Στο ίδιο μήκος κύματος Τσίπρας, Καμμένος: Το όχι στον προϋπολογισμό είναι όχι και στον Πρόεδρο

2014-12-09 16:05
Στο ίδιο μήκος κύματος Τσίπρας, Καμμένος: Το όχι στον προϋπολογισμό είναι όχι και στον Πρόεδρο
 

Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος κατά τις ομιλίες τους στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού: αυτό της λογικής.

Χωρίς προφανώς να έχουν συνεννοηθεί εκ των προτέρων για κάτι τέτοιο, αμφότεροι είπαν το αυτονόητο. Ο βουλευτής που καταψηφίζει τον προϋπολογισμό δεν είναι δυνατόν λίγες εβδομάδες μετά (μέσω της ψήφου στον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να δώσει την δυνατότητα στη μνημονιακή κυβέρνηση να τον εφαρμόσει.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο από τις χθεσινές τους ομιλίες για να τονίσουν ότι το όχι στον προϋπολογισμό δε μπορεί παρά να σημαίνει και όχι στη διαδικασία εκλογής Προέδρου και με δεδομένο ότι μόλις 155 βουλευτές υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό είναι σαφές ότι τα κουκιά στους Σαμαράδες δε βγαίνουν. Ο χρόνος για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση άρχισε να μετρά αντίστροφα το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε τις τοποθετήσεις επί του θέματος που έκαναν οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος

Αλέξης Τσίπρας: «Το «όχι» στον προϋπολογισμό σήμερα ισοδυναμεί με «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο»

Γνωρίζω καλά, ότι η βασική σας έγνοια σήμερα δεν είναι στον προϋπολογισμό, στην αποτυχία του προγράμματος. Είναι στην ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα πρέπει να γίνει στις αρχές του 2015, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες.

Το βασικό σας θέμα και το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει. Στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σάς είχα ζητήσει να μην σύρετε τη χώρα σε μία παρατεταμένη και πολωμένη προεκλογική περίοδο, να μην οδηγήσετε την πολιτική ζωή του τόπου στον πιο ακραίο εξευτελισμό. Δεν μας ακούσατε. Και όχι μόνο δεν μας ακούσατε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται όλος ο σχεδιασμός σας είναι πώς θα καταφέρετε να σχηματίσετε μία πλειοψηφία, που με βάση την πολιτική λογική δεν προκύπτει από πουθενά.

Γιατί ακόμη και αν όλοι οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές άλλαζαν γνώμη και αποφάσιζαν όλοι, στο σύνολό τους, να ψηφίσουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εσείς θα προτείνετε, και πάλι δεν βγαίνουν τα «κουκιά».

Ασχέτως εάν εσείς επιτίθεσθε μονίμως στο ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν –πολλά από αυτά με συνεδριακές αποφάσεις- καταλήξει συλλογικά, στη συλλογική τους θέση ότι αυτή η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη και δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνεπώς, τι ακριβώς ισχυρίζεστε τόσους μήνες, όταν λέτε «έχουμε τους εκατόν ογδόντα», όταν λέτε «έχουμε μαξιλαράκι»; Ισχυρίζεστε ότι έχετε κάποιους Βουλευτές άλλων κομμάτων με τους οποίους έχετε συνεννοηθεί, ώστε την κατάλληλη στιγμή να διαφωνήσουν με τη συλλογική γραμμή των κομμάτων τους, αλλά δεν το φανερώνουν ακόμη; Αυτό ισχυρίζεστε; Αυτό λέτε;

Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη «αποστασία», ίσως γιατί σας ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών, στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει. Θα μου πει όμως κάποιος: Μα είναι αποστασία; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιείτε τόσο βαριές εκφράσεις, όταν ένας Βουλευτής –βρε αδερφέ!- έχει το δικαίωμα να έχει άλλη άποψη από αυτή που έχει το κόμμα του μέσα από τις συλλογικές του διεργασίες και επεξεργασίες; Βεβαίως και μπορεί, αλλά αν έχει άλλη άποψη, να βγει και να το πει, να καθαρίσει τη θέση του ντόμπρα και παστρικά. Να το πει τώρα, να το πει σήμερα που όλοι μας θα ψηφίσουμε για το αν θα δώσουμε παράταση ζωής στην Κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Σας ρωτώ ευθέως, με ποια λογική ένας Βουλευτής που θα ζητήσει σήμερα με την ψήφο του να μην εφαρμοσθεί αυτός ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα στην ίδια Κυβέρνηση αυτόν τον προϋπολογισμό να τον εφαρμόσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, υπερψηφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό, η ψήφος αυτή είναι μία κορυφαία πράξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό, ουσιαστικά ζητάς την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορείς να ζητάς παραίτηση της Κυβέρνησης τον Δεκέμβρη, αλλά παράταση της θητείας της τον Γενάρη και μάλιστα για άλλον ενάμιση χρόνο; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να εξηγήσει μία τόσο σοβαρή μεταστροφή;

Όσοι, λοιπόν, απορρίπτουν σήμερα τον προϋπολογισμό , πρακτικά ζητούν άλλη πολιτική και προφανώς εξ όσων εγώ καταλαβαίνω από άλλη Κυβέρνηση. Εξ όσων εγώ γνωρίζω στις δημοκρατίες αυτό σημαίνει εκλογές.

Άρα, το «όχι» στον προϋπολογισμό σήμερα ισοδυναμεί με «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο. Ένα «όχι» σήμερα που θα γίνει «ναι» αύριο –καθαρές κουβέντες- δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας πάρει ο καθένας και η κάθε μία την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,

σας καλώ, λοιπόν, να προσφέρετε στη χώρα την τελευταία θετική υπηρεσία που σας απομένει. Εφόσον απόψε δεν λάβετε ψήφο υποστήριξης, ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσετε από αντίστοιχο αριθμό Βουλευτών, με αυτόν που κατ' ελάχιστο απαιτεί το Σύνταγμα, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών, δίνοντας τέλος στο πολιτικό, ηθικό και κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που οδηγείται ο τόπος.

Μην επιλέγετε την αποσταθεροποίηση. Επιλέξτε το δημοκρατικό δρόμο, διότι ο δημοκρατικός δρόμος είναι που οδηγεί σε διέξοδο. Όλα τα άλλα είναι αδιέξοδα και έχουν κοντά ποδάρια.
 

Πάνος Καμμένος: «Όλοι αυτοί που προσπαθούν με τεχνητή αναπνοή να κρατήσουν ζωντανή την κυβέρνηση, θα αποκαλυφθούν»

Αντί, λοιπόν, να γίνεται συζήτηση ακριβώς για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, όλος ο ελληνικός λαός πλέον συζητά γι' αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας πριν από έξι μήνες, ότι δηλαδή θα φροντίσει να βρει «μαξιλάρια» που θα επεκτείνουν το βίο της κυβέρνησης.

Είναι η μεγαλύτερη προσβολή που έχει ακουστεί ποτέ για Έλληνες βουλευτές, τους οποίους μετέτρεψε σε «μαξιλάρια», τα οποία θα αρνηθούν τη λαϊκή εντολή την οποία έλαβαν και θα δώσουν παράταση σε αυτήν την κυβέρνηση, την οποίαν σήμερα θα πρέπει να χειροκροτήσουν ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και όχι να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό ακόμη μια φορά, αρνούμενοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά δίνοντας παράταση για τη ζωή της.

Ο κ. Σαμαράς το 1993, με την αποστασία, ανέτρεψε την κυβέρνηση. Το 2014 προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η αλήθεια!

Η αλήθεια, όμως, είναι σκληρή και η αλήθεια της ιστορίας λέει ότι οι «Συμπιλίδηδες» μπήκαν στο περιθώριο της ιστορίας, αποκαλύφθηκαν και απομονώθηκαν από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Σαμαράς πέρασε - λέει - την «πολιτική του ερημιά» και δυστυχώς τον συγχώρησαν και επανήλθε και κάνει ακριβώς τα ίδια που έκανε τότε.

Όμως, ο κ. Συμπιλίδης δεν μπορεί καν να είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το λέω γιατί πρέπει να σκεφτούν σοβαρά οι συνάδελφοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν να προδώσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και να ψηφίσουν αντίθετα προς εκείνα για τα οποία έδωσαν το λόγο τους προς τους Έλληνες πολίτες.

Βλέπω σήμερα το σχέδιο αυτό να προχωρά. Συνάδελφος που εξελέγη με του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στις 2 Δεκεμβρίου έγραφε στο ιστολόγιό του:

«Ριγώ! Μια χώρα χωρίς αυτονομία, αυτοδικία και αυτοτέλεια δεν είναι ελεύθερη χώρα». Και έκλεινε λέγοντας: «Ξεπεσμός των δικαιωμάτων. Μια κοινωνία φτηνιάρα κτίζεται απάνθρωπη και εθελόδουλη. Να αντισταθούμε όλοι μαζί και να πούμε την αλήθεια». Και σήμερα, ο συνάδελφος αυτός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κυριακή κοντή γιορτή! Όλοι αυτοί, οι οποίοι οδηγούνται με πιέσεις, με εκβιασμούς ή ακόμη και με πιέσεις των οικονομικών συμφερόντων προσπαθούν με τεχνητή αναπνοή να κρατήσουν ζωντανή την κυβέρνηση, θα αποκαλυφθούν. Τα δε συμφέροντα πρέπει να ξέρουν ότι από τη στιγμή που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του Συντάγματος θα πληρώσουν και θα πληρώσουν ακριβά τις κινήσεις που κάνουν σήμερα.

Πηγή : www.toxwni.gr