Πώς οι τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε …εκλογές

2014-06-25 19:34
pic-0-norm.jpg

Τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε …πρόωρες εκλογές εξαιτίας των τραπεζών αφήνουν ανοικτό όσοι γνωρίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες, που εξελίσονται αυτό τον καιρό στο παρασκήνιο.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που αναπτύσσεται, στηρίζεται κατ” αρχήν στο στρες τεστ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ευρωζώνη και, αναγκαστικά, συμπεριλαμβάνει και τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας.

Αν το αποτέλεσμα του νέου αυτού ελέγχου, τελικώς ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός φόβος, και φτάσουν στα 7 ή και στα 8 δισ ευρώ, όπως λέγεται, τότε, το «μαξιλάρι» της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξαφανίζεται.

Κι αυτό γιατί θα απορροφηθεί, σχεδόν ολόκληρο, για να καλύψει αυτή τη νέα «μαύρη τρύπα». Μόνο που κατ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση χάνει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση που έχει για να καλύψει το δικό της χρηματοδοτικό κενό. Κι έτσι, αναγκαστικά, θα εξετάσει τη σύναψη ενός νέου Μνημονίου, προκειμένου να διασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει δημοσίως δεσμευθεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει – γιατί, πέραν όλων των άλλων, θα σήμαινε και το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης του – οπότε υποχρεωτικά ή σχεδόν υποχρεωτικά η χώρα θα οδηγηθεί σε .. πρόωρες εκλογές.

Πηγή : arouraios.gr