Μανώλης Χάρος-Ένας μεγάλος καλλιτέχνης και δραστήριος πολίτης στα Βριλήσσια

2016-02-01 16:21

Μανώλης Χάρος: «Η κοινωνική πράξη και ο ακτιβισμός, είναι μόνοι οδοί διαφυγής από τη μεγάλη κρίση που μας μαστίζει». Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, ΤΥΠΕΤ

Tο Cine-Δράση παρουσιάζει στους δημότες των Βριλησσίων τον Μανώλη Χάρο, ένα σημαντικό καλλιτέχνη και δραστήριο πολίτη, σε μια ολοήμερη εκδήλωση (ΤΥΠΕΤ), την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.

Η Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, συνεχίζοντας τις «εξω-κινηματογραφικές» της δραστηριότητες, διοργανώνει μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, περιλαμβάνοντας έκθεση έργων, προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τον διακεκριμένο καλλιτέχνη. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 το απόγευμα.

Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960. Σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts (1978-1982). Έκανε μεταπτυχιακό στην επικοινωνία της εικόνας στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (1982-1983) στο Παρίσι. Την πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποίησε στην Αθήνα το 1981. 'Έχει, επίσης, οργανώσει σειρά ατομικών εκθέσεων και έχει μετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Prix des Fondations στον τομέα της λιθογραφίας. Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό επίπλων, αντικειμένων, παιγνιδιών και εντύπων.

Το έργο του εντάσσεται στο χώρο της παραστατικής ζωγραφικής με μια αφαιρετική και εξπρεσιονιστική διάσταση.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μετρά περισσότερα από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον εικαστικό χώρο με πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ έχει υπάρξει και βασικός συντελεστής μουσικοθεατρικών παραγωγών.

Τα πινέλα και η τέχνη όμως, δεν είναι τα μόνα όπλα που επιστρατεύει για να βάψει τον κόσμο «αλλιώς». Όσο περνούν τα χρόνια ο γνωστός καλλιτέχνης συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στα κοινά, άλλοτε ως μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, άλλοτε αναλαμβάνοντας τοπική δράση στα Κύθηρα –το αγαπημένο νησί καταγωγής του, όπου υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές– και άλλοτε αγωνιζόμενος για θέματα που καίνε, όπως η ιδιωτικοποίηση των ακτών και η μοίρα των χημικών της Συρίας. Βαθιά πεποίθησή του είναι πως «η κοινωνική πράξη, ο ακτιβισμός, είναι μόνοι οδοί διαφυγής από τη μεγάλη κρίση που μας μαστίζει».


Την πρωτότυπη αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης