματικά και η διαφορά πίεσης δεν φτάνει καν τα 8hpa. Αυτό για τις..... βόμβες.