Α. Ξανθός: Τι θα ισχύει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων

2016-04-13 10:40

74b804_c503700dee2049b1b7eece0b730fe7f7.jpg

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι επιτυγχάνουμε την απόλυτη εξίσωση των ασφαλισμένων με τους ανασφάλιστους,  που θα ήταν το σωστό

,αλλά σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα  δημοσιονομικά δεδομένα, δεν ήταν δυνατόν» παραδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου  για την ΚΥΑ που αφορά στην ιατροφαρμακευτική  κάλυψη των ανασφάλιστων.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας οι ανασφάλιστοι πολίτες που υπολογίζονται πάνω από 2 εκ. από τις διασταυρώσεις των μέχρι τώρα στοιχείων θα έχουν πρόσβαση στη νοσηλεία μόνο με το ΑΜΚΑ τους, χωρίς την διαδικασία προέγκρισης αφού καταργούνται οι τριμερείς επιτροπές.


Στο κομμάτι όμως της φαρμακευτικής περίθαλψης όπως εξήγησε  υπάρχουν διαβαθμίσεις στην πρόσβαση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Έτσι  για όσους έχουν βιβλιάριο πρόνοιας ή απορίας προβλέπεται (και μετά τη λήξη) δωρεάν παροχή φαρμάκων , καθώς και για τους  πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την  αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 400.000 χιλιάδες  ( 170.000 χιλιάδες οικογένειες) θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο, με το κόστος για αυτούς να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.


«Το δωρεάν φάρμακο αφορά μόνο το πιο ακραία φτωχοποιημένο κομμάτι της χώρας μας . Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν χάσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση), θα καταβάλουν κανονική  συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων όπως οι ασφαλισμένοι.


Όσο για την  συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο σε νοσοκομειακές δομές και μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 
Παράλληλα όπως επισήμανε ο Υπουργός Υγεία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους εργαστηριακής παρακολούθησης στα δημόσια νοσοκομεία ή σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).


Επίσης ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι η δυνατότητα ειδικής κάρτα υγείας για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ – που αφορά κυρίως σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη χώρα μας- η οποία θα εκδίδεται από τα νοσοκομεία με εξάμηνη διάρκεια με την δυνατότητα της παράστασης.

Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα υγείας επαρκώς χρηματοδοτημένο και στελεχωμένο. Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν της αύξησης των δημοσίων δαπανών για την Υγεία (από 1,388 δισ. ευρώ πέρσι στα 1,634 δισ. για εφέτος).


Ακόμη, προβλέπεται χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ μέσω ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους. Σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος μπορούν να εξασφαλιστούν οι εν λόγω πόροι, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι πλέον ο Οργανισμός δεν θα καλύπτει το κόστος των φαρμάκων με την ένδειξη «στερείται» δαπάνη  για την οποία έδινε πάνω από 150 εκ. ευρώ το χρόνο , διότι η εν λόγω δαπάνη που μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία.


Η  Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ  Φωτίου που ήταν παρούσα στη συνέντευξη ανακοίνωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου 2017 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αντικατασταθεί από το επίδομα αλληλεγγύης και θα καλύψει 700.000 άτομα με το κόστος του να ανέρχεται στα 900.000εκ. ευρώ.

Πηγή : www.stogiatro.gr

Ώρα σε Βριλήσσια:

web counter

Επικοινωνία

Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων radioanovrilissia@yahoo.com