Δράση Βριλήσσια // Πάντα είναι και δικό μας θέμα!

2021-09-18 15:49

Είναι αλήθεια ότι η δοκιμασία της φωτιάς στην Εύβοια – και αλλού –επέτρεψε στον λαϊκό παράγοντα, για μια ακόμη φορά, να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του και να δώσει ένα μήνυμα προσφοράς και ελπίδας εν μέσω της σκυθρωπής περίοδο που διανύουμε.  

Η κοινωνία είναι ζωντανή και ταυτόχρονα επιφυλακτική. Το είδαμε αυτό και στο χωριό που επισκεφτήκαμε, τον Βουτά της Β. Εύβοιας. Το είδαμε στην παραδειγματική αντίδραση των κατοίκων του, που μόνοι τους, με πείσμα και αυταπάρνηση, κατάφεραν, κυριολεκτικά στο παρά πέντε να σώσουν το χωριό τους από τις φλόγες και να παραδειγματίσουν και τα άλλα χωριά.

Γι’ αυτό επιλέξαμε τον Βουτά. Για την αγωνιστικότητα των κατοίκων του. Για την υπενθύμιση ότι μπορούμε πολλά να κάνουμε.

Θελήσαμε να συνεννοηθούμε απευθείας με τους κατοίκους, χωρίς ενδιάμεσους, φορείς και περιφερειακές αρχές. Γι’ αυτό αναζητήσαμε επικοινωνία με τον Εξωραϊστικό - Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και είχαμε τη τύχη να συνεργαστούμε με τον Θανάση Κομποθανάση, τον δραστήριο και δοτικό πρόεδρό του.

Δώσαμε χέρι με χέρι όση βοήθεια καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από τα Βριλήσσια, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ίδιων των κατοίκων.

Η σύντομη επίσκεψη στον Βουτά ήταν μια μεγάλη εμπειρία.

Τα όρια της φωτιάς, το σύνορο ανάμεσα στο καμένο δάσος και το χωριό, έμοιαζε με πεδίο μάχης.

Νοιώσαμε, όχι βέβαια σε πραγματικές διαστάσεις, τις καταστρεπτικές συνέπειες της φωτιάς στο μέλλον των κατοίκων. Τη χαμένη ρητίνη. Τα χαμένα μελίσσια, το χαμένο περιβάλλον τους. Τα βοσκοτόπια που δεν υπάρχουν πιά.

Νοιώσαμε τον φόβο για τον επερχόμενο χειμώνα σ’ ένα χωριό που βρίσκεται πλέον γυμνό μέσα σε χαράδρα, με το ποτάμι απειλητικό. Με τους εργολάβους να έχουν ήδη αναλάβει την θωράκιση και την «αξιοποίηση» των καμένων περιοχών για τα επόμενα χρόνια...

Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη την Εύβοια και καμιά άλλη περιοχή της χώρας μας. Δεν πρέπει να χαθεί κι άλλο δυναμικό από την επαρχία.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Βουτά για τα λίγα λόγια τους, για τη φευγαλέα γνωριμία μας, που ήταν όμως αληθινή. Χαμηλότονα, χωρίς φανφάρες, όπως είναι τα πράγματα.

Ευχαριστούμε τον Θανάση Κομποθανάση που μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουμε στον ελάχιστο αυτό βαθμό και τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν να ξεφορτώσουμε στο εγκαταλειμμένο σχολείο, σήμερα έδρα του Συλλόγου.

Ευχαριστούμε θερμά και τους φίλους μας από τα Βριλήσσια που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλλαν να συγκεντρωθεί το υλικό που παραδώσαμε.

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη