Κινηματογράφος-«Τέλος διαδρομής» της Τούλας Ρεπαπή

2015-11-18 18:48
«Τέλος διαδρομής» της Τούλας Ρεπαπή


Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λίπσκι Although of course you end up becoming yourself: A road trip with David Foster Wallace [Αν και, βέβαια, καταλήγεις να γίνεις ο εαυτός σου: ένα οδικό ταξίδι με τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας], που έγραψε με αφορμή την αξέχαστη γνωριμία του με τον συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας (1962-2008).

Τον χειμώνα του 1996, δύο φιλόδοξοι νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους, ξεκινούν ένα πενθήμερο ταξίδι με το αυτοκίνητο, στη διάρκεια του οποίου ο καθένας προσπαθεί, με τρόπο άλλοτε νευρικό, άλλοτε προκλητικό, ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο ένας είναι ο Ντέιβιντ Λίπσκι, «άγουρος» ακόμα δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone, και ο άλλος ο 34χρονος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ένας ροκ σταρ της λογοτεχνίας, που ξαφνικά αναδείχτηκε ως ο πιο λαμπρός συγγραφέας και κοινωνικός παρατηρητής της γενιάς του. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τρία βιβλία του Γουάλας: Αυτό εδώ είναι νερό (μτφρ. Κώστας Καλτσάς, Εκδόσεις Κριτική 2015), Αμερικάνικη λήθη (μτφρ. Γιάννος Πολυκανδριώτης, Εκδόσεις Κέδρος 2011) και Κορίτσι με παράξενα μαλλιά (μτφρ. Μαργαρίτα Κουλεντιανού, Εκδόσεις Τραυλός 2000).

Στην αρχή του ταξιδιού, ο Λίπσκι φαίνεται να «κυνηγά» μία μεγάλη αποκαλυπτική εξομολόγηση που θ’ απογειώσει την καριέρα του. Προσπαθεί να αποσπάσει από τον Γουάλας τις πληθωρικές ιδέες του για τον κορεσμένο από την ποπ κουλτούρα κόσμο μας –τον εθισμό στην τηλεόραση, τη μανία με την τεχνολογία, τη μοναξιά– αλλά και για κάτι ακόμα: για τα ελαττώματά του, για την προσωπική του ιστορία. Σαν να έψαχνε για μια αδελφή ψυχή, που ίσως τη βρήκε στο πρόσωπο του Λίπσκι.

THE END OF TOUR3

Οι δυο τους μίλησαν για ταινίες, κορίτσια, τραγούδια, τις παραξενιές της σύγχρονης ζωής. Αλλά στο τέλος του ταξιδιού, τους είχε συμβεί και κάτι άλλο: δημιουργήθηκε μεταξύ τους μία αναπάντεχη φιλία, ισχυρή και εκρηκτική, όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ κολλητών φίλων. Και, ακόμα κι αν η φιλία αυτή βασίστηκε στον φθόνο, την ανασφάλεια, τη μοναξιά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες σχέσεις, διέθετε ταυτόχρονα αυτό που πάνω απ’ όλα αποζητούσε ο Γουάλας: ακτινοβολούσε ανθρωπιά. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν πειράγματα, γελούν και αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους – χωρίς ποτέ να προδίδουν κατά πόσο είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Ωστόσο, η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, και οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις τους παρέμειναν για πάντα στο ντουλάπι του Λίπσκι, ενώ οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ έκτοτε.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Πόνσολντ και οι ηθοποιοί Τζέσι Άιζενμπεργκ και Τζέισον Σίγκελ μεταφέρουν αυτή την απίθανη ιστορία στη μεγάλη οθόνη, καταφέρνοντας να εκπέμψουν τον βαθύ συναισθηματισμό της. Άλλοτε τρυφερή, άλλοτε ελαφριά, η ταινία δεν είναι μόνο η ιστορία μίας ιδιοφυΐας που συγκρούεται με τη δύναμη μίας διασημότητας ή ενός ρεπόρτερ που κυνηγά το πρώτο του μεγάλο θέμα. Έχει να κάνει με τη δύσκολη σχέση που μπορεί ένας άνθρωπος να αποκτήσει με την επιτυχία, τη λαχτάρα μας για επικοινωνία και την επιθυμία μας να ξεφύγουμε από τον ασταμάτητο βομβαρδισμό πληροφοριών. Στόχος μοιάζει να είναι η επιστροφή σε αυτά που είναι απαραίτητα και αληθινά.

Οι ερμηνείες του Σίγκελ και του Άιζενμπεργκ ξεχειλίζουν από συναίσθημα. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη με χιούμορ κι ευαισθησία από τον βετεράνο του Sundance, Τζέιμς Πόνσολντ, σε σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Ντόναλτ Μάργκουλις. Ο σκηνοθέτης, δίνοντας ρεαλισμό και ζωντάνια στην ταινία, εστιάζει στα δύο διαφορετικά χρονικά σημεία της: στο 2008, όταν ο Λίπσκι μαθαίνει για τον θάνατο/αυτοκτονία του Γουάλας, και στο 1996, όταν του παίρνει τη συνέντευξη. Η συνέντευξη ζωντανεύει μέσα από τις κασέτες, με τρόπο που χαρίζει στην ταινία τον ρεαλισμό ενός ντοκιμαντέρ, κατακτώντας τον θεατή.

Τι να κάνετε; Να μην τη χάσετε!

THE END OF TOUR2

Βραβείο Κοινού στο Sarasota Film Festival / Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Sundance, όπως και στα Φεστιβάλ Λονδίνου, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ και Μελβούρνης / Νύχτες Πρεμιέρας – 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2015
      
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Πόνσολντ
Σενάριο: Ντόναλντ Μάργκουλις
Ηθοποιοί: Τζέισον Σίγκελ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άννα Τσλάμσκι, Μάμι Γκάμερ, Μίκι Σάμνερ,Τζόαν Κιούζακ, Ρον Λίβινγκστον, Μπέκι Ανν Μπέικερ
Παραγωγή: Ντρου Ντόουντλ, Μάικλ Λίτβακ, Ντέιβιντ Λάνκαστερ
Μουσική: Ντάνι Έλφμαν
Διανομή: Tanweer

Από 19 Νοεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Πηγή : diastixo.gr