Κοινωφελής εργασία στον δήμο Βριλησσίων-Με αφορμή άρθρο της "Δράσης"

2015-11-02 16:14

Με αφορμή άρθρο της 'Δράσης" για την κοινωφελή εργασία στον δήμο Βριλησσίων, έχω να πω τα εξής:

Να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα απ΄ όλα. Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, την έχω ζήσει στο πετσί μου για 10 συναπτά έτη. Σαφώς και πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν προσλήψεις μονίμων.

Όμηροι δεν είναι μόνο οι 5μηνίτες, είναι και οι 8μηνίτες. Όμηροι είναι και οι εργαζόμενοι στον δήμο με μπλοκάκι ή αλλιώς με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα και δίνουν 200 ευρώ το δίμηνο στον ΟΑΕΕ ( πρώην ΤΕΒΕ) και αυτοί δεν δικαιούνται άδειες.

Τώρα όσον αφορά την κοινωφελή εργασία, έγινε ένα βήμα προς το καλύτερο και το παραθέτω:

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Τι άδειες δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Τις ημέρες αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος περί Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 και σε συνέχεια εγκυκλίου της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Ουρανίας Αντωνοπούλου το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι:

 

α) Οι εργαζόμενες έχουν δικαίωμα στις άδειες κυοφορίας / λοχείας, υπό τους όρους του π.δ. 176/97, με το οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο η Οδηγία 92/85. Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων αυτών είναι καθολικής εμβέλειας. Περιορισμοί προκύπτουν ωστόσο ως προς τη διατήρηση του δικαιώματος στον μισθό κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, πέραν του μισού μήνα (που κατοχυρώνεται από το άρθρο 658 Α.Κ.), από το άρθρο 11 του π.δ. 176/97 (άρθρο 11 της Οδηγίας 92/85).

 

β) Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στις διευκολύνσεις εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως αυτές προβλέπονται από την εσωτερική νομοθεσία (άρθρο 7 παρ. Β ν. 3144/2003).

 

γ) Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε κανονική άδεια μετ’ αποδοχών, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Οδηγίας 2003/88, διάταξη από την οποία δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση, και το άρθρο 6 του ν. 3144/2003.

 

δ) Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στις αναρρωτικές άδειες, υπό τους όρους των γενικών και των τυχόν ειδικότερων διατάξεων της εσωτερικής νομοθεσίας.

 

ε) Όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα προγράμματα, οι οποίοι, ορθά, ασφαλίζονται ως μισθωτοί (πακέτο κάλυψης 101), εφαρμόζεται πλήρως η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, ως προς τα δικαιώματα σε κοινωνικοασφαλιστικές παροχές σε είδος και σε χρήμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αυξημένη προστασία θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, η οποία αποτελεί και διεθνή υποχρέωση της χώρας (υπ’ αρ. 17 ∆.Σ.Ε.).»

Τέλος όσον αφορά την εγγραφή τους στο σωματείο εργαζομένων, είναι καθαρά θέμα καταστατικού του κάθε σωματείου, με μια απλή τροποποίηση, μπορεί να εγγράψει μέλη του και τους 5μηνίτες, όπως γίνεται με τους 8μηνίτες.

Ο Ανωβριλησσίωτης 

Ώρα σε Βριλήσσια:

hit counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com