Ενας keeper για το ζωάκι σας

2016-07-13 10:24

To συμπαθέστατο σκυλάκι είναι μάλλον από τα τυχερά. Τα «αφεντικά» του (εικονίζονται μόνο τα πόδια τους) δεν αποχωρίζονται τη συντροφιά του ούτε στις διακοπές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Και πες ότι μέσα στη χρονιά ζορίστηκες αλλά τα κατάφερες. Ξύπνησες μερικές φορές αχάραγα για την πρωινή βόλτα, απέρριψες κάποιες εξόδους για να μη μείνει μόνο του πολλές ώρες, βρήκες φίλους να το αφήσεις για το ένα ή δύο Σαββατοκύριακα που έλειψες. Η ώρα της κρίσης όμως είναι τώρα. Τι θα το κάνεις το ζωντανό όταν φύγεις για το νησί;

Μολονότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν θα ήθελαν να τα αποχωριστούν ούτε στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ορισμένες φορές αυτό είναι δύσκολο. Η παρέα μουρμουράει, το ταξίδι περιλαμβάνει αεροπλάνο, δεν βρίσκονται καταλύματα φιλικά στα ζώα και ένα σωρό άλλα. Κάποιοι τυχεροί έχουν συγγενείς ή φίλους πρόθυμους να τα αναλάβουν για το επίμαχο διάστημα – οι υπόλοιποι... ψαχνόμαστε, ρωτώντας δεξιά κι αριστερά (δηλαδή στο Ιντερνετ) για την καλύτερη λύση. Τα καλά νέα είναι ότι, για πρώτη φορά φέτος, υπάρχει κι άλλη διέξοδος εκτός από τους γνωστούς χώρους φιλοξενίας για κατοικίδια (kennel), πολλοί από τους οποίους δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, ενώ φτάνουν να κοστίζουν περίπου όσο κι οι δικές μας διακοπές: μπορείς να το αφήσεις σε άλλους φιλόζωους.

Η πλατφόρμα keeppet.gr δημιουργήθηκε από ανθρώπους που κάθε χρόνο αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα με τα δικά τους κατοικίδια. Σε αυτή, μπορείς να αναζητήσεις με βάση την περιοχή σου και τις ημερομηνίες που θέλεις να λείψεις, τον κατάλληλο άνθρωπο, ή keeper, που θα φιλοξενήσει και θα φροντίζει το ζωάκι σου προσωπικά και θα πληρωθεί σε προσυμφωνημένη τιμή, ανάλογα με τις παροχές που προσφέρει. Ηδη στους 7 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν εγγραφεί σε αυτή πάνω από 550 keepers, ενώ έχουν συμπληρωθεί περισσότερες από 1.300 νύχτες φιλοξενίας. Μόνο τον Ιούνιο οι κρατήσεις ξεπέρασαν τις 250 νύχτες, το 88% των οποίων αφορούσε σκυλάκια – από μαλτέζ και yorkshire λίγων κιλών μέχρι μεγαλόσωμα Presa Canario και καναδικά λυκόσκυλα. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά γατούλες, αλλά και άλλα κατοικίδια, όπως παπαγάλους, λαγουδάκια μέχρι και... ένα ινδικό χοιρίδιο! Κατά μέσον όρο τα σκυλάκια φιλοξενούνται για 4-5 μέρες (αν και έχει καταγραφεί φιλοξενία 25 ημερών), ενώ τα γατάκια για 7-8 μέρες.

Το keeppet έγινε από τρεις νέους επαγγελματίες από τους κλάδους του marketing, των χρηματοοικονομικών, της διοίκησης επιχειρήσεων και της ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής, οι οποίοι ως φιλόζωοι αντιμετώπιζαν κάθε χρόνο το γνωστό πρόβλημα. «Η ιδέα προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήθελα κάπου να ταξιδέψω, αλλά δεν ήθελα η Τάρα, το λυκόσκυλό μου, να μένει μόνη στο ξενοδοχείο σκύλων οπότε ακύρωσα το ταξίδι εντελώς» λέει στην «Κ» ο κ. Φοίβος Παντελίδης, εκ των ιδρυτών. «Ηθελα να βρω μια λύση για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων που δεν θέλουν να το δουν να μένει σε κάποιο κλουβί, χωρίς ειδική φροντίδα και να βιώσει και το γνωστό άγχος του αποχωρισμού. Το καλύτερο είναι να το παίρνεις μαζί σου, αλλά δεν γίνεται πάντα».

Το σάιτ ανέβηκε στον αέρα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τους πρώτους keepers, οι οποίοι είχαν περάσει από τη διαδικασία των συνεντεύξεων ενώ είχαν ταυτοποιηθεί τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως γίνεται με όλους. Ο κάθε keeper αναφέρει την αμοιβή του ανάλογα με το τι προσφέρει, που συνήθως κυμαίνεται στα 10-15 ευρώ την ημέρα για τα σκυλάκια, στα 8-13 ευρώ για τις γάτες και δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ για τα πτηνά.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προμηθεύσει τον keeper με την τροφή του ζώου του, αλλά και να τον γνωρίσει πριν από τη φιλοξενία, να ελέγξει τους χώρους κ.ο.κ. Οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά απευθείας προς τον keeper και καλύπτονται από ασφάλεια ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ η πλατφόρμα κρατά ένα ποσοστό. Στο τέλος της διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αξιολογήσει τον keeper, διευκολύνοντας τους επόμενους στην επιλογή.

Πέντε στα πέντε

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι έχει δημιουργηθεί μια ωραία κοινότητα στο keeppet. Το 98% παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια, οι περισσότεροι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με το πόσο καλά πέρασε το ζωάκι τους».

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επαφή με τον keeper του, ενώ η πλατφόρμα προσφέρει κτηνιατρική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο για παν ενδεχόμενο.

Οι ιδρυτές του keeppet φαίνεται πως χτύπησαν διάνα, καλύπτοντας μια υπαρκτή ανάγκη για χιλιάδες φιλόζωους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα που διεξήχθη ονλάιν μέσω της πλατφόρμας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ιδιοκτήτες κατοικιδίων, το 90% απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχουν ποτέ αλλάξει τα σχέδια των διακοπών τους, προκειμένου να μην αφήσουν μόνο του το κατοικίδιό τους, ενώ το 81% δήλωσε ότι δεν έχουν ποτέ αφήσει το κατοικίδιό τους σε ξενοδοχείο ζώων.

Το keeppet πρόσφατα διακρίθηκε στον επιχειρηματικό διαγωνισμό «The Squeeze» που διοργάνωσε η ολλανδική πρεσβεία σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», κερδίζοντας ένα από τα δύο βραβεία του διαγωνισμού.

Πηγή : www.kathimerini.gr