FT: Φόβοι για το μέλλον της ευρωζώνης λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα

2014-12-11 17:00

 
Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%. Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων αναστρέφεται καθώς ενισχύονται οι φόβοι για τον ΣΥΡΙΖΑ» . Σύμφωνα με το άρθρο, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει "αντιστραφεί" καθώς τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αποδίδουν περισσότερο από τα μακροπρόθεσμα, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη οικονομικής δυσπραγίας. Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, στις οποίες πιθανόν θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κλονίσει τους Έλληνες επενδυτές, οδηγώντας σε κατάρρευση το ελληνικό χρηματιστήριο, εκτιμά η εφημερίδα και συνεχίζει:

Η αγορά ομολόγων επίσης σηματοδοτεί την ενίσχυση των ανησυχιών των επενδυτών, ενώ επισημαίνεται ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων είναι υψηλότερες από τα βραχυπρόθεσμα. Όταν όμως η κατάσταση αυτή αντιστρέφεται αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι επίκεινται σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει ξανά το χρέος της, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι δανειστές της Ευρωζώνης, αλλά ούτε και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη και αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρουν οι FT.

Πηγή : www.express.gr