Φεστιβάλ Βριλησσίων / "Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ' του Σαίξπηρ / Θέατρο ΡΟΔΑ / Θέατρο Νταμάρι 5 Σεπτεμβρίου

2021-08-20 14:48

Το ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΑ παρουσιάζει το έργο

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

του OΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

 

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή

 

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

5 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9 μ.μ.

 

Η μαγεία του θεάτρου υπάρχει και εμφανίζεται με την ΤΡΙΚΥΜΙΑ του Σαίξπηρ, όπως την έχει ανεβάσει η Ομάδα ΡΟΔΑ.

Η αριστοτεχνική πένα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υφαίνει έναν ιστό γεμάτο χαρά, αγωνία αλλά κι εκδίκηση, απρόσμενες ανατροπές και συνωμοσίες, κόσμους φανταστικούς, παιχνιδιάρικα ξωτικά και πνεύματα μυστηριώδη. Και όλα αυτά ανάλαφρα, με τη συγχώρεση, σαν μαγικό ραβδί, να γλυκαίνει και να λυτρώνει την ψυχή!  

Έχοντας αναγκαστεί να μείνει εξόριστος σε ένα νησί, ο Δούκας του Μιλάνου και μέγας μάγος Πρόσπερος, παίρνει απόφαση να αλλάξει την τροχιά της ζωής του προκαλώντας την Τρικυμία. Ένα καράβι με ευγενείς μοιάζει να βουλιάζει αλλά -τι παράξενο!- κανείς δεν παθαίνει κακό. Αντίθετα, ένα σκηνικό του έρωτα στήνεται με μαεστρία και μία δολοπλοκία για την εξουσία ξεδιπλώνεται ανάγλυφη μπροστά στα μάτια μας.

Η παράσταση είναι μια αναζήτηση και εξερεύνηση του τελευταίου έργου του Άγγλου δραματουργού μέσα από το λόγο, το χορό και τη μουσική. Τα μέλη της ομάδας ΡΟΔΑ ζωντανεύουν τους χαρακτήρες μετά από μακρόχρονη προετοιμασία και δημιουργούν μόνοι τους τα κοστούμια, τα σκηνικά και τη μουσική επένδυση. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά φλάουτο, πιάνο, κρουστά και φωνητικά από τους Τάκη Πατερέλη, Πία Πιερράκου και Γιώργο Ντούνη, με την επιμέλεια της Μαρίας Περετζή..

Η Ομάδα ΡΟΔΑ, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 30 χρόνια. Μια πληθώρα ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του Ελληνικού τύπου και διεθνών τηλεοπτικών καναλιών, όπως το CNN αναγνωρίζουν την ποιότητα των θεατρικών και μουσικών παραγωγών της. Το βλέμμα και ο τρόπος δουλειάς της έχουν γίνει κινηματογραφικό θέμα (Ντοκιμαντέρ «Στο κέντρο του κύκλου», Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017). Το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (2014) έχει απονεμηθεί στο μέλος της Δημήτρη Γασπαράτο για την ερμηνεία του ως Γκιλγκαμές στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΡΟΔΑ.

Στις παραστάσεις και πρόβες της ομάδας ΡΟΔΑ τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Μένουμε ασφαλείς και αυτό το καλοκαίρι.

Διάρκεια: 2 ώρες

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6937422456 

Εισιτήρια: κανονικό 15 €, μειωμένο* 12 €

(*για φοιτητές, συνταξιούχους, α.μ.ε.α και παιδιά)

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: VIVA.gr

Ιστοσελίδα: www.rodatheater.gr

Δείτε το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=n6bNXu_BGPk

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία:  Μαρία Περετζή

Μετάφραση:  Δημήτρης Περετζής

Σκηνικά:  Nίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική:  Τάκης Πατερέλης/ Πία Πιερράκου (φωνητικά) / Γιώργος Ντούνης/ Μαρία Περετζή

Χορικά:  Μαρία Περετζή

Κουστούμια:  Μαρία Περετζή/ Ιουλία Βεντίκου/ Άννα Κυπραίου/ Μαρία Συμεωνίδου/ ΒίκηTσέλιου/ Αθηνά Παπαφώτη/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Μαρία Τσούγκα/ Ιρις Μπαγλανέα/ ΠάτυΠαπαγεωργίου/ Γιάννης Αγγέλης/ Πόπη Αστέρη/ Δέσποινα Λόγια/ Μαρία Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου

Ηχητικά:  Δημήτρης Δημητριάδης

Φωτισμός:  Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Φώτης Τραγανουδάκης

Μακιγιάζ:  Πάτυ Παπαγεωργίου/ Ιουλία Βεντίκου

 

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ

Πρόσπερος:  Σταμάτης Λόγος

Μιράντα:  Ιρις Μπαγλανέα

Άριελ:  Ιουλία Βεντίκου/ Μάνια Μεταξά/ Πάτυ Παπαγεωργίου

Κάλιμπαν:  Σταύρος Κάππας

Φερδινάνδος:  Θωμάς Γκότσης

Γκονζάλος:  Δημήτρης Μπόζες

Αλόνζο:  Δημήτρης Νέλλας

Σεβαστιανός:  Γιάννης Αγγέλης

Αντώνιος:  Γιώργος Κωστογιάννης

Φραγκίσκος:  Γιώργος Ντούνης

Τρίνκουλος:  Άννα Κυπραίου

Στέφανος:  Χρήστος Βελαώρας

Θεά Ίρις:  Πάτυ Παπαγεωργίου

Θεά Δήμητρα:  Πία Πιερράκου

Θεά Ήρα:  Γεωργία Καρούτσου

Λοστρόμος:  Nίκος Τσιουμπλεκτσής

Καπετάνιος: Θωμάς Γκότσης

Ναύτης: Χρήστος Βελαώρας,

Ξωτικά:  Εύα Αυλίδου / Χρήστος Βελαώρας / Γεωργία Καρούτσου / Λένα Κοντοπίδου / Άννα Κυπραίου / Πία Πιερράκου / Αθηνά Παπαφώτη / Μαρίζα Πελεκάνου / Βίκυ Τσέλιου / Μαρία Τσούγκα / Αλέξανδρος Τζέκας

Η ΡΟΔΑ με ιδρύτρια την Μαρία Περετζή εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται στη θεατρική και μουσική πρωτοπορία δημιουργώντας τη σύγχρονη παράδοση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ.

Μέσα από μια πλούσια σειρά θεατρικών, μουσικών, εκδοτικών και κινηματογραφικών δραστηριοτήτων προσελκύει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την πολιτισμική της δράση.

 

● Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε ομόφωνα στον Δημήτρη Γασπαράτο τον «Έπαινο Κάρολος Κουν 2014 - Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό έργo» για τη δυναμική του ερμηνεία ως Γκιλγκαμές.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ CNN: Το αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι του CNN αφιέρωσε τρία μακροσκελή ρεπορτάζ παρουσιάζοντας σκηνές της Ραμαγιάνα, του Γκιλγκαμές και του Αμφιάραου, καθώς και συνεντεύξεις βασικών συντελεστών της.

Η ΡΟΔΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ – ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ντοκιμαντέρ «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή για τη ζωή των ηθοποιών της ΡΟΔΑ, στα παρασκήνια και στη καθημερινή τους ζωή.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αλκιβιάδης Άγιος, μια θεατρική υπερπαραγωγή για την πολυτάραχη ζωή του Αλκιβιάδη με ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων και των Καβείριων Μυστηρίων και των Μυστηρίων του Πανός: «Θέατρο Πειραιώς 131» «Αριστοτέλειο» (Θεσσαλονίκη), Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου, Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, «Πολυχώρος Αθηναΐς», Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Νέας Μάκρης, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Κηφισιάς.

Γκιλγκαμές, το πανάρχαιο Μεσοποταμιακό έπος: «Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, «Θεατράκι» (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, Αίθουσα 3Α, Φεστιβάλ του Δήμου Κηφισιάς, Φεστιβάλ Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»), Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης.

Αμφιάραος, ο Μάντης του Απόλλωνα, «Θέατρο Πειραιώς 131», «Θέατρο Δάσους» (Θεσσαλονίκη), Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου, Φεστιβάλ του Δήμου Περιστερίου, Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου και Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου.

Τρικυμία του Σαίξπηρ, «Θέατρο Τζένη Καρέζη», Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης, Θέατρο της Αρχαίας Ολυμπίας, Φεστιβάλ του Δήμου της Άνοιξης, Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» (Δήμος Βύρωνα), Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης, Φεστιβάλ Δήμου Πετρούπολης

Ραμαγιάνα, το μέγα έπος της Ινδίας, Γκάζι, «Αθηναϊκό Θέατρο».

Το Ταξίδι του Ήχου, «Αθηναϊκό Θέατρο».

Τμήματα της Οδύσσειας, ιδιωτική αίθουσα της «ΡΟΔΑ»

Οι Διαδρομές Ονείρων, με θέμα την προσέγγιση του κόσμου των ονείρων μέσα από τις σύγχρονες θεωρίες της ψυχιατρικής, ιδιωτική αίθουσα της «ΡΟΔΑ»

 

 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια / Ενορχήστρωση ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΕΤΖΗ

Live streaming concert «Cosmic Rhythm» (2021) με έργα Γκουρτζίεφ - ντε Χαρτμαν για πιάνο και φλάουτο με τον Τάκη Πατερέλη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στην Αίθουσα 3Α. Μια μουσική που «αγγίζει» εθνολογικά στοιχεία και τελετές μοναστηριακών αδελφοτήτων προσφέροντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο, οι ρίζες του οποίου είναι η λαϊκή και θρησκευτική μουσική της Κεντρικής Ασίας καθώς και η Ρωσική ορθόδοξη λειτουργική μουσική.  

Το CD «Cosmic Rhythm» σε παραγωγή 3Α Records (2019).

Η Συναυλία «Αναζητητές» (Seekers) με μουσική Γκουρτζίεφ - ντε Χάρτμαν: Αίθουσα 3Α, Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κηφισιάς, συναυλία στα πλαίσια του παγκόσμιου συνεδρίου «All and everything Conference» στο Λουτράκι, Κέντρο Τεχνών American Community Schools (ACS). Η ίδια συναυλία παρουσιάστηκε με συνοδεία video art στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ράδιο Σίτυ (Θεσσαλονίκη), στο Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς») και στην Αίθουσα 3Α.

Το CD «Αναζητητές» (Seekers) σε παραγωγή των 3A Records (2012), παρουσιάστηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Public (Πλατεία Συντάγματος) μέσα από ένα πάνελ συζήτησης με τους Δημήτρη Περετζή, Τάκη Πατερέλη και Δημήτρη Γασπαράτο. Την εκδήλωση προλόγισε ο συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής όπερας και μουσικού θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μηνάς Αλεξιάδης.

Συναυλία «Καρνάκ: Το Διαστημόπλοιο του Σύγχρονου Μάγου» με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν στην Αίθουσα 3Α και στο Φεστιβάλ του Δήμου Χαλανδρίου («Θέατρο Ρεματιάς»

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στις εκδοτικές δραστηριότητες του Θεάτρου Ρόδα συμπεριλαμβάνεται η έκδοση των βιβλίων που περιγράφουν τη δουλειά και τις μεθόδους της.

Κινούμενοι Καθρέφτες της Ιφιγένειας Μακρή, PH.D., 2007, Εκδόσεις Κοάν. Η ανάλυση της ψυχολογικής προσέγγισης της Μαρίας Περετζή στη θεατρική διδασκαλία, που καταγράφει τις εμπειρίες των μελών της ΡΟΔΑ πάνω στα ίχνη που αφήνει η παράδοση του Ιερού Θεάτρου.

Roda Theater. Moving Mirrors: A Psychological Approach to Acting and teaching the Art of Theatre, Iphigenia Macri, Ph.D, 2010, 3 Alpha Publications Θέατρο Ρόδα

Είμαι ένας ή πολλοί; του Δημήτρη Γασπαράτου, 2015, Εκδόσεις Τρία Άλφα. Μια διεισδυτική μελέτη της πρακτικής της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από την πνευματικότητα της Θεατρικής Εμπειρίας, έτσι όπως αυτή εφαρμόζεται από τους συντελεστές της Ομάδας ΡΟΔΑ, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Μαρίας Περετζή, στα πλαίσια της ζωντανής παράδοσης του Θεάτρου του Ιερού.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Το ντοκιμαντέρ «Στο Κέντρο του Κύκλου» του Ορφέα Περετζή προβλήθηκε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2016), στο Φεστιβάλ Πάου (2018), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στην Πάτμο (2017) και στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε3. Το φιλμ παρουσιάζει πλάνα από την καθημερινή ζωή και τις στιγμές των ηθοποιών στα παρασκήνια λίγο πριν βγουν στη σκηνή, ξεδιπλώνοντας κινηματογραφικά τη μαγεία της τελετουργικής θεατρικής εμπειρίας που συντελείται σε κάθε στιγμή της προετοιμασίας και ολοκλήρωσης των παραστάσεων του Θεάτρου ΡΟΔΑ.

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Το απρόσμενο πάντρεμα του έπους του Γκιλγκαμές με τη μουσικοχορευτική διδασκαλία του Γκουρτζίεφ αποτελεί η ομώνυμη παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Ρόδα» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή. Μέσα σε μία μικρή αίθουσα, η ομάδα καταφέρνει να παρουσιάσει τη βασική δομή του έπους, διανθισμένη με τις απόκοσμες μελωδίες και τις ιδιαίτερες κινήσεις χεριών και σώματος που δίδαξε ο φιλόσοφος. Σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις της εποχής, η εμπειρία του θεατή περνάει σε πρώτο πλάνο, εφάμιλλης βαρύτητας με το ίδιο το έργο. Στην περίπτωση του Γκιλγκαμές, οι 40-50 ξύλινες καρέκλες βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη σκηνή, ενώ δεξιά από τους θεατές η μικρή ορχήστρα με την υποβλητική της μουσική και τα έντονα φαλτσαρίσματα του σαξόφωνου συμβάλλουν στο να αισθανθεί ο θεατής το δέος που απαιτείται απέναντι σε ένα αρχέγονο έπος.

Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και οι χορογραφίες της θεατρικής ομάδας, οι οποίες αποτελούν μέρος της διδασκαλίας του Ιδρύματος Γκουρτζίεφ. Δένουν αρμονικά με την εξιστόρηση επί σκηνής της πολυτάραχης ζωής του βασιλιά Γκιλγκαμές και του φίλου του Ενκιντού και τη μάχη τους για την εξουσία, τη ζωή και τον θάνατο. Η κάθοδος των θεών και η ανάμειξή τους στις ανθρώπινες υποθέσεις υπηρετείται με επιτυχία από τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τη σκηνοθετική ματιά. Οι ερμηνείες των μελών της θεατρικής ομάδας συντελούν στο πέρασμα του θεατή στον μύθο του Γκιλγκαμές και την περιπλάνησή του μαζί με τον ήρωα στο Δάσος των Κέδρων (...)

Τάσος Οικονόμου

«Η Καθημερινή», 11/12/2013

 

 

Η ομάδα «Ρόδα», από την ίδρυσή της το 1991, υπηρετεί πιστά την ιδέα ενός «ιερού» τελετουργικού θεάτρου και ταυτόχρονα την ιδέα ενός ολικού θεάτρου που να μην είναι απλώς άθροισμα αριθμητικό των κατά ποσόν και ποιόν μερών ενός δράματος χωρίς κοινό παρονομαστή. Να αποτελεί μια “σύσταση πραγμάτων” που υπερβαίνει τον ονομαστικό αριθμό των μερών της. Μια άποψη κοντά στην αντίληψη της «Ποιητικής» του Αριστοτέλη. Επίσης κοντά στη ρήση σοφίας του Λάο Τσε ότι «Μια άμαξα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των εξαρτημάτων της». Προστίθεται η λειτουργία της.

Αυτή την αντίληψη, ανθρωπιστική, υπηρετεί η ομάδα «Ρόδα» και στην παράσταση της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ στο «Θέατρο Βράχων», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, στην ικανή ηχοποιητική μετάφραση του Δημήτρη Περετζή (....)

Λέανδρος Πολενάκης

«Η Αυγή», 26/10/2020

 

 

Η μουσική ομάδα «Ρόδα» τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην ερμηνεία / παρουσίαση της μουσικής του G.I. Gurdjieff, ενός Έλληνα μύστη και φιλοσόφου από τον Πόντο που κατέγραψε μουσικές (δηλαδή ήχους και ρυθμούς ) από τα βάθη της Ασίας, παρουσιάζοντάς μας έτσι έναν ολόκληρο μουσικό κόσμο που φέρνει κοντά τη Δύση με την Ανατολή. Υπ’ αυτή την έννοια, ο Gurdjieff υπήρξε πρωτοπόρος της λεγόμενης world music και ότι κατέγραψε σημειογραφικά (με τη συνεργασία του μαθητή του Tomas de Hartmann ) λογίζεται ως απόλυτα σύγχρονη μουσική. Ουσιαστικά, πρόκειται για trance γοητευτικότατη και μυστηριακή, στοιχεία της οποίας μπορούμε να συναντήσουμε σε σύγχρονους «μινιμαλιστές» συνθέτες όπως ο Steve Reich, ο Philip Glass κ.ά. Εξάλλου, τη μουσική του Gurdjieff έχουν παίξει μουσική μεγάλου διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Keith Jarrett… Η μουσική ομάδα «Ρόδα» (....) ερμηνεύει τη μουσική με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια, αναδεικνύοντας τον πλούτο της σε όλες του τις λεπτομέρειες. Έτσι φτιάχνει έναν ολόκληρο ηχητικό κόσμο που δένει αρμονικά με την video art ταινία του Ορφέα Περετζή που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας (η παράσταση παίχτηκε στις 2, 3 και 4/9 στο Θέατρο Ρεματιάς ενώ έχει παρουσιαστεί και παλαιότερα στο Μέγαρο Μουσικής ). Το αποτέλεσμα ως συνδυασμός μουσικής και κινούμενων εικαστικών – με σκηνές / κινήσεις τόσο από την καθημερινότητα όσο και από την ιστορική πραγματικότητα – δίνουν τη συναρπαστική όψη μιας πνευματικότητας που είναι προσβάσιμη σε όλους. Η μουσική του Gurdjieff είναι γοητευτική και ταξιδιάρικη…

Γιώργος Χαρωνίτης

athinorama.gr 6/9/2013

 

 

Το θέατρο ΡΟΔΑ (μια ομάδα καταρτισμένων και ταλαντούχων επαγγελματιών και ερασιτεχνών) εγκύπτει εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτό που ονομάζει ‘‘Ιερό Θέατρο’’..... (Στην παράσταση «Αλκιβιάδης, Άγιος») Δύο ήταν τα πολύ σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο η διαφορετική ανάγνωση της προσωπικότητας του Αλκιβιάδη κυρίως μέσα από αποσπάσματα από τον Πλάτωνα και τον Θουκυδίδη.....Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της παράστασης ήταν οι εντυπωσιακές ζωντανές αναπαραστάσεις επί σκηνής των Ελευσινίων και των Καβείριων Μυστηρίων, καθώς και των Μυστηρίων του Πανός. Παρουσιάσεις εξαιρετικές που ανέδειξαν τόσο την ιστορική σπουδή της ομάδας όσο και τη θεατρική τολμηρότητά της...

Διαμαντής Μπασαντής

«Απογευματινή της Κυριακής», 15/2/2009  

 

 

(...) Πριν δω την παράσταση «Αλκιβιάδης, Άγιος» στο Ζηρίνειο στην Κηφισιά, δεν ήξερα τι να περιμένω. Τώρα που την είδα σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Όπου κι αν μένετε να πάτε στο Θέατρο Βράχων τη Δευτέρα 25 Ιουλίου και να τη δείτε.

Είναι κρίμα που θα παιχτεί μόνο για μία ημέρα, παρόμοια παράσταση, ούτε που τη φαντάζεστε καν. Εύχομαι να συνεχιστεί και το χειμώνα, και θέλω να ελπίζω μάλιστα, πως κάποια στιγμή – σύντομα – ο καλλιτεχνικός δ/ντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, κύριος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος να τη φέρει και στο Ηρώδειο, να τη δουν και οι ξένοι, που σίγουρα θα μείνουν άφωνοι, θα συγκλονιστούν, όπως κι εγώ. Γιατί να πρωτομιλήσω σε τούτο το έργο!

Για τα ευρηματικά κοστούμια, το θίασο των 30 εκπληκτικών ηθοποιών, το υπέροχο κείμενο, τη θεσπέσια μουσική και φωνητική υποστήριξη της live ορχήστρας που πλαισιώνει και αναδεικνύει τη δράση, δημιουργώντας μία μοναδική ηχητική ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει άμεσα στην εποχή εκείνη, τον υψηλής αισθητικής φωτισμό και τέλος της σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή.

Αξίζουν πολλάααα συγχαρητήρια κι έπαινοι στην θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ που τόσα χρόνια προσφέρει θέαμα τόσο διαφορετικό, πρωτότυπο- μακριά από τα τετριμμένα- ζωντανό κι ενδιαφέρον, που σπάνια βλέπεις!

Τίνα Σγουροπούλου

Kifissia Press, 207/2016