Κίνημα βουλευτών για συναίνεση προς εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

2014-12-05 17:59

Αν και η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή μπαίνει στην τελική ευθεία στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, τα οικονομετρικά μεγέθη, τα email και η πολυθρύλητη διαπραγμάτευση πέρασαν σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας ενός κειμένου που διακινείται με τίτλο «Πρόταση για εθνική συμφωνία – συνεννόηση».

Πληροφορίες αναφέρουν, πως από την ΔΗΜΑΡ και από την Κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών ετοιμάζουν επιστολή, την οποία σχεδιάζουν να καταθέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο κείμενο ζητείται εθνική συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσει η Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.Επίσης θα περιγράφεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015 μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν με το κείμενο συντάσσονται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός ο Βασίλης Οικονόμου, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Γιώργος Κασαπίδης, και ο Γιάννης Κουράκος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ φέρονται να διάκεινται θετικά ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Κανείς, βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει ως αυτή την στιγμή κατά πόσον οι βουλευτές θα προχωρήσουν στην υπογραφή της επιστολής.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στο news247 πως αυτή η κίνηση γίνεται σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης.

Πεπεισμένοι στην Κουμουνδούρου ότι ο αριθμός 180 δεν έχει επιτευχθεί αναμένεται κατ’αρχάς να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς το «χτίσιμο» του τοίχους των 121 βουλευτών.

Σε σχέση με το κείμενο σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο πολιτικά και πως είναι μια κίνηση που θέλει απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις». Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξούν να προκαλέσουν μια πίεση «και όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως υπογράφοντες είχε διαφανεί τι θα ψηφίσουν».

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου τη Δημοκρατίας ρωτήθηκε αρκετές φορές και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην ερώτηση αν «βλέπει» να έρχεται πιο γρήγορα η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Σκουρλέτης τόνισε: «Επίσπευση εκλογών ζητάμε».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να βρεθούν τελικά οι 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, επεσήμανε, πώς δεν θα αποτελέσει ανάχωμα που θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

news247.gr