Δράση για μια Άλλη Πόλη-Μια οφειλόμενη απάντηση στην πρόεδρο του ΟΚΠΑ

2017-07-17 10:48

Το ζήτημα της Τράπεζας Αίματος αποκαλύπτει την προβληματική λειτουργία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Η πρόεδρος του ΟΚΠΑ ασφαλώς γνωρίζει, ότι όποιος χρησιμοποιεί στις επιστολές του το λογότυπο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ», αναφέρεται σε αποφάσεις που δεσμεύουν τον φορέα που εκπροσωπεί.

Το «τυπικό» (;) πρόβλημα εδώ είναι ότι η ίδια δεν έχει ακόμη συγκαλέσει, ως όφειλε, διοικητικό συμβούλιο στον αρμόδιο Οργανισμό για να εγκρίνει (τουλάχιστον εκ των υστέρων), όχι μόνο την «απάντησή» της, αλλά και την αρχική απόφαση ίδρυσης Τράπεζας Αίματος, την οποία επίσης έχει παραλείψει να εισηγηθεί στο συλλογικό όργανο του οποίου προΐσταται.

Εφόσον λοιπόν και εάν αυτό συμβεί, η κα Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΚΠΑ για όλα αυτά που δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί. Ότι δηλαδή ένας Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά να ιδρύει, ούτε Τράπεζες Αίματος, ούτε πολιτιστικούς συλλόγους, ούτε άλλους φορείς, στο βαθμό μάλιστα που αυτοί υπάρχουν και λειτουργούν, πράγμα που αντίθετα μπορούν να κάνουν οι «εθνικοτοπικοί σύλλογοι» τους οποίους η ίδια επικαλείται.

Διότι «Δήμος», δεν είναι ο μηχανισμός της διοίκησης αλλά η τοπική κοινωνία, όπως κι’ αν αυτή εκφράζεται, όποιες συλλογικότητες κι αν «παράγει», είτε αυτές μας αρέσουν, είτε όχι. Συνεπώς αρμοδιότητα του ΟΚΠΑ είναι να «ακούει», να ενισχύει, έστω να εποπτεύει, αλλά να στηρίζει τις εθελοντικές δράσεις των δημοτών τις πρωτοβουλίες τους, αντί να τις ανταγωνίζεται, να τις δυσφημεί ή να επιχειρεί να τις «καπελώσει».

Όσο για την επιχειρηματολογία περί «μονοπωλιακού καθεστώτος», «απουσία άμιλλας», «άρνησης εντατικοποίησης δραστηριοτήτων», «δημιουργίας κλειστού κυκλώματος διαδικασιών» κλπ, απλώς μεταφέρει την νεοφιλελεύθερη προσέγγιση για τις «αγορές», στις εθελοντικές / ανθρώπινες δραστηριότητες, πράγμα που εκτός του ότι μαρτυρά σύγχυση, προκαλεί και ανησυχία για το κατά πόσο η προεδρος του ΟΚΠΑ είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει.ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ


---------------------------------------------------------------------

Ακολουθεί η ανακοίνωση της προέδρου του ΟΚΠΑ στην οποία αναφερόμαστε:


Βριλήσσια 13/07/2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ν.Π.Δ.Δ. «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ»


Ενημερωτική επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με την διαμαρτυρία του Συλλόγου εθελοντών Αιμοδοτών "Η Αλληλεγγύη"

Κατάπληξη προξενεί το γεγονός πως άνθρωποι που διαχειρίζονται κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης και εθελοντισμού υψηλών μάλιστα απαιτήσεων, προδιαγραφών και ευαισθησίας όπως μία τράπεζα αίματος εκφράζουν τέτοιες αντιλήψεις.

Από αυτά που αναφέρονται τόσο στο άρθρο που διακινήθηκε διαδικτυακά πριν μία εβδομάδα από πολιτική παράταξη και κοινοποίηση του από τον εν λόγω σύλλογο, όσο και στην σημερινή επιστολή που η πρόεδρος του συλλόγου απευθύνει δημοσίως σε τοπικά σάιτ καθώς και στα μέλη του Συλλόγου και την απευθύνει και στο Δημοτικό συμβούλιο, προκύπτει ότι:

Προβάλλεται η έννοια του ανταγωνιστικού παράγοντα για ένα υπό ίδρυση ταυτόσημο ή ομοειδή φορέα αλληλεγγύης και εθελοντισμού ως επιχείρημα για τη διατήρηση ενός μονοπωλιακού καθεστώτος όταν γνωρίζουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτόν τον όρο:

* Παντελής απουσία άμιλλας και εφησυχασμός σε βασικές παροχές,
* Έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, αδυναμία ή και άρνηση εντατικοποίησης
δραστηριοτήτων προς ανταπόκριση των αυξημένων αναγκών
* Δημιουργία-διατήρηση κλειστού κυκλώματος διαδικασιών
* Διαμόρφωση συντήρηση κατεστημένων καταστάσεων, παραγοντισμού

Μήπως θα έπρεπε να φαντασθούμε όλους όσοι συνηγορούν σε αυτά, στη θέση ενός Δημοτικού φορέα, πολιτισμού ή αλληλεγγύης και εθελοντισμού, μίας τράπεζας αίματος του Δήμου ?

Δεν γνωρίζω τότε αν θα τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια επιχειρήματα για να αποτρέψουν άλλους συλλογικούς φορείς να δημιουργήσουν δράσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης, παρόμοιες ή ταυτόσημες με αυτές του Δημοτικού φορέα που θα διοικούσαν.

Ενδιαφέρον θα είχε να μαθαίναμε τη κριτική τους, όταν γνωρίζουμε ότι στους περισσότερους δήμους ανά την επικράτεια, εθνικοτοπικοί σύλλογοι έχουν δημιουργήσει και δυο και τρεις τράπεζες αίματος στον ίδιο Δήμο.

Όμως δυστυχώς για κάποιους ακόμα, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός δεν είναι για το φαίνεσθαι, δεν έχει σχέση με ανταγωνισμούς ή χρώματα, δεν έχει σύνορα, αλλά είναι πράξεις ψυχής που απαιτούν μόνο γενναιοδωρία θέληση και ηθικό ανάστημα.

Ενημερωτικά να θυμίσω σε όλους όσοι επιλεκτικά έχουν κοντή μνήμη, ότι ο Δήμος Βριλησσίων μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, έχουν συνεργαστεί τουλάχιστον 2 φορές μέσα σε 2μιση έτη για την πραγματοποίηση αιμοδοσίας του συλλόγου αυτού όπως και συνεργασία υπήρξε και με τον σύλλογο αιμοδοτών η Ελπίδα.

Επίσης ο Δήμος μας μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού, συμμετέχοντας στη 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, υποδέχτηκε τη "Φλόγα της Αγάπης", με την συνεργασία και συμμετοχή δεκάδων πολιτών, φορέων, συλλόγων, πρωταθλητών και αθλητικών σωματείων των Βριλησσίων, και τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης με κύρια Λαμπαδηδρόμο την Ολυμπιονίκη μας Νίκη Μπακογιάννη.

Σκοπός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στην εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε η χώρα μας να καταστεί αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα. Σε αυτή την τόσο σημαντική δράση όταν καλέσαμε και τον σύλλογο Αλληλεγγύης να το συνδιοργανώσουμε, δεν θέλησε να συμμετάσχει για δικούς του λόγους.

Εμείς, λοιπόν πιστεύουμε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια στην προσέλκυση περισσοτέρων εθελοντών αιμοδοτών, επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας σοβαρός οργανωμένος και υπεύθυνος δήμος, πρέπει να δίνει το παράδειγμα και να είναι πρωτοστάτης σε δημιουργία δομών που υποστηρίζουν όλους, να συνεργάζεται με όλους και για αυτό και προχωρήσαμε στην συνεργασία και με τον επίσημο κρατικό φορέα ΕΚΕΑ, ενταχθήκαμε με την αποδοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο κεντρικό μητρώο και για πρώτη φορά θα συμμετέχουμε ως Δήμος στην νέα οργανωτική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας του εθελοντή αιμοδότη με τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή για κάθε αιμοδότη. Διότι πιστεύουμε ότι ο καθένας είναι ικανός να διαχειριστεί μόνος του ανά πάσα στιγμή επιθυμεί τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε αίμα είτε για τον ίδιο είτε για τους συγγενείς του είτε για τους φίλους του.

Στο πνεύμα αυτό καλέσαμε όλους, ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να σώσουμε περισσότερες ζωές και να συμβάλλουμε στη συγκέντρωση περισσότερου αίματος στη χώρα μας, διότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι το ποιος θα το κάνει ή το ποιος το έχει ήδη κάνει.

Καλούμε σε κοινή εθελοντική δράση συγκέντρωσης αίματος όλους τους συλλόγους τοπικούς και μη, όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ημερομηνία που μας καθόρισε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο θα κάνει αντίστοιχο κάλεσμα σε όλους, διότι όπως ενημέρωσε, μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις όλοι οι σύλλογοι αιμοδοσίας και οι φορείς μπορούν να πετύχουν τα ποθητά αποτελέσματα.


Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Β. Αρσένη-Λάμπρου
Πρόεδρος ΟΚΠΑΔΒ

Επικοινωνία

 

 

Το Site έχει την άδεια της ΑΕΠΙ.

Τα Μουσικά έργα παρέχονται μόνο για ιδιωτική χρήση κάθε επισκέπτη – χρήστη και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω εκμετάλλευση αυτών χωρίς την προηγούμενη άδεια της ΑΕΠΙ.