ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «SPECTRE» της Τούλας Ρεπαπή

2015-11-11 19:46
«SPECTRE» της Τούλας Ρεπαπή


Στη φαντασμαγορική γιορτή των νεκρών –έτσι αρχίζει η ταινία– στην πόλη του Μεξικού, ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες δείχνει όχι μόνο το υψηλό επίπεδο αισθητικής που διαθέτει, αλλά παράλληλα προϊδεάζει τον θεατή για το ξεχωριστό και άρτιο θέαμα που θ’ ακολουθήσει. Εκεί, στην πλατεία, τη γεμάτη από μασκαράδες στο πνεύμα του θανάτου, στη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ με τον τίτλο SPECTRE –όπως ακριβώς έγινε και στο SKYFALL– ο οσκαρικός σκηνοθέτης δίνει εικόνες που παίρνουν μαγικές διαστάσεις στα μάτια του θεατή, καθηλώνοντάς τον.

Έτσι, για 24η φορά ο Τζέιμς Μποντ έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες για να μας γοητεύσει. Ο Ντάνιελ Κρεγκ, τέταρτη φορά σε αυτόν τον ρόλο –προσωπικά πιστεύω πως είναι ο Πούτιν στο πιο όμορφο και πιο κοσμοπολίτικο–, γεμάτος από δυναμισμό και ρεαλισμό φτάνει σε αυτή τη γιορτή, διότι μετά τον θάνατο της Μ16, ήρθε στο σπίτι του ένα δικό της κωδικοποιημένο μήνυμα. Η άκρη του νήματος για το μήνυμα αυτό βρίσκεται στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Λουτσία Σκιάρα (Μόνικα Μπελούτσι), την όμορφη και απρόσιτη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Μποντ καταφέρνει να εισχωρήσει σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion).

«SPECTRE»

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Μαξ Ντένμπαϊ (Άντριου Σκοτ), ο νέος αρχηγός του Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές του Μποντ και αλλά και την MI6 με επικεφαλής τον νέο M (Ρέιφ Φάινς). Ο Μποντ στρατολογεί κρυφά τη Μάνιπενι (Ναόμι Χάρις) και τον Q (Μπεν Γουίσο) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Μάντλιν Σγουόν (Λέα Σεϊντού), την κόρη του παλιού του αντιπάλου, του Μίστερ Γουάιτ (Γέσπερ Κρίστενσεν), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της SPECTRE. Ως κόρη ενός δολοφόνου, εκείνη μπορεί να καταλάβει τον Μποντ με έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν.

Τον μοχθηρό και αδίστακτο εχθρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστοφ Βαλτς (DJANGO: Ο ΤΙΜΩΡΟΣ, ΑΔΩΞΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΗ), ενώ και οι δύο κυρίες που τον συνοδεύουν στην ταινία, Μόνικα Μπελούτσι και Λέα Σεϊντού, τόσο με την ερμηνεία όσο και με την παρουσία τους αποδεικνύονται οι καλύτερες επιλογές.

Η ταινία SPECTRE είναι συνέχεια του SKYFALL και, όπως κάθε ταινία αυτής της σειράς, είναι γεμάτη δυναμισμό, αισθητική, αισθησιασμό, ταχύτητα, εξυπνάδα, χιούμορ και καταναλωτική μανία. Προσωπικά, για τη διαφήμιση που της γίνεται, πιστεύω πως η ΩΜΕΓΑ ίσως να χρηματοδότησε το ήμισυ της παραγωγής. Στη δε Ρώμη γυρίστηκε μια εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης, για την οποία χρειάστηκαν 8 Aston Martins και 7 Jaguars. Ενώ, πρώτη φορά σε ταινία Τζέιμς Μποντ, εμφανίζεται μια Aston Martin ειδικά σχεδιασμένη για την ταινία. Πρόκειται για την DB10, που έχει ειδικό σκελετό και φοβερή επιτάχυνση. Κατασκευάστηκαν 10 τέτοια αυτοκίνητα, 8 εκ των οποίων εμφανίζονται στην ταινία, ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ταινίας. Κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή. Ωστόσο, και η παλιά αγαπημένη Aston Martin υπάρχει στην ταινία, δίνοντας τη δική της πινελιά και συνδέοντας όλες τις μέχρι τώρα περιπέτειες του θρυλικού ήρωα.

«SPECTRE»

Τι να κάνετε; Έχετε χίλιες δικαιολογίες για να τη δείτε όσες φορές θέλετε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες
Σενάριο (βασισμένο στους χαρακτήρες του Ίαν Φλέμινγκ): Τζον Λόγκαν, Νιλ Πέρβις, Ρόμπερτ Γουέιντ
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Κρεγκ, Κρίστοφ Βαλτς, Ρέιφ Φάινς, Μόνικα Μπελούτσι, Λέα Σεϊντού, Ντέιβ Μπατίστα, Μπεν Γουίσο, Ναόμι Χάρις
Μουσική: Τόμας Νιούμαν
Διανομή: Feelgood

Από 12 Νοεμβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Πηγή : diastixo.gr