Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια-Άρθρα υποψηφίων

2019-05-21 18:35

Η ανάγκη ύπαρξης μιας αντισυστημικής φωνής στον δήμο Βριλησσίων γέννησε την «Αντίσταση και Ανατροπή». Μια φωνή η οποία βάζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων και της νεολαίας πάνω από κάθε ισοσκελισμένο μνημονιακό προϋπολογισμό.

Κάθε συστημική παράταξη έρχεται προεκλογικά με προγράμματα αναδιαμόρφωσης του δήμου Βριλησσίων (όμορφα πάρκα, όμορφοι κάδοι απορριμμάτων, όμορφα λουλούδια στους δρόμους κτλ) αγνοώντας ή αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενη/νος, από τα βάρη της οικονομικής κρίσης που τους έχουν φορτώσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μισθοί ψίχουλα, τα ανύπαρκτα εργατικά δικαιώματα και οι ελάχιστες έως μηδαμινές υγειονομικές καλύψεις στους χώρους εργασίας είναι ένα μικρό δείγμα του τι υπόκεινται οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο εργασίας, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Τα Βριλήσσια δεν αποτελούν εξαίρεση. Πριν από 2 χρόνια ήρθα κι εγώ αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, σαν εργαζόμενος του δήμου Βριλησσίων μέσω προγραμμάτων 8μηνης σύμβασης ΟΑΕΔ. Παρόλο που οι ανάγκες μόνιμου προσωπικού ήταν και είναι τεράστιες, ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, άνθρωποι οι οποίοι πετάγονται στον κάδο ανακύκλωσης της ανεργίας. Ο μεγάλος αγώνας διαρκείας των εργαζόμενων στους Δήμους ενάντια στις απολύσεις (Ιούνιος 2017) ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα και είχαν την μεγάλη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Όταν οι συμβασιούχοι θέλαμε να απεργήσουμε για τα αυτονόητα, την μόνιμη και σταθερή δουλειά, η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν: “Δεν σε αφορά το θέμα”, “Δεν έχεις δικαίωμα να απεργήσεις” και πολλά άλλα τα οποία αγνοήσαμε γιατί αγωνιστήκαμε με τους μόνιμους συναδέλφους μαζί, με το σωματείο να πρωτοστατεί στην ενότητα των εργαζόμενων.

Οι κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο Δήμος Βριλησσίων είναι πολλές και μεγάλες. Οι υπηρεσίες και οι δομές είναι αδύναμες ακριβώς γιατί οι Σαμαράδες και οι Μητσοτάκιδες απέλυσαν εργαζόμενους και γιατί σήμερα κανείς δεν σπάει τους φραγμούς των μνημονίων. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε την «Αντίσταση και Ανατροπή», για να γίνει ο αγώνας για προσλήψεις ενάντια στην ανεργία, αγώνας όλης της τοπικής κοινωνίας!

 

Θεόδωρος Λυκογιαννάκης

Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Αντίσταση και Ανατροπή - Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων

 

"Να βάλουμε φραγμό στη λαίλαπα που ζούμε"

 

Η δημιουργία της «Αντίστασης και Ανατροπής» δεν ήρθε να πέσει σαν “κεραυνός εν αιθρία” στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα των Βριλησσίων. Αντιστρόφως, αποτελεί τέκνο της ανάγκης για την ύπαρξη μιας άλλης φωνής στην περιοχή των Βριλησσίων που θα υπερασπίζεται ακράδαντα τους νέους, τους εργαζομένους και τους ανέργους, τους μαθητές και τους φοιτητές και τα δικαιώματα τους. Η δημοτική κίνηση της «Αντίστασης και Ανατροπής», ήρθε να ταράξει τα νερά της στα δημοτικά συμβούλια, τους τοπικούς αγώνες ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος και της αντιδιαχειριστικής, αντικυβερνητικής και αντιΕΕ αριστεράς.
Η ίδια η κοινωνική σύνθεση του νέου αυτού ενιαιομετωπικού εγχειρήματος αποδεικνύει ακριβώς ότι το ρόλο και το στόχο του που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των κοινωνικών αντιστάσεων απέναντι στη λαίλαπα κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Με αυτό το πολιτικό τόνο δίνουμε τη μάχη των εκλογών αλλά πολύ παραπάνω κάθε μικρή και μεγάλη μάχη του επόμενου χρονικού διαστήματος. 
Η πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων, της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, της φτωχοποίησης, της εντατικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, του ξεπουλήματος-ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου και της ενίσχυσης του κοινωνικού κανιβαλισμού εφαρμόζεται όχι μόνο από τη Κυβέρνηση και το αστικό κοινοβούλιο αλλά και στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί να αναλογιστούμε το πως οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα τελευταία χρόνια εγκλώβισαν στα ‘’κοινωφελή’’ προγράμματα των ΕΣΠΑ δεκάδες εργαζόμενους στους δήμους, να μετρήσουμε τα εργατικά ατυχήματα, τα ‘’φιλέτα’’ που παραχωρήθηκαν στους τοπικούς επιχειρηματίες και στο υπερταμείο του ΤΑΙΠΕΔ. 
Επισφράγιση αυτής της πολιτικής, αλλά και ταυτόχρονα και εργαλείο για την ολοένα ένταση της, το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελεί και το λεγόμενο σχέδιο “Κλεισθένης”, σαν συνέχεια αυτού του “Καλλικράτη”, πριν περίπου μία δεκαετία. Έρχεται, λοιπόν, και ο “Κλεισθένης” με την σειρά του, να περιγράψει με την λειτουργία των Δήμων, ως φορείς θα λειτουργούν μέσα σε ένα σκληρά αντιλαϊκό πλαίσιο. Οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, που επιτάσσει “θα χτυπιούνται” πάνω τόσο πάνω στον ιδρώτα των εργαζομένων στους δήμους που θα εργάζονται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (βλ. Γενίκευση συμβασιούχων μέσω ΕΣΠΑ), όσο και πάνω στις “απαραίτητες” αποκρατικοποιήσεις/εκχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, πάνω σε αυτές τις κινήσεις, πάει να “προμοταριστεί”, ως κάτι καλό. Ως κάτι που θα μοιράζει ψίχουλα για τις ανάγκες & την ζωή των κατοίκων και εκατομμύρια στους μεγαλοεργολάβους και τα μεγαθήρια. Αυτή αποτελεί και η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν κανείς απαριθμήσει τα “δωράκια” στο κεφάλαιο που κάνει μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση (βλ. Εκατοντάδες εκατομμύρια στην COSCO για το λιμάνι του Πειραιά). Με το σχέδιο του “Κλεισθένη”, προχωρά στην κατεύθυνση, στο πως οι δήμοι-”αυτόνομοι” πια από την κρατική χρηματοδότηση, θα γίνονται πυλώνας & φορέας υλοποίησης όλων εκείνων των προαπαιτούμενων/δεσμεύσεων, που έχει συνάψει μέσω των Μνημονίων & της Ε.Ε.
Εδώ εντοπίζεται και μία από τις πολλές διαφορές, σε σύγκριση με την συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών δυνάμεων που δίνουν την μάχη των εκλογών. Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε αυτή την μάχη, έξω από τα παραπάνω πλαίσια, που “συνηθίζεται” να ασκείται η πολιτική στο Δήμο μας. Δεν ερχόμαστε να μιλήσουμε για καλύτερη διαχείριση του Δήμου, δεμένη “χειροπόδαρα” με τις αντιφάσεις του σχεδίου “Κλεισθένη”. Ορμώμενοι μέσα από αυτό το ασφυκτικό σκηνικό, επιχειρούμε να δώσουμε μια διαφορετική απάντηση και μία διαφορετική διέξοδο, από τον μονόδρομο που χαράσσεται για όλους μας. Υπάρχει ο δρόμος για εμάς που λέει, μπροστά οι ανάγκες της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπάρχει και αυτός ο δρόμος που δεν οδηγεί στο ψεύτικο δίπολο “κακό ή λιγότερο κακό”.
Εμείς, ως «Αντίσταση και Ανατροπή», ερχόμαστε να αντιταχθούμε σε όλα τα παραπάνω, δηλαδή με τις επιταγές κυβέρνησης/ΕΕ/θεσμών στο σύνολο τους, καλώντας τον κόσμο της γειτονιάς να συστρατευθεί στο αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο μόνος “μονόδρομος” για εμάς. Ο μονόδρομος της σύγκρουσης & ρήξης με τους “αιματοβαμμένους” πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, το καθεστώς των ΕΣΠΑ, της δυσμενούς προοπτικής λαού & νεολαίας. Δεν ζητάμε την στήριξη του κόσμου, συνεπώς, στην βάση άσκησης μιας μάχιμης αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλά και μόνο. Αλλά, πόσο μάλλον την συμπόρευση/αλληλοτροφοδότηση με τον κόσμο της γειτονιάς, για την συγκρότηση ενός τοπικού κινήματος που θα υπερασπίζεται το συμφέρον λαού & νεολαίας. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να βάλει φραγμό στην λαίλαπα που βιώνουμε, όσο και να μας φέρει σε καλύτερες θέσεις την επαύριο!

 

Δημήτρης Κυριαζής
απόφ. 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων
φοιτητής Χημικού ΕΚΠΑ

 

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
«Αντίσταση και Ανατροπή – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων»