Δράση για μια άλλη πόλη-Δεν θέλουν την κοινωνία στα πόδια τους!

2021-02-11 22:30

Τον Μάιο του 2019 οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ένα υβριδικό σύστημα απλής αναλογικής, (απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια, πλειοψηφικό σύστημα στους δημάρχους και τις Επιτροπές), το οποίο κρίθηκε κατάλληλο για να διασώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία του στους δήμους. Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισηγείται ένα «νέο» πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, βαθύτατα αντιδημοκρατικό, (πλέον του αναμενομένου), που θα οδηγήσει την ήδη ρευστοποιημένη αυτοδιοίκηση σε οριστική αποσύνδεση από τους δημότες και από κάθε έννοια τοπικότητας.

 

Όλα τα εκλογικά συστήματα βέβαια, για κάποιο λόγο επιλέγονται... Εν προκειμένω, ενισχύεται η επάνοδος στον διπολισμό και ο ασφυκτικός έλεγχος της διαδικασίας εκπροσώπησης, μέσω της ανασύστασης δυο μεγάλων συστημικών «μπλοκ» που θα μονοπωλούν τις έδρες στα δημοτικά συμβούλια, περιορίζοντας κάθε πιθανότητα ανάδυσης και έκφρασης τοπικών πρωτοβουλιών και τη δυνατότητα των ενεργών πολιτών να αναλαμβάνουν αυτόνομη, τοπική, πολιτική δράση. (Ενδεικτική η κατάργηση της κάλπης για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας στους μεγάλους δήμους).

 

Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του νέου νομοσχεδίου υποστυλώνεται με το δώρο του 60% των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, την εκλογή δημάρχου με 43% από τον πρώτο γύρο, την πενταετή θητεία (όσο αραιότερα οι εκλογές, τόσο καλύτερα), κυρίως, με το όριο του 3% - φραγμός εισόδου στο δημοτικό συμβούλιου, που σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων και τη διασφάλιση των 3/5 των εδρών υπέρ του πρώτου συνδυασμού, οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση της αναλογικότητας.

 

Ενδεικτικά, στην περίπτωση των Βριλησσίων, το εκλογικό μέτρο βάσει των αποτελεσμάτων του 2019 θα διαμορφώνονταν στο 6,75% ! Αυτό θα ήταν το πραγματικό όριο για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, (πράγμα που υποκρύπτεται), το οποίο με τη σειρά του θα οδηγούσε σε ένα δημοτικό συμβούλιο εντελώς διαφορετικής σύνθεσης: Αντί για 6 δημοτικές παρατάξεις θα υπήρχαν 4, αντί για 33 δημοτικοί σύμβουλοι 25, η διοικούσα παράταξη του κ. Μανιατογιάννη θα διέθετε πλειοψηφία 16 εδρών αντί των 10 που έχει σήμερα, (ποσοστό 60% των εδρών με το 27,27% των ψήφων), οι συνδυασμοί των κ.κ. Ντινόπουλου («Βριλήσσια - Δυνατά») και Πισιμίση («Νέα Πνοή»), θα είχαν από 5 δημοτικούς συμβούλους αντί των 9 που έχουν σήμερα, η ΔΡΑΣΗ έναν αντί 3, ενώ δεν θα εκπροσωπούνταν οι συνδυασμοί των κ.κ. Βήττου και Παπασπηλίου. Εικόνα αλλοίωσης των πραγματικών δεδομένων και της θέλησης της τοπικής κοινωνίας.

 

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο έλλειμμα της αυτοδιοίκησης δεν είναι θεσμικό. Η διέξοδος για τις τοπικές κοινότητες δεν παραπέμπεται σε θεσμίσεις και ρυθμίσεις αλλά στην πολιτικοποίηση των διαδικασιών μέσα στην Πόλη. Πώς ζωντανεύει η Πόλη και η Πολιτική, αυτό είναι το ζητούμενο, ταυτόχρονα ερώτημα!

 

Τα δημοτικά συμβούλια δεν θα αποκτήσουν κύρος με τις νέες μεθοδεύσεις, αλλά εάν ένα μεγάλο κύμα πολιτικοποίησης σαρώσει τις μικροπολιτικές και δώσει περιεχόμενο στις συζητήσεις και τις διαδικασίες, εμπλέκοντας τους δημότες με τα μεγάλα και τα σημαντικά. .

 

Σ’ αυτή την αλλαγή κλίματος παραμένουμε προσανατολισμένοι.

 

ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων