Greenpeace WWF Campaign-Συνεχίζουμε

2020-05-23 23:10

Email Image

Συνεχίζουμε!
 
Τώρα που το “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο δυστυχώς ψηφίστηκε, σίγουρα θα μοιράζεσαι μαζί μας την ίδια αγωνία. Τώρα τι γίνεται; Ποια είναι τελικά η επόμενη μέρα για το περιβάλλον της χώρας μας; 
 
Θέλουμε να ξέρεις ότι οι φωνές μας, η δική σου και των 42.000 ακόμη συμπολιτών μας, δεν θα χαθούν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μη γίνουν εξορύξεις στους φυσικούς παραδείσους της χώρας και να μην ξηλωθεί κάθε περιβαλλοντική προστασία στο όνομα της γρήγορης “ανάπτυξης”. Ως δύο οργανώσεις που συμπράττουμε μπροστά στις μεγάλες απειλές για την υγεία του πλανήτη, έχουμε πολλές διαφορετικές επιλογές δράσης, αλλά ό, τι και να κάνουμε σε χρειαζόμαστε δίπλα μας. Είτε πρόκειται για ακτιβισμό, είτε για διαδικτυακές κινητοποιήσεις είτε για νομικές ενέργειες – όταν μας δοθεί η ευκαιρία – θα είμαστε σε εγρήγορση και θα σε ενημερώνουμε άμεσα.
 
Έχουμε πλέον “ξεψαχνίσει” τον νόμο 4685/2020 και θέλουμε να σε ενημερώσουμε για τις μεγαλύτερες απειλές που εμπεριέχει. Μερικά μόνο από τα πιο σοβαρά προβλήματα αυτού του νόμου είναι ότι: 
 
● Καταργεί τον υποχρεωτικό περιβαλλοντικό έλεγχο για τα έργα που ζητούν άδεια σε περιοχές Natura.
 
● Επιβαρύνει τις περιοχές Natura, εισάγοντας μενού επιλογής χρήσεων που περιλαμβάνει πολύ επιβαρυντικές δραστηριότητες. Με βάση τη μέχρι σήμερα πρακτική, νέα προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου και αερίου δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν στα προεδρικά διατάγματα των προστατευόμενων περιοχών. Ο νέος νόμος επιδεινώνει σοβαρά το καθεστώς που ισχύει και μειώνει τις δυνατότητες δικαστικού ελέγχου και προστασίας αυτών των περιοχών που θα πληγούν.
 
● Κόβει την πρόβλεψη για υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για τα προεδρικά διατάγματα των περιοχών Natura.
 
● Καταργεί έναν σημαντικό περιορισμό που υπήρχε: περιοχές εκτεταμένης τουριστικής ανάπτυξης μέσα σε περιοχές Natura. 
 
● Συσκοτίζει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωρικού σχεδιασμού, εις βάρος προφανώς της φύσης, αλλά σίγουρα και της ασφάλειας δικαίου που χρειάζεται για την ανάπτυξη υγιών και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων.
 
● Διαιωνίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υπέρ αυθαιρέτων, με νέα ρύθμιση για τους παράνομα χτισμένους οικισμούς σε δάση (άρθρα για τις οικιστικές πυκνώσεις).
 
● Προωθεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα λεγόμενα "βιοαποδομήσιμα - κομποστοποιήσιμα" πλαστικά. Όμως, τα προϊόντα αυτού του είδους που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά παρουσιάζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα μια σειρά από προβληματικές ιδιότητες που εμποδίζουν στην πράξη την βιοαποδόμησή τους. Κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η στροφή προς τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση κι όχι η διατήρηση του σημερινού μοντέλου που δίνει έμφαση στα υλικά μιας χρήσης κι άρα στη σπάταλη χρήσης πολύτιμων φυσικών πόρων.    
 
Δεν το βάζουμε κάτω. Το επόμενο διάστημα θα σου στείλουμε συγκεκριμένες “αφορμές” και υλικά για να αναλάβεις δράση μαζί μας πιο ενεργά. Μέχρι τότε, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσεις να αξιοποιείς τη φωνή σου, να επηρεάζεις το δικό σου δίκτυο, να δείχνεις στην Κυβέρνηση πως αυτός ο νόμος θα συνεχίσει να βρίσκει απέναντί του την κοινωνία των πολιτών. Εσένα. Εμάς. Όλους μας μαζί. 
 
Σε ευχαριστούμε,
 
Greenpeace – WWF Ελλάς