Αεροπορικά ταξίδια: Πώς θα προλάβετε το "σύνδρομο της οικονομικής θέσης"

2016-10-19 12:56

flight_syndrome.jpg

Η σχέση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων (ΘΕ) και των μεγάλης διάρκειας ταξιδιών με το αεροπλάνο έχει αναγνωριστεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος ένα ΘΕ μετά από μακράς διάρκειας ταξίδι εκτιμάται ότι είναι 2,8 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν καθημερινά με αεροπλάνο ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, η μικρή αυτή πιθανότητα, αποκτά άλλη διάσταση κι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό, μετατρέπεται σε ζήτημα δημόσιας υγείας.
Η γενική κατάσταση του επιβάτη, αλλά και το πώς θα συμπεριφερθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όμως ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση θρόμβωσης είναι η ακινησία. Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά, ακριβώς επειδή οδηγούν σε δραστικό περιορισμό των κινήσεων αυτού που τα καταναλώνει, θεωρούνται στοιχεία που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις λόγω περιορισμένης κινητικότητας έχουν επίσης τα πολύ κοντά (κάτω από 1,60 μ.) και τα πολύ ψηλά (πάνω από 1,90 μ.) άτομα˙ τα πρώτα επειδή τα πόδια τους κρέμονται όταν κάθονται στο κάθισμα, τα δεύτερα επειδή λόγω του περιορισμένου χώρου βρίσκονται για πολλές ώρες σε άβολη στάση.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30), η γενετική προδιάθεση (θρομβοφιλία, χρόνια φλεβική ανεπάρκεια), η ηλικία (πάνω από 40), το ιστορικό χρόνιων νοσημάτων ή στεφανιαίας νόσου, η χρήση αντισυλληπτικών. Μία έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους στη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, σε σχέση με ένα άλλο άτομο παρόμοιας ηλικίας.

Τι θα πρέπει να κάνετε προκειμένου να προσβληθείτε από το επικίνδυνο σύνδρομο;

- Κάθε μία ώρα, σηκωθείτε από τη θέση σας και περπατήστε ή κάντε ασκήσεις στις γάμπες, κινώντας πάνω και κάτω τα πόδια. Με αυτήν την κίνηση, η ροή του αίματος στους μύες της γάμπας θα αυξηθεί, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να υποστείτε θρόμβωση. Αρκεί να το επιτρέπουν οι συνθήκες της πτήσης.
- Μην καταναλώνετε αλκοόλ και μην παίρνετε υπνωτικά στη διάρκεια μιας μακρινής πτήσης.
- Πίνετε αρκετό νερό και χυμούς και αποφύγετε τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά, που αφυδατώνουν τον οργανισμό.
- Μην φοράτε πολύ στενά ρούχα όταν πρόκειται να κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι.
- Μην τοποθετείτε τις χειραποσκευές σας κάτω από τη θέση σας, ή μπροστά από αυτήν, γιατί περιορίζετε σημαντικά το χώρο που έχετε για να κινήσετε τα πόδια σας και άρα αυξάνετε τον κίνδυνο θρόμβωσης.
- Ζητήστε βοήθεια αν νιώσετε πόνο ή κράμπες στις γάμπες σας ή αν παρατηρήσετε οίδημα στα πόδια σας, σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά το ταξίδι. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως, η φλεβική θρόμβωση είναι αντιμετωπίσιμη. Αν το άτομο δεν τύχει της ανάλογης φροντίδας, μπορεί να εμφανιστεί θρομβοεμβολή. Στη θρομβοεμβολή, ο θρόμβος δραπετεύει φτάνοντας στους πνεύμονες, και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν το ταξίδι γίνεται με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες απευθύνουν ήδη συστάσεις και προειδοποιήσεις προς τους επιβάτες – πελάτες τους, κυρίως δε εκείνους που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου, στους οποίους και συστήνουν να μιλούν με το γιατρό τους, πριν από κάθε ταξίδι.

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

free counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com