Επιστολή κατοίκων για την παραρεμάτια ζώνη του Βριλησσού

2024-02-26 23:39

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται άμεσα να επιληφθεί

                        Μετά την πρόσφατη επιστολή της ΔΡΑΣΗΣ προς τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Βριλησσίων και Χαλανδρίου, και νέα επιστολή, αυτή την φορά κατοίκων πέριξ της παραρεμάτιας ζώνης του Βριλησσού, εστάλη προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Το κείμενο της επιστολής των κατοίκων έχει ως εξής:

Οι παρακάτω υπογράφοντες θέτουμε ενώπιον του συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων το θέμα ρέμα Βριλησσού, που απασχολεί πολλούς δημότες του Δήμου Βριλησσίων. Όπως έχουμε ενημερώσει στο παρελθόν και τον κύριο Δήμαρχο και την αντιπολίτευση του Δήμου, θα πρέπει όλους μας να μας προβληματίσουν τα παρακάτω θέματα:

1. Επίκειται η δημοπράτηση του έργου για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος από τον Δήμο Χαλανδρίου. Όπως όλοι γνωρίζουμε κατά την εκσκαφή του ρέματος για την κατασκευή επενδύσεων από σαραζανέτ (συρματοκιβώτια) και οπλισμένο σκυρόδεμα, εάν δεν ληφθεί μέριμνα θα εκριζωθούν δεκάδες υπερμεγέθη δέντρα, τα οποία δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν, ούτε μας αρκεί η διαβεβαίωση ότι θα φυτευτούν άλλα δέντρα, σε αντικατάσταση των παλιών. Αν το έργο δημοπρατηθεί με την εν εξελίξει περιβαλλοντική μελέτη θα καταστραφεί όλο το υπάρχον φυσικό οικοσύστημα. Ο Δήμος πρέπει να αναθέσει άμεσα σε ιδιώτη μηχανικό την τοπογραφική αποτύπωση των υπαρχόντων δέντρων σε τμήμα του ρέματος από την λεωφόρο Αναπαύσεως μέχρι την οδό Ολύμπου. Το ανωτέρω τοπογραφικό θα πρέπει να ενσωματωθεί στην υπό δημοπράτηση μελέτη που να απαγορεύει την κοπή των δέντρων, με προσπάθεια τοπικής τροποποίησης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της χάραξης.

2. Στο πρόγραμμα των υπό εκτέλεση έργων του Δήμου πρέπει να ενταχθεί η μελέτη και κατασκευή ανάπλασης της παραρεμάτιας ζώνης Βριλησσού από την λεωφόρο Αναπαύσεως μέχρι οδό Ολύμπου, συμπεριλαμβανομένης και της οδού Νέστου. Να δημιουργηθούν στους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους της όχθης καθιστικά, με τη χρήση οικολογικών υλικών. Το ίδιο πρέπει να γίνει κατά μήκος της οδού Βριλησσού και των συμβαλλόντων δρόμων (πιθανή επίστρωση με κυβόλιθους, βιοκλιματικός φωτισμός, κάμερες με τηλεέλεγχο για τον έλεγχο των εναποθέσεων μπαζών και σκουπιδιών κατά μήκος της όχθης και την σύνδεσή τους με την υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου, κλπ).

3. Άμεση απομάκρυνση των όγκων ασφαλτικών που είχαν εναποτεθεί στις όχθες του ρέματος, απέναντι από το γήπεδο Βριλησσίων.

4. Να γίνει άμεσα, μέσω της Άμεσης Δράσης και της δημοτική Αστυνομίας, η επιτήρηση του τρόπου και του ωραρίου λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας μαρμάρου, τα οποία ακόμα και σήμερα προβαίνουν στην εκτέλεση παράνομων οικοδομικών εργασιών (οδός Χελμού) και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με την απορροή εντός του ρέματος υγρών επεξεργασίας μαρμάρων.