Και τώρα τι κάνουμε; Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα και να πουλάει; Της Μαρίνας Παπαχριστοδούλου

2016-06-01 16:31

Η ελληνική κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup της περασμένης Τρίτης, έκανε κάθε προσπάθεια, μέσα από το φιλικό της Τύπο και τα κανάλια της ΕΡΤ, να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας για τα αποτελέσματά του. Η προσπάθεια ήταν τέτοια, που κάποιες φορές πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις. Έτσι το φιλοκυβερνητικό tvxs.gr έγραφε, παραμονές της συνάντησης, ότι η Ελλάδα είχε εξασφαλισμένη τη νίκη, αφενός εξαιτίας της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας, (λόγω του κινδύνου ΒRΕΧΙΤ, της ανόδου της ακροδεξιάς κλπ) και αφετέρου εξαιτίας των πιέσεων από τους αμερικανούς και τους «συμμάχους» της χώρας μας στην Ευρώπη να τελειώνει το «ελληνικό δράμα διαρκείας». Έφτασε μάλιστα να υποστηρίζει ότι η διαβλεπόμενη ήττα του Σόιμπλε θα οδηγούσε και στο τέλος της πολιτικής του καριέρας. Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας. Δεν ξέρω τι ακριβώς είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση, εκτός από το να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τα μέτρα που ψηφίζονταν στην βουλή, προφανώς όμως για μια ακόμα φορά, δεν έμαθε ότι όταν κάνεις τον κόσμο να περιμένει έναν θρίαμβο, η καταστροφή που έρχεται μετά είναι περισσότερο αισθητή και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εν αναμονή λοιπόν αυτής της σπουδαίας νίκης η κυβέρνηση, επί δύο συνεχή Σαββατοκύριακα, δρώντας αντισυνταγματικά, έδωσε στους «εταίρους» μας τα πάντα, ό,τι της είχε ζητηθεί και κάτι ακόμα παραπάνω, καταργώντας ό,τι είχε απομείνει από εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Και αφού τους τα εξασφάλισε, πήγε για μια ακόμα φορά σε μια «ηρωική» και «μαραθώνια» συνεδρίαση όπου δεν πήρε κυριολεκτικά τίποτα.

Για το χρέος δεν υπήρξε δεσμευτική απόφαση, όπως αποδεικνύεται από τις επιεικώς ασαφέστατες και στερούμενες σοβαρότητας δηλώσεις του Τόμσεν στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. Ούτε βέβαια και τη δόση πήρε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απόδειξη για την ήττα από το ίδιο το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο λαλίστατος κ. Τσακαλώτος έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να δώσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις. Άλλωστε, ότι είχε «υποψιαστεί» ο ελληνικός λαός από τη νύχτα της Τρίτης –ξημερώματα Τετάρτης, το έκανε πολύ καθαρό ο ίδιος με τη σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1: «Πήραμε κάτι για το χρέος» είπε επί λέξει και συνέχισε χωρίς να ντραπεί, ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία..."». Και για να γίνει το δράμα πιο διαρκές, ήλθε και η δήλωση της Λαγκάρντ: «έγιναν πολλά, αλλά είναι και πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα»

Προφανώς κατάλαβε καλά κι΄ αυτή, όπως και οι υπόλοιποι «εταίροι» μας, ότι αφού οι πιέσεις τους μέχρι τώρα είχαν αποτελέσματα, προφανώς μπορούν να πάρουν ακόμη περισσότερα πιέζοντας περισσότερο. Γιατί η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη μεν απέναντι στο λαό που την εξέλεξε, αλλά πλήρως αξιόπιστη απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΕ..

«Εμείς τηρούμε τις συμφωνίες μας» δηλώνουν συχνά πυκνά διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες αδιαφορώντας για το κόστος που αυτή η «συνέπειά» τους προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων. Για αυτό λοιπόν t;vra ζητούνται, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση -τμηματικά σε υπόδόσεις- να ψηφιστούν και επιπλέον μέτρα, τα οποία και πάλι η κυβέρνηση έσπευσε να βαφτίσει «ασήμαντα».

Αλλά ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει ασήμαντη την παλαιό-αποικιοκρατικής έμπνευσης απαίτηση, να ψηφιστεί η εξασφάλιση ποινικής ασυλίας για τους Έλληνες και ξένους αξιωματούχους του υπερταμείου εκποίησης του δημοσίου πλούτου; Επιβάλλοντας έτσι και τον ακρωτηριασμό της Δικαιοσύνης η οποία δεν θα μπορεί στο ελάχιστο να επεμβαίνει στο πάρτι γενικού ξεπουλήματος και τη διαρκή ληστεία σε βάρος της χώρας.

Ποιος επίσης μπορεί να χαρακτηρίσει ασήμαντο το πλήρες ξεπούλημα του ιδιωτικού χρέους ή τις νέες περικοπές στις συντάξεις μέσω της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ ή της γρηγορότερης περικοπής του; Ή τέλος, ποιος μπορεί να κρίνει ως ασήμαντη την απαίτηση για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και για περιπτώσεις που ερευνά η δικαιοσύνη;

Αλλά και όταν ψηφιστούν αυτά τα νέα μέτρα, πάλι υπό ασφυκτικό έλεγχο, μήνα- ο μήνα, θα γίνεται η εκταμίευση των χρημάτων, τα οποία, υποτίθεται θα κατευθυνθούν στην αγορά ενώ πρωτίστως θα επιστρέφονται στους δανειστές, υπό τη μορφή της αποπληρωμής ομολόγων.

Αλλά αυτά δεν είναι τα χειρότερα. Το χειρότερο είναι ότι για μια ακόμα φορά έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προκειμένου να παίρνει τη δόση, να νομοθετεί μέτρα και να πουλάει δημόσια περιουσία. ΄Οσο αντέξει και όσο εμείς την αφήσουμε. Και ακόμη, ότι από τη στιγμή που αυτή δείχνει αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, η Ευρωζώνη θα απαιτεί από τη χώρα μας την υλοποίηση της πλήρους νεοφιλελεύθερης συνταγής που περιλαμβάνει φτώχεια, ανεργία, καταστροφή και αυταρχισμό. Κάτι για το οποίο δεν κάνει καθόλου λόγο η αντιπολίτευση, που ενώ κριτικάρει την κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την ΕΕ.


Αλλά ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πρόταση; Αλήθεια υπάρχει;

Προσωπικά αρνούμαι να συμβιβαστώ με την άποψη ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στη χώρα μας και στο λαό μας. Ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βιώνουμε όλη αυτή την καταστροφή που συντελείται γύρω μας χωρίς καμία αντίδραση. Αν όχι τίποτε άλλο, χρωστάμε στις επόμενες γενιές μια αντίσταση. Μια αντίσταση που μπορεί να στηριχτεί στο αίτημα να σταματήσει τώρα αυτή η πολιτική. Διότι αφού έτσι κι αλλιώς την καταστροφή δεν τη γλυτώνουμε, ας επιλέξουμε να ζήσουμε ανεξάρτητοι και περήφανοι, όχι γονατισμένοι.

Όσο και να φαίνεται σε κάποιους καταστροφή η απομάκρυνση από την Ε.Ε. είναι η μόνη εφικτή λύση, ένας δύσκολος δρόμος με σκληρές συνέπειες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι το ίδιο και χειρότερο.

Ας πάψουμε να είμαστε αποικία, μια κατ΄ όνομα μόνο ανεξάρτητη χώρα, όπου τα πάντα και για τα πάντα αποφασίζονται αλλού. Και για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε 99 χρόνια. Πρέπει να γίνει τώρα.Μαρίνα Παπαχριστοδούλου

Πηγή : www.drasivrilissia.gr

Επικοινωνία

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.