Ξεκινά την Παρασκευή η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ

2014-08-01 16:32

Αύριο Παρασκευή 1η Αυγούστου ξεκινά η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και του συμπληρωματικού φόρου (επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ).

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών στο taxis αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τα μέσα Αυγούστου.

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς που διαθέτουν να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να ενημερωθούν για τους φόρους που θα πληρώσουν και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ενημερώνονται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης. Όπως όλα δείχνουν, ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται λάθη και παραλείψεις των φορολογούμενων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Αικατερίνη Σαββαΐδου:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

2. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απειλούνται με σκληρές  συνέπειες όπως:

1. Άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

2. Κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους στα χέρια των ενοικιαστών τους.

3. Κατάσχεση του περιεχομένου του τραπεζικού λογαριασμού τους.

4. Εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο.

5. Δημοσίευση προγράμματος και εκπληστηριασμός των ακινήτων τους.

Πηγή : www.star.gr