Κική Τσιλιγγερίδου σε α' πρόσωπο

2020-03-05 18:07

Κική Τσιλιγγερίδου

H Πύρινη κόλαση, δεύτερο βιβλίο της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων «Η Τριλογία της Στέλλας Άνταμς», είναι διάφορα πράγματα. Και δεν είναι κάποια άλλα.

Αρχικά, τι δεν είναι, λοιπόν.

Δεν είναι ένα whodunnit αστυνομικό. Ο δολοφόνος είναι φυσικός άγνωστος, κρυφός, και μάλλον κανείς δεν θα τον βρει μέχρι να αποκαλυφθεί στο τέλος του βιβλίου –εκτός αν είναι τυχερός στις υποθέσεις του–, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Η Στέλλα Άνταμς δεν είναι Πουαρό ή Σέρλοκ Χολμς. Και σίγουρα δεν είναι Μις Μαρπλ.

Δεν είναι ένα police procedural αστυνομικό. Ναι, η έρευνα της Τέταρτης Ομάδας οργανώνεται όπως πρέπει να οργανωθεί από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά τον πρώτο φρικτό, τελετουργικό φόνο, μαθαίνουμε τα πάντα για τα ιατροδικαστικά ευρήματα, κ.λπ. κ.λπ., αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει εδώ. Λατρεύω τα police procedural αστυνομικά μυθιστορήματα και από τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος μπορούσα να εκμεταλλευτώ μάλλον εύκολα τις επαφές μου με τη Δίωξη και να περιγράψω έτσι, βήμα βήμα, τη διαδικασία, αλλά τότε δεν θα είχαμε ένα μυθιστόρημα με τη Στέλλα Άνταμς.

Δεν είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα. Στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, η Στέλλα Άνταμς αντιμετώπισε την υπόθεση μιας γυναικοκτονίας. Πράγματι. Σ’ αυτό, τα θύματα είναι μέλη της γκέι κοινότητας, ενώ συναντάμε και πάλι κακοποιημένες γυναίκες. Σωστά και τα δύο. Επίσης, και στα δύο βιβλία το σκηνικό είναι η Αθήνα περίπου όπως την ξέρουμε, μια Αθήνα της Κρίσης δηλαδή, μια πόλη που σχεδόν έχει παραδοθεί στη μοίρα της και που, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να ζει όπως το μπορεί. Επίσης, είναι μία σκληρή πόλη, και στοιχειωμένη, με μπράβους, συμμορίες, μπούλινγκ, φτώχεια κ.λπ. Όλα αυτά είναι όντως έτσι, αλλά και πάλι: δεν είναι αυτά το βιβλίο – είναι μόνο ο καμβάς του.

Και τώρα, δυο λόγια για το τι είναι.

Πρώτα και κύρια, είναι ένα βιβλίο που ήθελα να είναι χορταστικό και όσο γίνεται πιο απολαυστικό στην ανάγνωσή του. Δηλαδή ένα βιβλίο που να θες να συνεχίσεις να το διαβάζεις από την αρχή μέχρι το τέλος, ακόμη και όταν η ανάγνωση γίνεται κάπως δύσκολη – είτε επειδή αυτά που περιγράφονται είναι σκληρά, είτε επειδή είναι σκοτεινά. Ή ίσως και ανυπόφορα.

Η Στέλλα Άνταμς είναι μία γυναίκα που μπορεί να πάθει τα πάντα, και συχνά τα παθαίνει πράγματι, αλλά μπορεί και να κάνει τα πάντα: να αντεπιτεθεί, να τιμωρήσει και να εκδικηθεί.

Δεύτερον, είναι το βιβλίο της ηρωίδας του. Η Στέλλα Άνταμς είναι πολλά πράγματα μαζί –νέα, δυνατή, εκρηκτική, ανίκητη αλλά ταυτόχρονα και ευάλωτη, εύθραυστη και στοιχειωμένη χειρότερα από την πόλη, όπως επίσης είναι καλή και δίκαιη αλλά μαζί και αφόρητα σκληρή, τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό της–, αλλά αυτό που κυρίως κάνει είναι να αλλάζει: να εξελίσσεται. Αν και όχι πάντα προς το καλό. Γιατί επίσης είναι και «τρελή». Και πάλι όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που παρατηρεί απλώς την κεντρική ηρωίδα του: αντίθετα, η πλοκή κάθε τόμου, και κάθε ξεχωριστής, αυτοτελούς υπόθεσης, ενώνεται με τη Στέλλα Άνταμς, που ήδη είναι μία βεβαρημένη περίπτωση καθώς κουβαλά πολλά τραύματα, σωματικά και ψυχικά, από την προηγούμενη ζωή της, πριν έρθει στην Ελλάδα. Τραύματα, και μία Νέμεση που την ακολουθεί παντού.

Τρίτο και βασικό: είναι ένα μυθιστόρημα δράσης. Ένα περιπετειώδες θρίλερ. Κι αν αυτό ακούγεται «λίγο» σε κάποιους, να προσθέσω πως έτσι κι αλλιώς εμπεριέχει και όλα εκείνα τα στοιχεία που είπαμε πριν ότι δεν πρέπει να το χαρακτηρίζουν – αλλά που δεν παύουν να είναι εκεί, όλα τους.

Τέταρτο και τελευταίο: η Πύρινη κόλαση είναι ένα βιβλίο με τριπλή καταγωγή. Αγαπάει την αστυνομική λογοτεχνία, κλέβει από τον κινηματογράφο δράσης και δανείζεται την ατμόσφαιρα κάποιων σκοτεινών κόμικς. Η Αθήνα δεν είναι βέβαια η Γκόθαμ Σίτι, αλλά δεν παύει κιόλας να είναι μια μεγάλη πόλη, ένοχη και γεμάτη μυστικά. Η Στέλλα Άνταμς, πάλι, δεν είναι υπερηρωίδα, αλλά είναι η πιο δυνατή εκεί έξω, και δεν θα κάτσει να την πειράξεις έτσι και σου περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό – πιθανότατα, θα σου κόψει το χέρι. Μπορεί να χαϊδέψει ένα αδέσποτο, και συχνά το κάνει, αλλά μάλλον δεν θα το πάρει και στο σπίτι της. Ίσως να μη λέει καλημέρα στους γείτονες, αλλά αν τολμήσεις να κακοποιήσεις μια στρίπερ και τύχει να το μάθει, το πιο σοφό που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις πόλη – ακόμη καλύτερα, χώρα. Γιατί θα σε ψάξει, και θα σε βρει. Και ίσως, όταν σε βρει, να σου κάνει χειρότερα πράγματα από ό,τι ο Λίαμ Νίσον σ’ αυτούς που του κλέβουν την κόρη.

Η Στέλλα Άνταμς είναι μία γυναίκα που μπορεί να πάθει τα πάντα, και συχνά τα παθαίνει πράγματι, αλλά μπορεί και να κάνει τα πάντα: να αντεπιτεθεί, να τιμωρήσει και να εκδικηθεί. Δεν είναι σαν εμάς, και σίγουρα όχι σαν εμένα, ούτε είναι γυναίκα-πρότυπο. Δεν θα την ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Αλλά είναι μια αστυνόμος που κάνει τη δουλειά, και μια γυναίκα που κάποιες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να τη ζηλεύει ή/και να την ποθεί. Και δεν είπε ακόμη την τελευταία της λέξη.

 

Πύρινη κόλαση
Η τριλογία της Στέλλας Άνταμς
Κική Τσιλιγγερίδου
Bell / Χαρλένικ Ελλάς
394 σελ.
ISBN 978-960-507-133-2
Τιμή €9,90
001 patakis eshop

 

 

 

πηγή : diastixo.gr