Η Ώρα της Γής-Σάββατο 19 Μαρτίου 20:30-21:30

2016-03-18 18:36

Τι είναι η Ώρα της Γης;

Μια παγκόσμια δράση που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό ενημερώσει τους ανθρώπους για την κλιματική αλλαγή και να τους ενθαρρύνει να σβήσουν τα φώτα για 1 ώρα για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη μας. Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 20:30 – 21:30 καλείσαι να πάρεις μέρος στην Ώρα της Γης και να ενωθείς με τον υπόλοιπο πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πώς ξεκίνησε το κίνημα της Ώρας της Γης;

Ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 από το WWF Αυστραλίας, με πάνω από 2.2 εκατομμύρια άτομα και 2.000 επιχειρήσεις να σβήνουν τα φώτα τους.  Η Ώρα της Γης 2016 θα είναι η δέκατη χρονιά αυτής της παγκόσμιας καμπάνιας.

Τι πρέπει κανείς να κάνει;

Απλά να σβήσει τα φώτα για μια ώρα, την Ώρα της Γης, στέλνοντας έτσι το δικό του συμβολικό μήνυμα.

Δώσε φωνή στη Γη!

Ειδικά φέτος, μπορείς να δανείσεις το προφίλ σου στα κοινωνικά μέσα για λίγες μέρες στην Ώρα της Γης και να δώσεις έτσι φωνή στον πλανήτη μας! Συμπλήρωσε τη φόρμα εδώ.

Σε τι ωφελεί;

Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις: «Νοιάζομαι για τον πλανήτη μου!» Φυσικά μια ώρα στο σκοτάδι δεν δίνει λύση στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι κλείνοντας μαζί τα φώτα στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα.

Γιατί να συμμετέχω;

Επειδή εμείς οι ίδιοι κρατάμε το μέλλον στα χέρια μας! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας χωρίζουν: φύλο, εθνικότητα, φυλή, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όμως, στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δεν έχουν σημασία τα σύνορα - είμαστε όλοι πολίτες του πλανήτη Γη!

Η εκστρατεία η «Ώρα της Γης» προσδοκά να κινητοποιήσει το Σάββατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο με στόχο να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Σε περισσότερες από 170 χώρες, στις 20:30 τοπική ώρα, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, όπως το Εμπάιρ Στέιτ στη Νέα Υόρκη και ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, θα βυθιστούν στο σκοτάδι, ενώ όλοι (πολίτες, επιχειρήσεις, κοινότητες κλπ) καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει ένα κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να δράσουν για το κλίμα. Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές, ευθύνονται για τα τρία τέταρτα των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η 10η κατά σειρά «Ώρα της Γης» θα ξεκινήσει από τα νησιά Φίτζι και στη συνέχεια θα τηρηθεί στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει για 8η συνεχή χρονιά «παρών» στην «Ώρα της Γης», το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF, σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης 2016, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι η διακοπή της λειτουργίας του δυτικού διαδρόμου δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του αεροδρομίου και πραγματοποιείται κατόπιν ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που επιτρέπεται από την περιορισμένη διάρκεια της δράσης.

Όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά από τον ανατολικό διάδρομο του αεροδρομίου.

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και τη συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμμετάσχει στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι. Στη συμβολική αυτή κίνηση για την κλιματική αλλαγή, θα συμμετέχουν και μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας όπως Leroy Merlin, Factory Outlet, Shell, Sofitel, Goldair Handling κ.α.

Πέραν της συμβολικής συμμετοχής του σε ανάλογες πρωτοβουλίες, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δραστηριοποιείται συστηματικά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, υλοποιώντας από το 2008 «Εταιρικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή» το οποίο επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Αθήνας συμμετέχει ενεργά στο εθελοντικό παγκόσμιο πρόγραμμα για τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα Airport Carbon Accreditation, έχοντας πρωτοστατήσει στη σύλληψη και στο σχεδιασμό του προγράμματος που ξεκίνησε το 2009 και έχοντας πετύχει μείωση των εκπομπών άνθρακα του κατά 42% από το 2005 μέχρι σήμερα.