Τσίπρας: Οποιος ψηφίσει σήμερα «όχι» και στον Πρόεδρο «ναι» θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων

2014-12-08 18:40
Τσίπρας: Οποιος ψηφίσει σήμερα «όχι» και στον Πρόεδρο «ναι» θα είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων

Ευθεία προειδοποίηση στους ανεξάρτητους βουλευτές για την στάση τους κατά τον προϋπολογισμό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας: «Οποιος υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, θα παρατείνει το βίο της κυβέρνησης [...] Το <όχι> σήμερα ισοδυναμεί με <όχι> και στην εκλογή Προέδρου. Ενα <όχι> σήμερα που θα γίνει <ναι> αύριο δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ουσιαστικά στα περί «κουμπαρά».

Απαντώντας στα περί «αποστασίας» που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ειρωνικά: «Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη <αποστασία>, ίσως γιατί σας θυμίζει άλλες εποχές στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει» είπε. Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη αλλά ζήτησε «να βγει ντόμπρα και παστρικά να το πει σήμερα που αποφασίζουμε για αν θα δώσουμε παράταση στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό».

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «ακόμη και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές συμφωνούσαν στην εκλογή προέδρο της Δημοκρατίας «και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για την φράση του Πρωθυπουργού με τα περίφημα «μαξιλαράκια» διερωτώμενος αν ισχυρίζεται ότι έχει βουλευτές που θα πράξουν διαφορετικά από τις συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων τους.

Ως προϋπολογισμό-φωτογραφία του μνημονίου ο οποίος σφραγίζει μια πεναετία λιτότητας και συνιστά αποτύπωμα τις πιο σκληρής πολιτικής σε μια χώρα-πειραματόζωο περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον προϋπολογισμό του 2015.

Απαντώντας στις εκκλήσεις για συναίνεση της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον Νίκο Ρωμανό: «Συναίνεση σε τι; Στην διακυβέρνηση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Σε ένα κράτος που κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο απεργό πείνας αλλά σκύβει το κεφάλι στους δανειστές;»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με την κρίση «παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου» καθώς «πάντα η κρίση είναι ευκαιρία για κάποιους».

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί είτε επί τα χείρω, λόγω συμφωνίας με την Τρόικα, είτε επί τα βελτίω, αν αναλάβει διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ . «Το ερώτημα είναι αν θα αναθεωρηθεί από την καταρρέουσα κυβέρνησή σας - ενδεχομένως και ελάχιστες μέρες μετά την ψήφισή του - ή από μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε με έμφαση.

Υποστήριξε ότι αν παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης θα υπάρξει νέο σκληρότερο μνημόνιο που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την ελληνική οικονομία. «Από την μία έχουμε την επιλογή για μνημόνιο αορίστου χρόνου και από την άλλη ένα πρόγραμμα ανάταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας» είπε ο Α. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ότι δέχθηκε προγράμματα λιτότητας, «που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη» ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι διαβεβαίωνε πως το ΔΝΤ θα φύγει, αλλά τώρα «το μπαλόνι ξεφούσκωσε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο επεισόδιο ύφεσης και κρίσης στην Ε.Ε ακόμη και σε χώρες που κανείς δεν φαντάζεται ότι θα τους ακουμπήσει η κρίση.

Επέκρινε εκ νέου την άποψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας παρέπεμψε στη γνωστή φράση του Ταλεϊράνδου: «Είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα: Είναι λάθος».

Μάλιστα ο Α. Τσίπρας διερωτήθηκε ρητορικά: «Αν το χρέος είναι βιώσιμο τότε τι διαπραγματεύεστε; Τίποτα».

Ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά μετά από εκλογές, σημειώνοντας ότι απαιτούνται αλλαγές για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, μετά όμως από νωπή λαϊκή ετυμηγορία. «Σ' αυτή την πολιτική δεν θα μας βρείτε συνένοχους» είπε.


Πηγή: https://www.iefimerida.gr