Υπό κατάληψη 500 σχολεία στη χώρα

2014-11-04 16:35

Με ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει μέτρα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταλήψεις στα σχολεία ξεπερνούν τις τρεις ημέρες, προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη σχετικώς με την ελλιπή καθαριότητα στα πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως στο θέμα των καταλήψεων που ξεκίνησαν σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας ενημερώνοντας πως περίπου 500 σχολεία τελούν αυτήν την ώρα υπό κατάληψη. 

Ο υπουργός Παιδείας αφού τόνισε πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου και πρόσθεσε πως δεν έχει πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις έθεσε ωστόσο τα θέματα που προκύπτουν ως συνέπεια των καταλήψεων στα σχολεία. «Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι τη 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προειδοποιώντας πως «υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Κύμα καταλήψεων παρατηρείται από το πρωί σε πολλά σχολεία της χώρας. Στα Χανιά, όπως δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης, από τα 50 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, τα 19 τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στα σχολεία με απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

Στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου όπου επίσης πραγματοποιούνται καταλήψεις, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

Μαθητές και γονείς βγήκαν στους δρόμους και στο Ρέθυμνο, προκειμένου η φωνή τους να ακουστεί όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε συλλαλητήριο, το μεσημέρι, μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ενώ τέθηκε το ζήτημα των μαθητών που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης τους κατά τις σχολικές ώρες.

Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατέληξε πορεία, που πραγματοποίησαν νωρίτερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και πορείες διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από σήμερα το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα, στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
   
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην 'Αρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.΄

Πηγή : www.express.gr/