Ανύπαρκτη η πυρασφάλεια στο δάσος Άγιου Θεόκλητου στα Άνω Βριλήσσια

2019-06-14 12:53

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει φέτος η φύλαξη του δάσους Αγίου Θεόκλητου (Άνω Βριλήσσια), θα τολμήσω να πω ανύπαρκτη. Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την πυρασφάλεια στα Άνω Βριλήσσια αντικρίζω τέτοια εικόνα. Είχαμε συνηθίσει να υπάρχει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ (23:00 – 00:00) παρουσία πυροσβεστικού οχήματος στην Λ. Πεντέλης και παράλληλα ένα δεύτερο ή αν δεν υπήρχε προσωπικό το ίδιο όχημα να περιπολεί όλα τα Άνω Βριλήσσια ανά τακτά διαστήματα. Φέτος τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υφίσταται, αρκούμαστε μόνο στο ένα όχημα του Π.Σ. το οποίο στις 21:45 αναχωρεί για τον σταθμό του.

Οδεύουμε σιγά – σιγά προς την καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς αρκούμαστε σε δράσεις όπως πότισμα του δάσους Αγίου Θεόκλητου, και καθαρισμός. Φυσικά και είναι πολύ καλές κινήσεις, αλλά ειδικά ο καθαρισμός έπρεπε να είχε τελειώσει ΠΡΙΝ την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και σε συνδυασμό με το δασαρχείο να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπως κλάδεμα χαμηλών κλαδιών και απομάκρυνση ξερών χόρτων.

Κρούω το κώδωνα του κινδύνου για το πνεύμονα πρασίνου του δήμου μας και καλώ την διοίκηση του δήμου μας να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θωρακιστεί το δάσος του Αγίου Θεόκλητου για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Δυστυχώς έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στην Νταού – Ν. Βουτζά – Μάτι, και ο κρατικός μηχανισμός δεν διδάχθηκε τίποτα, μάλιστα η εικόνα είναι πολύ χειρότερη φέτος, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και διαθεσιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στο Π.Σ. και τα εναέρια μέσα.

Τα Άνω Βριλήσσια έχουν ιδιαίτερο ανάγλυφο και σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς θα κινδυνέψει κόσμος και ανθρώπινες περιουσίες. Στις δύο πυρκαγιές του παρελθόντος στο δάσος μας (2007 και 2008), επιβεβαιώθηκε αυτός ο κίνδυνος και χάρη στην υπερπροσπάθεια όλων μας – εθελοντών, πυροσβεστών και εναερίων μέσων – αποφύγαμε τα χειρότερα. Δεν θα είμαστε πάντα τυχεροί και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να εστιάσουμε στην πρόληψη της πυρκαγιάς και όχι τόσο στην αντιμετώπισή της.

Είναι απαραίτητο να στελεχωθούν σημεία περιμετρικά του δάσους μας ( Σεβαστιανού, πυροφυλάκιο, Π. Μελλά, Μ. Μπότσαρη) από στελέχη στης πολιτικής προστασίας αλλά και από εθελοντές δημότες πυροφύλακες.

Αύριο Σάββατο 15 Ιουνίου έχουμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία κινδύνου 3) για πρώτη φορά φέτος και το δάσος μας είναι απροστάτευτο. Καλές οι φωτογραφίες και οι επεμβάσεις της πολιτικής προστασία σε τροχαία συμβάντα, κλείσιμο δρόμων κτλ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, να σταματήσουμε απλά να ‘’φαινόμαστε’’ όπως κάποιοι από την διοίκηση θέλουν την πολιτική προστασία, και να κάνουμε ουσιαστικό έργο στο βουνό (κατά την θερινή περίοδο) !

Η πολιτική προστασία δεν είναι ούτε οδική βοήθεια ούτε τροχαία, και τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου πρέπει να παρκάρουν το βράδυ στο αμαξοστάσιο και όχι έξω από σπίτια αφύλακτα. Θλίβομαι πραγματικά για την σημερινή εικόνα της πολιτικής προστασίας του δήμου μας, διότι πέρασαν από αυτήν άνθρωποι με μεράκι, άνθρωποι που την ίδρυσαν και την εξέλιξαν και για κάποιες χρονιές μπορώ να πω πως την απογείωσαν και χαίρομαι πραγματικά που έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι σε αυτό.

Σας διαβεβαιώνω πως από την μεριά μας όλοι εμείς που επί σειρά ασχολούμαστε με την πυρασφάλεια και την πυρόσβεση θα είμαστε εκεί και φέτος να αφιερώσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε στο αγαπημένο μας δάσος των Άνω Βριλησσίων, αλλά κύριοι της διοίκησης κάντε αυτό που σας αναλογεί, προσλάβετε συμβασιούχους πυροφύλακες όπως γινόταν κάθε χρόνο και επανδρώστε επαρκώς την Πολιτική Προστασία, δεν νοείται να την στελεχώνουν ουσιαστικά δύο μόνιμοι υπάλληλοι και δύο το πολύ τρεις εθελοντές.

Γιώργος Μάρκογλου