Κι’ όμως, αργά – αργά τα πράγματα αλλάζουν! Για τα «μεθεόρτια» μιας επιτυχημένης συναυλίας και... την κατσίκα του γείτονα!

2016-06-29 18:39

Το περασμένο Σάββατο, μεταφέροντας καρέκλες από το στέκι της «Δράσης» στο ΤΥΠΕΤ, για τη διοργάνωση της μουσικής συναυλίας του Cine-Δράση, ο 13χρονος γιος μου που με συνόδευε, με ρώτησε ξαφνικά: «Μπαμπά, αφού μόνο εσείς κάνετε συνέχεια εκδηλώσεις στα Βριλήσσια, γιατί στις εκλογές ψηφίζουν τους άλλους;»! Αξίζει λίγο αυτό να συζητηθεί...




Δεν είμαστε λοιπόν «σαν τους άλλους», καταρχήν επειδή δεν πράττουμε με απώτερο σκοπό ή μοναδικό κριτήριο την εκλογική μας «επιβράβευση», παρά τα υψηλά ποσοστά με τα οποία μας έχει τιμήσει το τοπικό εκλογικό σώμα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν είμαστε «σαν τους άλλους», επειδή η ενασχόλησή μας με την τοπική πολιτική είναι ο τρόπος που εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή του πολίτη στο άμεσο κοινωνικό του περιβάλλον, επειδή δεν «ζούμε» για τις εκλογές, γι’ αυτό και δραστηριοποιούμαστε σε διάρκεια και πυκνότητα, ανεξάρτητα από τον εκλογικό χρόνο. Και δεν είμαστε οι μόνοι που λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και στο "εσωτερικό" άλλων παρατάξεων υπάρχουν ανάλογες στάσεις.

Δεν είμαστε «σαν τους άλλους», επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε μια δημοτική κίνηση ως μηχανισμό παραγωγής υποψηφίων συμβούλων ή δημάρχων, ούτε κομματικών στελεχών, ούτε ως εργολαβία έναντι των δημοτών, ούτε ως «προστασία» έναντι των δημοτικών υπαλλήλων, παρά το ότι διεκδικούμε σταθερά, (όχι πάντως με κάθε τρόπο) και εξίσου «δικαιωματικά» με τον καθένα, την ανάληψη της τοπικής εξουσίας. Η «Δράση» είναι μια προσπάθεια συμβολής στην πόλη και μια ανοιχτή δυνατότητα δραστηριοποίησης των δημοτών, δεν είναι γραφείο δημοσίων σχέσεων.

Κανείς δεν μας «χρωστάει» λοιπόν, γιατί οι ίδιοι επιλέγουμε αυτό που κάνουμε, αλλά και δεν «χρωστάμε» σε κανέναν. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια:

Το Cine-Δράση το περασμένο Σάββατο παρουσίασε στο κοινό μια εξαιρετική μουσική μπάντα, με ελεύθερη είσοδο, καταθέτοντας, όπως πάντα, αρκετή προσωπική εργασία των μελών της Λέσχης, που εν προκειμένω αφορούσε την εγκατάσταση οθόνης για την προβολή προετοιμασμένων αποσπασμάτων κινηματογραφικών σκηνών σε συγχρονισμό με τη μουσική ερμηνεία τους, τη μεταφορά 120 καρεκλών (που οι ίδιοι έχουμε προμηθευτεί) για να παρακολουθήσει πιο άνετα ο κόσμος τη συναυλία, την εγκατάσταση δύο προβολέων ώστε να φωτιστεί ο εξωτερικός χώρος του ΤΥΠΕΤ, την εκτύπωση προγράμματος και άλλα μικρά ζητήματα που κάθε φορά είναι αναγκαία για τη διοργάνωση των εκατοντάδων εκδηλώσεων που έχουμε προσφέρει στην πόλη, μεταξύ των οποίων και οι εβδομαδιαίες κινηματογραφικές προβολές.

Η ανταπόκριση των δημοτών στην κίνηση του Cine–Δράση να διοργανώσει ανοιχτή συναυλία μέσα στο πάρκο του ΤΥΠΕΤ υπήρξε εντυπωσιακή. Περισσότερα από 200 άτομα την παρακολούθησαν, έκπληκτα και εμφανώς ικανοποιημένα. Αλλά το γεγονός αυτό, αντί να αποτελέσει στοιχείο και παράδειγμα προς αξιοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο και αρμόδιο παράγοντα του δήμου, ενεργοποίησε το αντανακλαστικό του «χωριού», να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»!

Η συγκεκριμένη συναυλία δεν αναρτήθηκε σε κανένα τοπικό διαδικτυακό μέσο, ακόμη και σ’ εκείνα που προβάλουν εκδηλώσεις στις Κυκλάδες! Οι αφίσες μας για την εκδήλωση εξαφανίστηκαν λίγο αφότου κολλήθηκαν. Δυσαρέσκειες εκδηλώθηκαν και μάλιστα έφθασαν μέχρι το γραφείο του δημάρχου, (ο οποίος, προς τιμήν του, φαίνεται να τις αγνόησε), να μη μας παραχωρηθεί ο χώρος, επειδή λέει φωνάξαμε μια «ξένη» μπάντα να παίξει μουσική στην «έδρα» της δικής μας φιλαρμονικής! Κατηγορίες κυκλοφόρησαν ενάντια στους μουσικούς προσκεκλημένους μας, μέχρι και απειλές, διότι λέει, στο παρελθόν είχαν υπάρξει παρεξηγήσεις με μέλη της τοπικής φιλαρμονικής, λες, ακόμη κι αν ήταν έτσι, εμείς έπρεπε να το γνωρίζουμε! Ενστάσεις κατατέθηκαν, γιατί δεν ζητήσαμε, λέει, από τη δική μας φιλαρμονική, να ερμηνεύσει τα μουσικά κομμάτια που εμείς είχαμε επιλέξει, σαν να μπορούσε κάθε δημοτική παράταξη να «παραγγέλνει» πρόγραμμα στη φιλαρμονική, το οποίο εκείνη θα όφειλε να μάθει, να προβάρει και να το εκτελέσει «υπό την αιγίδα» π.χ. του Cine-Δράση! Μιλάμε σοβαρά; Και ποια διοίκηση θα ενέκρινε κάτι τέτοιο;

Τα Βριλήσσια έχουν όλα τα καλά ενός μικρού δήμου, που αν θελήσουν οι διοικήσεις, είναι σε θέση να «συγκροτήσουν» πιο δημιουργικά τις κοινωνικές του σχέσεις και δικτυώσεις, προωθώντας πιο αποτελεσματικά την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση, στην κατεύθυνση της πραγματικής «κοινότητας - όπως επιδιώκουμε διαχρονικά στη «Δράση». Ας μην επενδύουμε όμως στα αρνητικά, αντί στα θετικά του «χωριού».

Προσφέραμε μια εξαιρετική βραδιά στους δημότες, εντελώς δωρεάν, με κόπο και μεράκι, παρουσιάζοντας μια εξαιρετική μπάντα, (τουλάχιστον με τα κριτήρια του μέσου ακροατή!), η οποία προσφέρθηκε να «ταξιδέψει» από την Ηλιούπολη αφιλοκερδώς, για να υποστηρίξει το κινηματογραφικό ζητούμενό μας. Και αντί αυτό να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και αξιοποίηση σ’ ένα δήμο που επιλέγει να επιδοτεί συναυλίες της Νατάσσας Θεοδωρίδου και να μην αξιοποιεί τη φιλαρμονική του παρά μόνο για επετείους και παρελάσεις, βρεθήκαμε και κατηγορούμενοι από το τοπικό «κουτσομπολιό»!

Όχι κύριοι αρμόδιοι! Η «Δράση» από καιρό έχει επισημάνει (βλ. προεκλογικό πρόγραμμα 2014), την ανάγκη να ενισχυθεί η φιλαρμονική του δήμου και να «βγει» στους δημόσιους χώρους του προαστίου. Από τον Σεπτέμβρη εξάλλου του 2015 αναμένουμε την «εργολαβία» - απάντηση του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών στο αίτημά μας να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην αίθουσα του ΤΥΠΕΤ, που έχει χίλια δυο προβλήματα και είναι ακατάλληλη για μια στοιχειωδώς σοβαρή πολιτιστική παρουσίαση. Και επί χρόνια καταθέτουμε προτάσεις για την αναδιοργάνωση του καλοκαιρινού φεστιβάλ, ώστε αυτό να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, πολιτιστική – πρόταση.

Όχι κύριοι αρμόδιοι! Δεν «φταίμε» εμείς που τολμήσαμε να αξιοποιήσουμε το ΤΥΠΕΤ, όπως πράξαμε και με το θερινό σινεμά στο 2ο Λύκειο, την ώρα που οι διοικήσεις, οι οποίες διαθέτουν οικονομικά μέσα, προσωπικό, εξοπλισμό και διοικητική εμπειρία (!), περί άλλων τυρβάζουν και αδυνατούν να εστιάσουν στην ουσία του «παραδείγματος», επιμένοντας σε ασημαντότητες.

Ναι, κύριοι αρμόδιοι, ξέρουμε ότι η μεγάλη επιτυχία της συναυλίας που διοργανώσαμε το περασμένο Σάββατο σας έχει εντυπωσιάσει. Ξέρουμε επίσης, ότι μεγάλο τμήμα του κόσμου που την παρακολούθησε, έμεινε με την εντύπωση ότι επρόκειτο για εκδήλωση του δήμου. Αλλά εμάς αυτό δεν μας ενοχλεί! Δεν επενδύουμε στο «μαγαζί» μας, αλλά στον κοινό τόπο και χώρο. Προσωπικά, αν και επικεφαλής της παράταξης, δεν έχω κάνει ούτε μια «εισαγωγική» ομιλία στις δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Λέσχης! Και πάντως ο δημότης αδιαφορεί για το ποιος διοργανώνει ωραία πράγματα!

Ξέρουμε τέλος ή μάλλον ελπίζουμε, ότι, όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια με τις παρεμβάσεις της «Δράσης», θα «υποχρεωθείτε» να ξαναδείτε με άλλο μάτι μερικά πράγματα. Αυτός είναι όμως ο ρόλος μιας σοβαρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης! Πράξτε το τουλάχιστον με γενναιότητα και αποφεύγοντας τις μικρότητες. Γιατί ο σκοπός είναι (ή θα έπρεπε να είναι), κοινός!



*Γιάννης Τσούτσιας
Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων με τη «Δράση για μια άλλη Πόλη»