"Φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό" από το Cine-Δράση-Τετάρτη 3 Αυγούστου 2ο Γυμνάσιο

2016-07-29 16:47

Μια συναρπαστικά ανθρώπινη ταινία, γεμάτη εκπλήξεις, ένα αριστούργημα απόλυτης ομορφιάς και κινηματογραφικής τέχνης για τις οικογενειακές σχέσεις, την μοναξιά, την απομόνωση, την ανάγκη για συντροφικότητα, την καταπίεση και την απελευθέρωση. Ένα φιλμ για τις αντιθέσεις στη σύγχρονη οικογένεια. Για την αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, την Ανατολή και τη Δύση, τον άνδρα και τη γυναίκα, τους γονείς και τα παιδιά τους, τη λογική και το συναίσθημα, το καθήκον και την επιθυμία, τις ατομικές αποφάσεις και το οικογενειακό συμφέρον. Ένα φιλμ που παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε άτομα ενός διαφορετικού πολιτισμού συγκινεί απόλυτα το δυτικό θεατή και τον κάνει να αισθανθεί μέρος αυτού του οικογενειακού συνόλου.

Ο χήρος Chu είναι ο καλύτερος μάγειρας της Ταϊπέι και παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, καλείται συχνά ως μάγειρας «σωτήρας» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χειρίζεται με απόλυτη δεξιοτεχνία τα αμέτρητα και ιδιαίτερα εργαλεία του: κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια με τα οποία τεμαχίζει παϊδάκια, ψαρικά, πουλερικά, ζυμώνει πίτες. Χρησιμοποιεί πολλά και συχνά άγνωστα υλικά δημιουργώντας αριστουργήματα τα οποία σερβίρει με αριστοτεχνικό τρόπο.

Όσο όμως τα καταφέρνει στη μαγειρική τόσο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τις τρεις κόρες του που μένουν μαζί του στο σπίτι και για τις οποίες ετοιμάζει υπέροχα οικογενειακά γεύματα τις Κυριακές. Όλο αυτό το τελετουργικό αποτελεί για αυτές, που έχουν ταυτίσει την επαναστατική ορμή της ηλικίας τους με την ασέβεια προς το γονιό, βασανιστήριο και αγγαρεία, αλλά και μια ευκαιρία να εκφράσουν καταπιεσμένα συναισθήματα και επιθυμίες, να ανακοινώσουν αποφάσεις που αφορούν στην επαγγελματική και ερωτική τους ζωή και εν τέλει να αμφισβητήσουν τις παραδόσεις του κινέζικου πολιτισμού στις οποίες ο πατέρας τους είναι προσκολλημένος.

Η μεγάλη κόρη, η Jen, είναι καθηγήτρια, έχει ασπαστεί το Χριστιανισμό, ακούει θρησκευτική μουσική στις διαδρομές με τη συγκοινωνία από και προς το σχολείο, γεγονός που τη διευκολύνει να απομονώνεται από τους υπόλοιπους επιβάτες. Η ίδια έχει αφήσει την οικογένειά της να πιστεύει ότι ο άνδρας με τον οποίο είχε σχέση της ράγισε την καρδιά εγκαταλείποντάς την. Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι έχει «κατασκευάσει» αυτό το μύθο για να δικαιολογεί το φράγμα ενάντια σε κάθε οικειότητα που έχει υψώσει ανάμεσα σε αυτήν και την οικογένειά της.

Η μεσαία, η Chien, έχει σπουδάσει στατιστική, δουλεύει σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων όπου για λογαριασμό μιας πολυεθνικής προσπαθεί να λύσει δύσκολα προβλήματα καθισμένη ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή της. Η Chien είναι η μοναδική από τα τρία κορίτσια που έχει κληρονομήσει το χάρισμα του πατέρα στην μαγειρική και έχει διακαή πόθο, που δεν ομολογεί ούτε στον εαυτό της, να δουλέψει σε αυτό το χώρο και να έχει μια αντίστοιχη με τη δική του καριέρα.

Η μικρότερη κόρη η Ning, είναι φοιτήτρια και εργάζεται σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού όπου τα πάντα λειτουργούν θορυβωδώς, με απίστευτες ταχύτητες που έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αργές και τελετουργικές πρακτικές του μάγειρα πατέρα. Την παρέα συμπληρώνουν ο «θείος» Wen ένας συνάδελφος, στενός φίλος του Chu και πολυαγαπημένο πρόσωπο των κοριτσιών και μια μονογονεϊκή οικογένεια με μια μικρή κόρη το σχολικό κολατσιό της οποίας επιμελείται με απόλυτη προσήλωση ο Chu.

Την πλοκή πυροδοτούν δυο γεγονότα. Από τη μια η Ning ερωτεύεται το αγόρι της καλύτερης της φίλης και συναδέλφου της, μένει έγκυος και ανακοινώνει στην οικογένεια την απόφαση της να φύγει και να ζήσει μαζί του. Από την άλλη η Chien, βλέπει τους κόπους της να αναγνωρίζονται, επιβραβεύεται με προαγωγή και μετάθεση στο Άμστερνταμ, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται ότι έχει πέσει θύμα της φούσκας της οικοδομής αφού η προκαταβολή, όλες δηλαδή οι μέχρι τότε οικονομίες της, έχουν κάνει φτερά μαζί με τους υπεύθυνους για την κατασκευή του συγκροτήματος κατοικιών όπου ανήκε και η δική της. Καθώς αναπτύσσεται η πλοκή τα μέλη της οικογένειας συναντούν καινούριους ανθρώπους, κάνουν νέους φίλους και ανθίζουν νέες σχέσεις. Αλλά είναι ο πατέρας που στο τέλος θα κάνει την έκπληξη και στο συναισθηματικό πεδίο.

Ο ταλαντούχος Ταϊβανέζος σκηνοθέτης Ang Lee είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις ταινίες του Brokeback Mountain και H Ζωή του Πι, για τις οποίες έχει βραβευτεί με Όσκαρ σκηνοθεσίας. Αυτός ο Ασιάτης παραμυθάς με εξαίρετη αφηγηματική ικανότητα, πινελιές γλυκού χιούμορ, συναισθηματική ένταση, θαυμάσιες φωτογραφίες και υπέροχες ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του, μετατρέπει αυτή την κοινότοπη οικογενειακή ιστορία σε μια ώριμη, όμορφη, εκφραστικά αστεία, υπέροχα σαγηνευτική ταινία, μια λιχουδιά για τις αισθήσεις, αλλά κυρίως τροφή για το μυαλό και το συναίσθημα.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το κλασικό έργο του κινέζου φιλοσόφου Κομφούκιου «Βιβλίο των Ιεροτελεστιών» στο οποίο υποστηρίζει την ανάγκη οι βασικές επιθυμίες του ανθρώπου (φαγητό, ποτό, ερωτική ικανοποίηση) να αναγνωριστούν ως φυσικές. To "φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό" μαζί με τις ταινίες «Γαμήλιο Πάρτι» και «Μαθήματα Ισορροπίας» συγκροτεί την ενότητα που ο ίδιος ο σκηνοθέτης αποκαλεί ειρωνικά «Ο πατέρας ξέρει καλύτερα» και αφορά στη χαλαρότητα των οικογενειακών δεσμών στην σύγχρονη εποχή, τη διαρκή επίδραση της παράδοσης στην κοινωνία, την οικογένεια και τα άτομα, καθώς και τη δυσκολία συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών.

H ταινία είχε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσές Σφαίρες και ΒΑFTA, ενώ απέσπασε αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις σε ασιατικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά Φεστιβάλ.


Ταϊβάν, 1994. Διάρκεια: 124΄. Σενάριο: Ang Lee-James Schamus. Σκηνοθεσία: Ang Lee. Πρωταγωνιστούν: Sihung Lung, Yu-Wen Wang, Chien-Lien Wu, Kuei-Mei Yang, Sylvia Chang, Winston Chao, Chao-jung Chen.


CINE-ΔΡΑΣΗ: Προβολές κάθε Τετάρτη, 9:00μμ στο 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων (Ταϋγέτου και Ξάνθης). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ