Δήμος Πεντέλης-Λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη

2016-11-28 17:27

Μια ξεχωριστή λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης.

            Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Νικορέτζος ο οποίος  αναφέρθηκε στο αξεπέραστο πνευματικό έργο του Ελύτη και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησής του.

            Ποίηση απήγγειλε η κ. Νινέτα Παπαδάκη και η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη από τους κιθαρωδούς κ.κ. Νίκο Γανωτή και Παναγιώτη Πελεκάνο.

            Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης χαιρέτησε την εκδήλωση αναφέροντας ότι ο ποιητής μέσα από το έργο του ανέδειξε την Ελλάδα ενώ παράλληλα επισήμανε την κοινωνικοπολιτική και γεωγραφική σημασία του νησιού της Λέσβου στον Ελλαδικό χώρο σήμερα.

            Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Νεκτάριος Βακάλης ανέδειξε την πανανθρώπινη προσωπικότητα του Οδυσσέα Ελύτη και επισήμανε ότι οι σύγχρονοι κάτοικοι του νησιού της Λέσβου κράτησαν τις ανθρώπινες αξίες που πρέπει να διέπουν την πολιτισμένη Ευρώπη. Τέλος προσκάλεσε όλους τους θεατές να απολαύσουν τη φιλοξενία του νησιού και των κατοίκων του.

            Την εκδήλωση προλόγησε και συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Άντα Μπούσουλα - Χάνου.

            Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Καίτη Μασμανίδου και Δημήτρης Μιχαλέλης, ο πρόεδρος της Α’θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Βασίλειος Κωστόπουλος, το  μέλος Δ.Σ. ΟΚΠΑ και υπεύθυνη Αιμοδοσίας Δήμου Πεντέλης κ. Αγνή Ζώη, το μέλος Δ.Σ. ΟΠΑΘ κ. Άννα Βενιέρη, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λαλητάδες» κ. Δημήτριος Τζαμτζής, ο κ. Θανάσης Τσιούμας Νομικός Σύμβουλος του Δήμου και ο στρατηγός ε.α. κ. Χρήστος Τοΐλος.