Αντίσταση και Ανατροπή-Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων-Φυσικό περιβάλλον στα Βριλήσσια, για τις ανάγκες μας!

2019-03-19 18:00
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια στο δήμο εξ’αιτίας της έλλειψης παρεμβάσεων στα δύο ρέματα που οριοθετούν τα Βριλήσσια και της εγκατάλειψης των ελεύθερων χώρων, των πάρκων και πλατειών.
 
Ρέματα
 
Η παραρεμάτιος περιοχή από την οδό Σισμανογλείου έως την οδό Μυκηνών παρουσιάζει αρκετά και έντονα προβλήματα. Το έργο αν και παραδόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από δέκα χρόνια, ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης και φροντίδας πραγματοποιήθηκαν. Οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει αρκετές κατολισθήσεις στα πρανή του ρέματος καθώς και αρκετές πτώσεις των υψηλών δέντρων και θάμνων. Καμία όμως μελέτη ή έργο αντιστήριξης και ανάσχεσης των πρανών στην κοίτη του ρέματος δεν έχει πραγματοποιηθεί καθιστώντας τα έτσι ακόμα και επικίνδυνα σε νέες και μεγαλύτερες διαβρώσεις του εδάφους. Επίσης λείπουν νέες παρεμβάσεις ή συντηρήσεις στα μονοπάτια, στους διαδρόμους, στη ξύλινη περίφραξη ή στον εμπλουτισμό του πρασίνου και τη στήριξη των δέντρων και θάμνων.
 
Η παραρεμάτιος περιοχή του Βριλησσού, στα ανατολικά όρια του δήμου, παρουσιάζει την ίδια εικόνα. Κάθε χρόνο μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ενώ καθίσταται πια επικίνδυνο για τους περίοικους (πτώσεις δέντρων, πλημμύρες, κλπ) ο Δήμος παρεμβαίνει αποσπασματικά και χωρίς καμιά ολοκληρωμένη μελέτη–έργο και χωρίς μόνιμες παρεμβάσεις ανάσχεσης φερτών υλικών στον πυθμένα του ρέματος, καμία κατασκευή με τοίχους αντιστήριξης στα πρανή. Οι όποιες παρεμβάσεις δε, πραγματοποιούνται ουσιαστικά μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων. Έτσι κάθε φορά που παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα οι περίοικοι, από την οδό Αναπαύσεως έως την οδό Ολύμπου, ανησυχούν για τις πλημμύρες και τις καταστροφές των σπιτιών τους.
 
Εξάλλου η παραρεμάτιος περιοχή νότια της οδού Σισμανογλείου, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί συνέχεια με το αντίστοιχο βορινό τμήμα παραμένει υποβαθμισμένη και αναξιοποίητη. Και εδώ παρουσιάζονται έντονα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στα πρανή (κατολισθήσεις) και στην κοίτη του ρέματος. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος σε έκταση χώρος να παραμένει υποβαθμισμένος και να στερούνται οι δημότες το δικαίωμα της πρόσβασης σε φροντισμένο φυσικό περιβάλλον με ήπιες μορφές  δραστηριοτήτων.
 
Πάρκα – Πλατείες – Ελεύθεροι χώροι
 
Από την άλλη μεριά μια σειρά κοινόχρηστων χώρων, όπως τα πάρκα και οι πλατείες παρουσιάζουν φαινόμενα εγκατάλειψης  χωρίς επαρκείς εργασίες συντήρησης. Η εικόνα είναι απογοητευτική με φθαρμένα δάπεδα και παγκάκια, χωρίς κάδους απορριμμάτων και χωρίς παρεμβάσεις εμπλουτισμού και φύτευσης νέων δέντρων και θάμνων. Το πάρκο ΤΥΠΕΤ (Μίκης Θεοδωράκης) παραμένει ανεπαρκές από τραπεζόπαγκους και παγκάκια όπως και άλλα πάρκα και πλατείες.
 
Πλήρη εγκατάλειψη παρουσιάζει επίσης ο δημοτικός χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως, Λεωφ. Πεντέλης και Βορείου Ηπείρου με μόνες χρήσεις την εναπόθεση  σαθρών και άλλων υλικών και της στάθμευσης των οχημάτων από  τους εκάστοτε ιδιώτες εργολάβους. Οι δημότες περιμένουν ακόμη ένα σχέδιο υπόγειου χώρου πάρκινγκ για τα απορριματοφόρα του Δήμου.
 
Δυστυχώς η εικόνα της εγκατάλειψης χαρακτηρίζει και πάρκα όπως αυτό της πρώην Ναυτικής βάσης (Μαρία Κάλλας) αγγίζοντας και τα δύο τμήματα της. Καμία ανάπλαση ή συντήρηση των χώρων δεν πραγματοποιείται ουσιαστικά. Το ανατολικό τμήμα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης απορριμματοφόρων και χωματερής, όπου ιδιώτες εργολάβοι συντήρησης των δρόμων εναποθέτουν τα σαθρά υλικά ασφάλτου κ.α., τα οποία μάλιστα χωρίς την απαραίτητη επεξεργασία καθίστανται έως και επικίνδυνα για την υγεία των δημοτών. Στο δυτικό τμήμα (Λ. Πεντέλης) δε, η εικόνα χειροτερεύει με τα χρόνια διότι καταστρέφονται οι υποδομές αν και έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε σχέδια ανάπλασης από ιδιώτες εργολάβους.
 
Παράλληλα σχεδόν καμία μελέτη ή έργο επέκτασης των αθλητικών χώρων και χρήσης από τους δημότες δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ πολλοί απ’ αυτούς (βλ. Ολύμπου) έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο (Αλίκη Βουγιουκλάκη), τόσο η αντικατάσταση των κερκίδων και η κατασκευή αποδυτηρίων όσο και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου «περιμένουν» χωρίς ελπίδα!
 
Δάσος
 
Τέλος στο δάσος Θεόκλητου, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση, όπως θα μπορούσε με καθιστικούς πάγκους και μονοπάτια για πεζοπορία, στερώντας από τους δημότες μια βόλτα «ανάσας». Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση, από καμία διοίκηση ως τώρα, να προστατευθεί πραγματικά. Είναι από τους ελάχιστους δασικούς πνεύμονες της ευρύτερης περιοχής και αντί να γίνουν προσλήψεις δασοφυλάκων και προσωπικού στην Πολιτική Προστασία, ο Δήμος επαναπαύεται με εθελοντές τα καλοκαίρια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί!
 

Διεκδικούμε:

 

  • Συντήρηση  και φροντίδα των ρεμάτων, πάρκων και πλατειών. Ελεύθεροι χώροι για τις ανάγκες των κατοίκων, μακριά από εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο για αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα
  • Πλήρη προστασία του δάσους Θεόκλητος, με προσλήψεις δασοφυλάκων και προσωπικό στην Πολιτική Προστασία
  • Κανένα σχέδιο εκχώρησης πάρκων, ελεύθερων χώρων και δάσους σε κερδοσκόπους ιδιώτες



Αντίσταση και Ανατροπή - Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων