Ένας σπάνιος τυφώνας μπορεί να σχηματιστεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο τέλος της εβδομάδας

2017-11-15 12:05

Ένα τροπικό ή υποτροπικό σύστημα μπορεί να σχηματιστεί στη Μεσόγειο Θάλασσα αργά αυτή την εβδομάδα.

Επαναλαμβάνω ΜΠΟΡΕΙ.

Εάν σχηματιστεί θα επηρεάσει το Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα. Τα συστήματα αυτά αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο και άλλες φορές, τελευταία εμφάνισή τους ήταν τον Οκτώβρη του 2016.

Ένα σπάνιο σύστημα που μοιάζει με μια τροπική καταιγίδα, γνωστή ως «Medicane», μπορεί να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο αργά αυτή την εβδομάδα και να φέρει βροχή και έντονους ανέμους στην Ελλάδα. Τι είναι το Medicane; Είναι η σύμπτυξη των λέξεων Mediterranean και Hurricane.

Μια περιοχή χαμηλής πίεσης στη Μεσόγειο Θάλασσα δυτικά της Ιταλίας θα κινηθεί προς τη νότια Ιταλία και θα ενισχυθεί. Το σύστημα αυτό αναμένεται να κινηθεί ανατολικά προς την Ελλάδα αργά μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η δραστηριότητα της καταιγίδας θα αυξηθεί, εν μέρει λόγω της αντίφασης του ψυχρότερου αέρα που συνοδεύει τη στοά υψηλότερου επιπέδου που σχετίζεται με αυτό το σύστημα και των θερμότερων θερμοκρασιών προς τα νότια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του συστήματος.

https://dsx.weather.com/util/image/w/med_sea_storm_1114am.jpg?v=at&w=485&h=273&api=7db9fe61-7414-47b5-9871-e17d87b8b6a0

Μια περιοχή χαμηλής πίεσης με κάποια τροπικά χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, δυτικά της Ελλάδας, στα τέλη της εβδομάδας.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει στην περιοχή αρκετά χαμηλή διάτμηση του ανέμου, αλλαγή ταχύτητας ανέμου και κατεύθυνση με ύψος.

Αυτά τα συστατικά μπορεί να έρθουν μαζί και να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός υποτροπικού κυκλώνα, ή πιθανώς ενός τροπικού κυκλώνα αν η ατμόσφαιρα θερμανθεί αρκετά ώστε να σχηματιστεί ζεστός πυρήνας στο σύστημα.

Στη μετεωρολογική κοινότητα υπάρχει κάποια συζήτηση εάν τα παλαιά έντονα κέντρα χαμηλής πίεσης πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα ήταν πραγματικά τροπικοί κυκλώνες ή ένας συνδυασμός ενός τροπικού και πιο τυπικού κέντρου χαμηλής πίεσης μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, γνωστού ως υποτροπικού κυκλώνα.

Μια υποτροπική καταιγίδα έχει χαρακτηριστικά τόσο τροπικών όσο και μη τροπικών συστημάτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο ανέμου και γενικά καταιγίδες με χαμηλή κορυφή που εκτοπίζονται από το κέντρο του συστήματος. Δεν υπάρχουν επίσης κρύα μέτωπα ή ζεστά μέτωπα.

Οι τρέχουσες ενδείξεις είναι ότι το σύστημα αυτό μπορεί πολύ καλά να γίνει μια τροπική καταιγίδα θερμού πυρήνα ή Medicane, την Πέμπτη ή την Παρασκευή καθώς προσεγγίζει την Ελλάδα.

Αν και αυτές οι καταιγίδες είναι σπάνιες, το φθινόπωρο είναι μια εποχή του χρόνου, όταν αναπτύσσονται αυτοί οι τύποι καταιγίδων.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως οι λεκάνες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, οι θερμές θερμοκρασίες της θάλασσας δεν είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη Medicane.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, οι σημερινές θερμοκρασίες νερού είναι κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου (79 βαθμούς Φαρενάιτ) που κανονικά χρειάζονται για να διατηρήσουν έναν τροπικό κυκλώνα, για παράδειγμα, στις λεκάνες του Ατλαντικού ή του ανατολικού Ειρηνικού.

https://dsx.weather.com/util/image/w/sst_global_1112.jpg?v=at&w=485&h=273&api=7db9fe61-7414-47b5-9871-e17d87b8b6a0

Ανάλυση θερμοκρασίας θαλάσσιων επιφανειών από τις 12 Νοεμβρίου 2017. Το κόκκινο κουτί στα αριστερά υπογραμμίζει την περιοχή στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου η πιθανή καταιγίδα αναμένεται να αναπτυχθεί στα τέλη της εβδομάδας.

(NOAA / ESRL / PSD)

Τυπικά, οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα σε αυτήν την περιοχή, μαζί με άλλους παράγοντες που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για ένα σύστημα να αποκτά τροπικά χαρακτηριστικά από καιρό σε καιρό.

Αυτό έχει συμβεί πριν

Η περιοχή της Μεσογείου δεν είναι συνήθως ευνοϊκή για την ανάπτυξη τροπικών συστημάτων, καθώς είναι σχετικά ρηχή και υπάρχουν πολλές εκτάσεις γης που συνήθως εμποδίζουν την ανάπτυξη των τροπικών περιοχών.

Ωστόσο, ένας τέτοιο Medicane σχηματίστηκε μόλις το περασμένο έτος και ήταν γνωστό ως Tropical Storm 90M. Αυτή η καταιγίδα αναπτύχθηκε σε μια παρόμοια περιοχή πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, μεταξύ της δυτικής ακτής της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας, όπου η πιθανή ανάπτυξη θα παρακολουθείται αυτή την εβδομάδα.

Πριν από αυτό το χαμηλό έγινε μια τροπική καταιγίδα, δημιούργησε μεγάλη surf που είχε ως αποτέλεσμα μικρές ζημιές στην ακτή της Μάλτας.

https://www.climatesignals.org/sites/default/files/styles/article_image/public/headlines/medicane-oct30.jpg?itok=_kUu6wB7

Ορατή εικόνα υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο του NPP Suomi του τροπικού κυκλώνα της Μεσογείου Θάλασσας στις 30 Οκτωβρίου 2016.(NASA Worldview)

Άλλα πρόσφατα περιστατικά τον Νοέμβριο έχουν επίσης καταγραφεί. Μια τέτοια περίπτωση ήταν τον Νοέμβριο του 2014, όταν μια περιοχή χαμηλής πίεσης έγινε τροπική. Το σύστημα αυτό κινήθηκε κοντά στη Μάλτα, όπου καταγράφηκε ριπές 95 μίλι / ώρα.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, μια άλλη περιοχή χαμηλής πίεσης μεταφέρθηκε σε μια υποτροπική καταιγίδα, αν όχι μια τροπική καταιγίδα. Η NOAA / NESDIS όρισε αυτό το σύστημα 01Μ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έδωσε το όνομα Rolf. Το σύστημα αυτό έφθασε στην ξηρά στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Έως 2 πόδια βροχής αναφέρθηκαν με αυτό το σύστημα, με αποτέλεσμα κατολισθήσεις και πλημμύρες σε τμήματα της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και το θάνατο 12 ατόμων.

https://dsx.weather.com//util/image/w/1a8c3214-4580-4ac5-b886-4fc70067726c.jpg?v=at&w=485&h=273&api=7db9fe61-7414-47b5-9871-e17d87b8b6a0